Comunitat Valenciana

Fiscalia demana arxivar la causa en la qual està processat Jaraba per suposades irregularitats en contractes d'RTVV

  • La Fiscalia ha sol·licitat el sobreseïment provisional de la causa en la qual es troba processat l'ex-director general d'RTVV José López Jaraba pel jutjat número 6 de Paterna en relació a les suposades irregularitats en la contractació d'una sèrie i un programa de la productora Alba Adriática, l'administrador únic de la qual era l'empresari José Luis Moreno.
Instal·lacions de l'antiga RTVV
Instal·lacions de l'antiga RTVV
CVMC - Archivo
Instal·lacions de l'antiga RTVV

La posició de la Fiscalia s'enfronta a la de les altres dos acusacions. La Federació Local de València de la Confederació General del Treball del País Valencià (CGT-PV) sol·licita una pena de huit anys de presó i inhabilitació per 20 anys i 1.385.295 euros per malversació, prevaricació i frau a l'administració. Per la seua banda, l'Advocacia de la Generalitat Valenciana sol·licita una pena de 7 anys de presó, 17 anys i sis mesos d'inhabilitació absoluta i una responsabilitat civil d'1,38 milions.

A principis de juliol, el titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 de Paterna (València) va decidir processar Jaraba per malversació o administració deslleial per sobrecostos de 1.385.295 euros en la contractació d'una sèrie i un programa de la productora Alba Adriática, propietat de José Luis Moreno.

En el seu escrit, datat el 30 de setembre, la fiscal de Delictes Econòmics encarregada del cas interessa el sobreseïment provisional de la causa "per no resultar degudament acreditada la perpetración del delicte".

En primer lloc, l'acusació pública destaca que López Jaraba no va accedir a la Direcció general d'RTVV fins al mes d'octubre de 2009, mentre que el contracte de l'ens públic amb la productora de Moreno es va firmar en 2007, per la qual cosa "el contracte es desenvolupa i executa abans que López Jaraba s'incorpore al càrrec de director general de RTVV". El mateix ocorre en el cas de les despeses realitzades per la productora, sobre el que la fiscal sosté que es tracta d'una irregularitat que es va produir necessàriament al llarg de 2007 i 2008".

En tot cas, explica que la conducta del processat "en perjuí de l'ens públic, que encara que tampoc entenguem acreditada, com a màxim podria qualificar-se d'una administració deslleial, però en cap cas constitueix un delicte de malversació".

També es refereix a l'informe del Síndic de Comptes incorporat a la causa. A la vista de la testifical del propi síndic, Rafael Vicente Queralt, conclou la fiscal que "els incompliments normatius que s'arrepleguen hauran de ser interpretades en el sentit d'irregularitat que no haguera de transcendir l'àmbit penal".

REBAT ALTRES INDICIS INCRIMINATORIS

Igualment, la representant del Ministeri Públic assenyala que en l'orde de processament s'utilitza com a indici incriminatori la circumstància que els programes de José Luis Moreno no s'hagueren emès encara quasi un any després de ser contractats, sobre el que considera "plausible" l'explicació que va donar López Jaraba que la decisió de quan s'emetera el programa contractat "competia al director d'Antena d'RTVV".

També fa referència a un informe pericial aportat a la causa que ha quantificat els programes contractats en 400.000 euros, davant del preu de contractació de 1.785.295 euros. Aquest document, apunta l'escrit de Fiscalia, "no és per si a soles suficient per a inferir l'ànim dolós i intencionat de perjudicar l'ens públic en benefici de la productora Alba Adriática".

"VA REDUIR EL DEUTE HISTÒRIC D'RTVV"

Finalment, posa en relleu també la fiscal que durant el seu mandat i "malgrat el context de greu crisi econòmica, López Jaraba va reduir el deute històric" en 154 milions d'euros. "D'aquestes xifres no és possible inferir en López Jaraba un ànim dolós i intencionat de perjudicar amb la seua gestió a la societat, sinó tot el contrari", agrega.

Per tot açò, conclou que tampoc existeixen "indicis suficients per a entendre degudament acreditat el delicte societari" i sol·licita al jutjat el sobreseïment provisional de les actuacions "per no resultar degudament acreditada la perpetració dels delictes denunciats".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento