Comunitat Valenciana

La jornada escolar partida "millora el rendiment", segons pediatres valencians

  • Aquesta opció s'adequa millor als ritmes biològics dels alumnes, segons la Societat Valenciana de Pediatria.
Imatge d'arxiu d'un aula
Imatge d'arxiu d'un aula
GVAEDUCACIO - Archivo
Imatge d'arxiu d'un aula

La Societat Valenciana de Pediatria (SVP) considera que la jornada escolar partida "millora el rendiment dels xiquets, ja que s'adequa millor als ritmes biològics dels alumnes, sobretot en el cas dels adolescents".

Així ho arrepleguen en un document de posicionament que han firmat davant el debat existent en la comunitat escolar sobre els avantatges i inconvenients de seguir un horari continu o discontinu. A Espanya, comenta l'entitat en un comunicat, sempre ha primat la jornada partida, però, no obstant açò, cada vegada més centres educatius advoquen per implantar la jornada contínua, com està ocorrent en l'actualitat a la Comunitat Valenciana.

La jornada discontínua, que ha sigut la tradicional en el nostre medi, comporta un horari aproximat de 09.00 a 12.00 i de 15.00 a 17.00 hores. Per la seua banda, la contínua reorganitza aquest horari i ho concentra entre les 09.00 i les 14.00 hores, encara que el centre romanga obert d'igual forma fins a les cinc de la vesprada. Segons els pediatres valencians, la jornada partida "es pot adequar millor als ritmes biològics dels menors, ja que afavoreix el somni i el seu rendiment acadèmic, sobretot en els adolescents".

En aquest línia, consideren que els horaris "han de realitzar-se concorde al cronorrendiment dels alumnes per a millorar el seu aprenentatge i els seus resultats acadèmics, i així evitar les distraccions o la somnolència que es poden produir al llarg de la jornada lectiva".

"En l'elaboració de l'horari escolar amb les respectives assignatures s'ha de tindre en compte que els moments de major atenció es produeixen a mitjan matí i en horari de vesprada", detalla el doctor cap de la Unitat de Pediatria Integral i la Unitat de Somni Infantil de l'Hospital Quironsalud València, Gonzalo Pin Arboledas, i un dels impulsors d'aquest document.

Menjador escolar

Un altre dels aspectes "fonamentals" implicats en el debat de la jornada contínua o discontínua, recalquen els facultatius, és el menjador escolar. En aquest sentit, pel que fa als ritmes derivats de la crononutrició, s'ha d'afavorir que l'horari del menjar de migdia en els més xicotets es realitze de forma ideal entre les 13.00 i les 14.00 hores. Per descomptat, sempre amb una dieta sana i equilibrada amb tots els nutrients necessaris per al correcte desenvolupament i rendiment dels xiquets. Per tant, la finalització de l'horari lectiu sota aquest supòsit seria entorn de les 16.30-17.00 hores.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento