Comunitat Valenciana

L'emergència climàtica, centre de les accions verdes de la Generalitat

  • Mireia Mollà ha desgranat la seua postura en matèries com els transvasaments, el canvi climàtic i els cítrics.
Mireia Mollà compareix en Els Corts
Mireia Mollà compareix en Els Corts
CORTS/INMA CABALLER
Mireia Mollà compareix en Els Corts

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha apuntat a l'emergència climàtica com a gran objectiu transversal de legislatura fins al 2023, després d'una gota freda "sense precedents" que ha deixat "centenars de milions d'euros en pèrdues" en comarques com el Baix Segura.

Altres de les metes que ha destacat en la seua primera compareixença com a consellera en Les Corts són caminar cap a una administració valenciana "neutra en emissions" per a 2025 i que la Comunitat Valenciana siga "exemple" en energies renovables, un nou model "robust" de gestió de residus, donar resposta a la sequera i exigir al Govern la suficiència hídrica en els transvasaments i una "actitud reivindicativa" per a defendre la taronja en els acords de la Unió Europea.

Després de lamentar les conseqüències del temporal, Mollà ha promès urgència en l'estimació dels danys i una reprogramació del pla d'aigües del Baix Segura per a coordinar accions "immediates" amb la Confederació Hidrogràfica del Segura, "sense excuses" del Govern central. "L'emergència climàtica ens ha posat a prova després de quatre mesos sense una gota d'aigua", ha lamentat.

Més enllà d'aquest episodi, la Generalitat aposta per "liderar l'acció contra el canvi climàtic" després de la declaració d'emergència, "assumint la crisi com a pròpia" i amb polítiques "inseparables a les de rescatar persones". "La Comunitat forma part del vergonyós lideratge de les emissions de la UE; nosaltres som els que hem d'actuar", ha emfatitzat.

Per a açò, Mollà ha arreplegat les reivindicacions dels joves de Fridays for Future per a "no robar-los el futur" mitjançant "un gran pacte social i un contracte ecològic". L'acció se centrarà a desenvolupar la 'Estratègia valenciana contra el canvi climàtic 2020-2030', per a potenciar energies renovables, una nova agència i impulsar una llei transversal amb "actitud crítica", juntament amb una altra per a reduir la contaminació lumínica.

Al mateix temps, plans d'estalvi energètic i mobilitat sostenible en els organismes de la Generalitat, a més de la col·laboració amb diputacions i ajuntaments mitjançant un marc conjunt d'ajudes i tant amb la UE com amb el Govern, enfortint la relació amb l'Oficina Espanyola contra el Canvi Climàtic.

En matèria de residus, la intenció és implantar energies renovables en l'"urgent" pla d'abocadors, programes específics en indústries contaminants i promoure un reciclatge "de qualitat", sense incineració i amb estímuls econòmics. Mollà també ha destacat l'"oportunitat històrica" en els sistemes integrals de gestió d'envasos amb la nova directiva. "No anem a consentir negar-se a aplicar-lo", ha avisat.

Sense "guerres de l'aigua" en els transvasaments

Davant la sequera, "un dels efectes més evidents i devastadors", la titular de Medi ambient ha garantit que el Consell no deixarà d'exigir al Govern la suficiència hídrica, juntament amb aliances amb altres comunitats afectades com Múrcia o Andalusia, "sense guerres de l'aigua" i amb "preus justs i transparents i infraestructures públiques i sostenibles".

Els transvasaments protagonitzen aquesta línia, amb el compromís d'exigir "respecte" al memoràndum del Tajo-Segura i que els costos del postrasvasament Xúquer-Vinalopó "no s'apliquen sobre les esquenes dels nostres agricultors". A açò se suma la creació d'un centre del cicle urbà de l'aigua i el tercer pla autonòmic de sanejament.

Dins de l'àmbit forestal, la Conselleria aposta per reforçar els plans de prevenció d'incendis amb noves declaracions de paisatges protegits, sumat a "un pacte pels boscos valencians" que s'unirà als programes de recuperació d'espècies en perill.

Cítrics

Davant de la crisi de la citricultura, Mollà s'ha compromès a protegir a la taronja valenciana per a garantir el seu futur davant tractats comercials com el de la UE amb Sud-àfrica o els països llatinoamericans del Mercosur. Respecte a aquest acord, ha garantit que exigirà a tots els partits que voten en contra si es demostren les conseqüències negatives.

També una "actitud reivindicativa" amb el Govern, per a la paralització d'importacions de cítrics africans contaminats, i amb la Unió Europea, perquè active les clàusules de salvaguarda i exigisca controls fitosanitaris en frontera, en els ports.

En agricultura, altres mesures són augmentar els recursos per als cultius afectats per la Xylella fastidiosa, amb els ametlers i oliveres com a "part de la història i la cultura valenciana", i exigir més dotació per a l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA). "Cada ametler que s'arranca és una ferida oberta en el nostre territori", ha emfatitzat.

La consellera ha mostrat la seua intenció de fer "lobby" a Europa amb el sector i mantindre un "diàleg constant" amb el Govern, amb el "gran repte" que agricultors i ramaders puguen viure en el camp valencià. Per a aconseguir-ho, ha promès deixar-se "la pell" perquè la nova Política Agrària Comuna (PAC) tinga en compte l'agricultura mediterrània i no prime les concentracions en "unes poques mans".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento