Comunitat Valenciana

La Generalitat alleujarà la seua tresoreria amb 700 milions abans de final d'any, però no evitarà les retallades

  • El Govern central transferirà aquest trimestre 450 milions de lliuraments a compte i 250 del FLA extraordinari.
  • El Consell allunya així el fantasma dels impagaments a proveïdors, però haurà de ficar la tisora a la despesa.
  • Les retallades, que ajornaran projectes, "mai danyaran els drets socials", diu Puig després de reunir-se amb Montero.
Montero y Puig, este lubes, durante la reunión en la sede del Ministerio de Hacienda.
Montero y Puig, este lubes, durante la reunión en la sede del Ministerio de Hacienda.
PACO CAMPOS / EFE
Montero y Puig, este lubes, durante la reunión en la sede del Ministerio de Hacienda.

Les arques de la Generalitat rebran abans de finals d'any injeccions de liquiditat per a evitar una situació ja viscuda en el passat, principalment en els anys de la crisi econòmica: la falta de tresoreria que impedia a la Generalitat pagar als seus proveïdors. El cap del Consell, Ximo Puig, ha acudit aquest dilluns al Ministeri d'Hisenda per a demanar solucions a la seua titular, la també socialista María Jesús Montero.

Després de la trobada, Puig ha detallat els principals compromisos per part del Govern per a solucionar l'urgent, atés que l'estructural, la reforma del model de finançament autonòmic, és inviable amb un Govern central en funcions, encara que des de València es continue reclamant amb insistència.

La principal injecció de liquiditat es produirà amb el lliurament de les liquidacions a compte, que suposen 450 milions d'euros. L'Executiu està "buscant la via més ràpida" i, en qualsevol cas, les abonarà aquest trimestre, ha agregat el cap del Consell.

La segona partida, de 250 milions d'euros, correspon al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) extraordinari, el que es reparteix del sobrant entre les comunitats. Aquest ingrés s'abonarà "abans del 9 d’Octubre", ha especificat Puig. Entre ambdues sumen 700 milions.

Com a contrapartida, el Govern valencià haurà d'entregar un Pla Econòmic Financer (PEF) que inclourà "ajustos" per l'excés de dèficit. Segons el president, "mai danyaran els drets socials dels ciutadans". La seua idea passa per traslladar "partides de difícil execució" enguany a trimestres posteriors. El portaveu d'Economia del PP en Les Corts, Rubén Ibáñez, ha quantificat en 480 milions d'euros l'import total de l'ajust.

Prova de foc per al Botànic

Les tensions de tresoreria a les quals s'enfronta el Consell com a conseqüència del bloqueig polític estatal tenen repercussions polítiques per al segon Botànic, que conformen PSPV, Compromís i Unides Podem. La coalició que lidera Mónica Oltra demanava major pressió a Madrid abans d'escometre retallades. A més, la negociació entre els tres socis a per a decidir quines partides s'eliminaran a final d'any pot introduir elements de discòrdia entre tres partits d'esquerres que han abanderat la despesa social.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento