Comunitat Valenciana

Una empresa nascuda en la UPV construeix la primera casa impresa en 3D d'Àfrica

  • Mesura 32 metres quadrats i va ser construïda en 12 hores a Marrakech, el Marroc.
  • El sistema és d'"enorme utilitat" per a països en vies de desenvolupament o en catàstrofes.
  • El projecte va nàixer en 'Idees UPV', l'òrgan impulsor de les iniciatives emprenedores de la universitat.
Primera casa impresa en 3D a Àfrica
Primera casa impresa en 3D a Àfrica
UPV
Primera casa impresa en 3D a Àfrica

Be More 3D, empresa de construcció de vivendes en impressores 3D nascuda en la Universitat Politècnica de València (UPV), ha construït la primera casa impresa en tres dimensions d'Àfrica, una vivenda de 32 metres quadrats construïda en a penes 12 hores. Fa poc més d'un any va aconseguir ser la primera firma a Espanya a construir una casa in situ amb una impressora 3D, amb el que ara segueix "fent història" en el continent africà, en el marc del certamen Solar Decathlon Africa 2019 (SDA 2019) celebrat en el Green Energy Park de Ben Guerir (Marrakech, el Marroc).

Es tracta d'una vivenda de 32 metres quadrats (huit més que l'edificada en el campus de Vera de la UPV) construïda en 12 hores gràcies a la tecnologia de desenvolupament propi de la empresa emprenedora valenciana, detalla la Politècnica en un comunicat.

En concret, la impressora 3D professional per a la indústria de la construcció, batejada com 'BEM PRO 2', es mou dibuixant el contorn de l'obra i, progressivament, aboca capes que forgen i se solidifique una damunt d'una altra fins a construir un mur ferm de formigó armat.

Amb aquesta ferramenta, a més d'abaratir els costos de construcció, es redueix "notablement" la generació de residus, les emissions de CO2 i els riscos laborals produïts durant l'execució de l'estructura.

Be More 3D va sorgir al 2014 de l'entorn emprenedor d''Idees UPV', l'òrgan impulsor de les iniciatives emprenedores de la Politècnica. De la seua mà, Vicente Ramírez, José Luis Puchades, José Guillermo Muñoz i Joaquín Martín -enginyers d'edificació els tres primers i enginyer en electrònica i automatisme aquest últim, tots per la UPV- van iniciar el projecte finançant-lo a través d'uns clauers impresos en 3D. En dues setmanes van vendre 1.500 unitats i van poder així comprar peces de segona mà.

Utilitat per a zones devastades

Posteriorment, gràcies a una investigació dirigida per José Ramón Albiol -professor del Departament de Construccions Arquitectòniques de la UPV- van donar el següent pas en desenvolupar un nou sistema d'impressió patentat capaç de modelar qualsevol tipus de figura utilitzant com a material d'extrusió el formigó.

La viabilitat de la proposta, d'"enorme utilitat" per a països en vies de desenvolupament o nuclis de població devastats per catàstrofes naturals o conflictes bèl·lics, va quedar demostrada a principis de l'estiu del 2018 en la Universitat Politècnica de València.

Després de la seua construcció en 3D a Espanya, Be More 3D va rebre la cridada de Solar Decathlon, la competició universitària de major prestigi internacional en l'àmbit de l'edificació sostenible, per a acudir en qualitat d'empresa convidada a la seua primera edició a Àfrica, recentment finalitzada al Marroc amb la participació de 18 equips universitaris de tot el món.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento