Comunitat Valenciana

Camps, a la banqueta per l'adjudicació a Gürtel d'un expositor en Fitur

  • El jutge De la Mata assegura que hi ha tot un "arsenal d'indicis" contra ell.
  • Aquest dimarts la Sala confirmava el processament de Camps en la peça de Fitur.
El expresident de la Generalitat, Francisco Camps (a la derecha), sale del Consejo Jurídico Consultivo en Valencia.
El expresident de la Generalitat, Francisco Camps (a la derecha), sale del Consejo Jurídico Consultivo en Valencia.
Kai Försterling / EFE
El expresident de la Generalitat, Francisco Camps (a la derecha), sale del Consejo Jurídico Consultivo en Valencia.

El jutge del cas Gürtel, José de la Mata, ha enviat a judici a l'expresident valencià Francisco Camps davant l'"arsenal d'indicis" que va participar en la presumpta adjudicació irregular a la Gürtel d'un expositor en Fitur 2009, fets pels quals la Fiscalia li demana 2 anys i mig de presó.

Una vegada la Sala va confirmar el seu processament, ara De la Mata ha dictat acte d'obertura de judici oral, contra el qual no cap recurs, amb el qual envia a la banqueta a Camps per prevaricació, frau i tràfic d'influències, si bé rebutja fer-ho per malversació al no haver sigut investigat en aquesta peça per aqueix últim delicte.

El jutge l’envia a judici davant l'"arsenal d'indicis, molt consistents" i cadascun "prou acreditat" que Camps va participar en l'adjudicació del contracte de Grans Esdeveniments Fitur 2009 a favor d'Orange Market, empresa de la Gürtel.

Ho va fer, diu el jutge, "per a afavorir" a aquesta empresa "com feia des de 2005 a canvi de la seua paciència i resignació davant l'impagament del multimilionari deute" que el PP valencià tenia amb Orange Market, i la seua col·laboració en acceptar les il·legals fórmules de pagament que el partit utilitzava" per a anar cancel·lant-la.

És més, el jutge sosté que Camps va donar indicacions a l’exdirectora general de promoció institucional Salvadora Ibars per a això, com també pensa la Fiscalia, que quantifica el muntatge d'aqueix estand en 366.529 euros.

Per a aquesta adjudicació, el responsable de la Gürtel a València, Álvaro Pérez, El Bigotes; i el comptable d'Orange Market, Cándido Herrero, es van concertar amb Camps, "com a màxima autoritat autonòmica" perquè l'adjudicació recaiguera en aquesta empresa "sense procediment de contractació algun".

I també, afig el jutge, perquè aquesta no l'assumira l'Agència Valenciana de Turisme, sinó directament Presidència de la Generalitat a través de la Direcció General de Promoció Institucional com a centre directiu "sota l'autoritat del president".

Fets pels quals Camps haurà de respondre davant un tribunal per diversos delictes, entre ells el de prevaricació ja que l'adjudicació es va basar en "actes verbals" que no van seguir cap procediment establit per la llei.

Una actuació "injusta", diu el jutge, per a evitar "que els serveis pogueren adjudicar-se a les empreses que realment hagueren pogut realitzar l'oferta més avantatjosa".

També el de frau a les administracions públiques, perquè no descarta un "pla criminal" entre Camps i la seua subordinada Ibars per a assegurar l'adjudicació a la Gürtel; i el de tràfic d'influències comés presumptament en aconseguir que Ibars "donara les ordres inapel·lables" per a l'adjudicació dels treballs a Orange Market, "que va obtindre un benefici econòmic directe per això".

La investigació contra Camps va sorgir arran de que la Fiscalia instara a la reobertura de la peça contra ell després de diverses declaracions en el judici de la branca valenciana de Gürtel, en el qual alguns acusats, com el propi Bigotes, i l'ex secretari general del PP valencià Ricardo Costa, el van apuntar com a responsable d'adjudicacions a Orange Market.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento