Comunitat Valenciana

Puig demana un pla Marshall amb ajuda de la UE per a pal·liar danys

  • El president, que ahir va visitar algunes zones inundades, aprovarà el divendres un primer decret d'ajudes.
Ximo Puig en el centro de mando por la DANA en la Vega Baja
Ximo Puig en el centro de mando por la DANA en la Vega Baja
@GENERALITAT
Ximo Puig en el centro de mando por la DANA en la Vega Baja

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va assegurar ahir que el Consell demanarà “de manera immediata” un pla Marshall, amb ajudes de la Unió Europea i del Govern d'Espanya, per a reconstruir la comarca. Amb ell, Puig pretén fer front a les terribles conseqüències socioeconòmiques que ha deixat al seu pas la gota freda, que s'ha acarnissat especialment amb la zona d'Oriola. “A la Vega Baixa, moltes persones es quedaran sense treball. El sector agroalimentari ha quedat absolutament arruïnat”, va etzibar des del Centre de Comandament de la UME a Oriola, lloc al qual va assistir al costat de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Davant aquesta situació, Puig va desplegar als mitjans el full de ruta que seguirà el Consell pròximament. Ara mateix, l'administració se centra en la “gestió primordial”. És a dir, l'emergència de les persones aïllades, sense subministrament elèctric ni aigua. “En aquest instant el que necessitem és tapar tot allò que està ferint la comarca, necessitem restablir la mínima normalitat”, va explicar.

No obstant això, quan aqueix objectiu s'aconseguisca i la situació s'estabilitze, el Consell té previst dur a terme dues estratègies per a pal·liar els danys. La primera, aprovar el divendres en ple des d'Oriola un primer decret d'ajudes per als afectats.

Es tracta d'una bateria de mesures “de caràcter urgent”, a la qual li seguirà un segon pas més ambiciós que l'anterior.

“Es necessita anar més enllà, amb un pla de reconstrucció de la comarca, una espècie de Pla Marshall amb ajudes de la Unió Europea i del Govern, en una planificació ordenada perquè l'impacte és enorme, socioeconòmicament aquesta comarca està molt tocada i cal donar una resposta contundent”, va comentar el president.

Durant la visita al lloc avançat de comandament, així com a altres zones afectades de la comarca alacantina, Puig va demanar prudència i va llançar un advertiment als ciutadans perquè no es confien amb l'arribada del bon temps: “Encara estem en plena emergència: l'element fonamental de tensió és el cabal del riu, que ve molt alt”.

En aqueixa línia es va pronunciar també la ministra Robles, qui va assegurar que “encara hi ha molt per fer”. “Sobrevolant Dolores i Almoradí, la veritat és que és un espectacle quasi dantesc. Commou veure com està la situació. Encara que es veja bon temps, prudència, que ningú s'aproxime al riu”.

Reforç

El Ministeri de Defensa ha augmentat en 200 efectius de l'Exèrcit el dispositiu desplegat en les zones de Múrcia i Alacant en les últimes 24 hores, la qual cosa suposa un desplegament total de 1.400 efectius, entre ells 800 de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i 400 vehicles.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento