Comunitat Valenciana

Comença el procés participatiu per a "pensar" el futur de la plaça de l'Ajuntament

  • Grups de treball ciutadans, socials i econòmics aportaran suggeriments per a arribar a un document final.
  • Els usos fallers (mascletà i plantà del monument) i el pas del transport públic estaran blindats d'inici.
  • Els grups polítics municipals tindran veu en el procediment, que es desenvolupa d'octubre a desembre.
La concejala de Participación, Elisa Valía, y la vicealcaldesa y responsable de Urbanismo, Sandra Gómez,este martes durante la presentación del proyecto.
La concejala de Participación, Elisa Valía, y la vicealcaldesa y responsable de Urbanismo, Sandra Gómez,este martes durante la presentación del proyecto.
20MINUTOS.ES
La concejala de Participación, Elisa Valía, y la vicealcaldesa y responsable de Urbanismo, Sandra Gómez,este martes durante la presentación del proyecto.

El disseny final de la plaça de l'Ajuntament de València respondrà no sols a les directrius que marque el Govern municipal al despatx d'arquitectes que s'impose en el futur concurs d'idees, sinó a unes directrius fruit d'un procés participatiu que acaba de començar. Batejat com ‘Pensem la plaça’, integrarà les aportacions de ciutadans que usen més o menys la plaça i també de col·lectius veïnals, socials, econòmics i culturals.

La regidora de Participació, Elisa Valía, i la vicealcaldessa i responsable d'Urbanisme, Sandra Gómez, han presentat aquest dimarts el projecte, i en concret la pàgina web que servirà de base per a recollir, canalitzar i unificar totes aquestes aportacions.

En línies generals, la primera fase serà "d'escolta", segons Valía, i la segona correspondrà a la "transformació física" de la plaça per part de l'equip d'Urbanisme. D'aquesta manera, el procés de participació serà el primer pas d'un projecte "gran i ambiciós" com és la remodelació i conversió en zona de vianants de la plaça de l'Ajuntament, la més emblemàtica de la ciutat, i que s'insereix en el pla València, ciutat de places, que també preveu intervindre progressivament en les de l'entorn del Mercat Central i de la Llotja, la de la Reina i Sant Agustí.

El punt de partida serà la planta viària proposada per l'àrea de Mobilitat Sostenible, que blinda el pas del transport públic en el vial que dóna a l'edifici de Correus cap al carrer de les Barques, amb límits prefixats per endavant com els espais per a la mascletà i la plantà de la falla municipal, així com els llocs de flors, la ubicació de les quals s'haurà de pactar amb els propis comerciants en el si del procés participatiu.

Quant als criteris del procés de participació, que ja ha començat i que s'allargarà fins a finals de desembre, quan s'envie a Urbanisme el document final amb les conclusions, es basaran en dos fonamentals: la sostenibilitat mediambiental i la social, en la qual s'inclouen les perspectives de la inclusió i de gènere. "La plaça serà sostenible i serà feminista i inclusiva" en aspectes fins ara poc tinguts en compte, com el disseny i la utilització dels espais públics, ha afirmat Valía. A més, es tindran en compte l'accessibilitat, el confort de l'espai i els usos i gestió de la plaça (les activitats).

"Pretenem situar a les persones en el centre i treballar la singularitat d'aquest espai, ja que el procés no es repetirà com a tal perquè no hi ha una plaça equivalent a València" a la de l'Ajuntament pel seu simbolisme, ha afegit la responsable municipal de Participació.

Quant a l'organització del procés, hi haurà diversos grups de treball. Un denominat motor que inclourà a col·lectius amb un grau d'implicació alt (associacions, universitats, activitats econòmiques, socials i culturals, discapacitat...), un altre de coordinació municipal, que inclourà els diferents serveis de l'Ajuntament afectats per la remodelació, i finalment una taula política amb tots els grups amb representació en el Consistori. Aquesta última, que no es va dur a terme en el procés de la plaça de la Reina, pretén integrar els suggeriments de l'oposició.

Respecte a les fases de la seua aplicació, la primera, que fixa els límits i les dinàmiques, ja ha conclòs. La segona consistirà en un "diagnòstic participat" que realitzaran les diferents taules i grups de treball, mentre que la tercera, a partir de la primera setmana de novembre, abordarà propostes de millora de les anteriors i la visió de futur. Valía ha afirmat que a principis de desembre hi haurà un document de conclusions, que posteriorment s'avaluarà, i abans de Nadal es fixaran les conclusions definitives.

"Conversió en zona de vianants blana"

Gómez ha recordat que després de Falles, coincidint amb l’inici de les obres en la plaça de la Reina, s'escometrà una "conversió en zona de vianants blana" de la plaça de l'Ajuntament, en la qual Mobilitat Sostenible coordinarà els talls de trànsit i Urbanisme s'ocuparà dels detalls de la integració paisatgística i siga "concorde al paisatge que València vol projectar" en la seua plaça més emblemàtica.

Valía ha afegit que algunes de les propostes que sorgisquen del procés participatiu "seran vàlides per a la fase transitòria de conversió en zona de vianants blana". A més, ha afirmat que l'èxit d'aquest procés es comprovarà "en la mesura en què tots els actors se senten a gust" amb el resultat final. Respecte a la pàgina web, oferirà informació sobre el procés i el seu desenvolupament, i permetrà emplenar qüestionaris i rebre butlletins.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento