Comunitat Valenciana

Oltra garanteix que el decret d'ajudes eixirà en un màxim de dues setmanes després de la fi de l'emergència

  • La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha garantit aquest divendres que el decret per a iniciar les actuacions per a pal·liar els danys causats a béns personals i a les infraestructures públiques per la gota freda que està afectant la Comunitat Valenciana eixirà en un màxim de dues setmanes des que s'haja decretat la fi de l'emergència "com ha fet sempre el Botànic" davant qualsevol d'aquests episodis.
Riu Vinalopó quasi desbordat al seu pas per Elx
Riu Vinalopó quasi desbordat al seu pas per Elx
BOMBEROS ALICANTE
Riu Vinalopó quasi desbordat al seu pas per Elx

Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, ha comentat sobre aquest tema que encara és "molt prompte" per a realitzar una primera valoració de danys i quin tipus d'emergències es declararà ja que encara està plovent. Així, ha explicat que els camps estan negats i fins que no baixe l'aigua "no anem a saber els danys que hi ha".

Sobre aquest tema, ha explicat que una vegada es done per conclosa l'emergència els municipis disposaran d'un termini de 45 dies per a presentar un informe amb l'estimació de danys.

"El Consell ha estat, està i estarà en tot moment al costat de la població afectada i quan haja passat la situació d'emergència posarem tots els mitjans per a recuperar la normalitat i perquè les persones que s'han vist desplaçades puguen tornar a les seues llars", ha recalcat.

Per a açò, s'acordaran les mesures necessàries per a pal·liar els danys causats en coordinació amb els ajuntaments i diputacions, Govern d'Espanya i la UE.

Així mateix, Oltra ha informat que el ple del Consell ha aprovat una declaració institucional per a agrair "de cor" l'esforç i treball de totes aquelles institucions, forces de seguretat i veïns estan realitzat durant aquesta gota freda, un fenomen que és "propi" en aquesta època però que enguany s'està manifestant amb "una especial virulència". A més, constata que el canvi climàtic està "agreujant" les conseqüències en aquests episodis.

Oltra ha constatat que la Comunitat Valenciana segueix en "fase crítica" ja que en algunes zones ha plogut en una hora "quasi el mateix que en tot un any", la qual cosa ha provocat el desbordament dels rius Segura i Clariano al seu pas per diferent municipis com Ontinyent i Oriola.

De la mateixa manera, el temporal ha afectat altres comarques i nuclis de població com Dénia, i s'ha procedit al desallotjament i traslladat de les persones afectades i ha lamentat que la construcció en el passat en zones inundables "ha agreujat encara més les conseqüències".

En la declaració, es recalca que el Consell ha mobilitzat i està "supervisant en tot moment i sobre el terreny les zones afectades" i garanteix que tant el president com les conselleries que tenen servicis i infraestructures afectades "han atès o s'han desplaçat les zones afectades".

Així mateix, ha subratllat que s'han desplegat "tots els mitjans i recursos possibles" i s'explica a més amb l'ajuda de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i altres unitats de l'exèrcit i, "per descomptat, dels recursos d'ajuntaments i diputacions".

AGRAÏMENTS

En eixe sentit, ha agraït als professionals de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, Policies Locals, Policia Nacional, Guàrdia Civil, bombers, personal sanitari i membres de protecció civil "l'esforç i l'actuació responsable que estan mostrant davant aquesta situació".

De la mateixa manera, ha agraït el suport del Govern central i d'altres comunitats autònomes, així com "de cor, el treball i la solidaritat" demostrada per milers de veïns que són "la nostra força i el nostre major capital".

De la mateixa manera, ha destacat que han estat amb les persones afectades i han seguit al seu costat "la intranquil·litat provocada pel temporal i el curs de les aigües". A més, el Consell expressa el seu "suport" als alcaldes que aquests dies "pateixen els moments més difícils al costat dels seus veïns".

Oltra ha recalcat que "la prudència és fonamental" i, per açò, des del Consell realitzen una crida per a "continuar mantenint-la en un exercici de responsabilitat", ja que ha recordat que la gota freda "encara no ha acabat" i el fet que no ploga en un moment determinat "no significa que el perill haja passat" perquè "la crescuda d'un riu o un barranc pot produir-se en qüestió de minuts".

Per açò, ha ressaltat que des del Centre de Gestió i Seguretat Viària s'està informant "puntualment" de l'estat de les carreteres, sobretot a la Vall d'Albaida, la Costera i el Baix Segura, que són les més afectades fins al moment.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento