Comunitat Valenciana

El temporal sembra el caos en la Comunitat amb riuades i destrosses

  • Ontinyent sol·licita la declaració de zona catastròfica després de desbordar-se el riu Clarià.
  • La Unitat Militar d'Emergències s'instal·la a Oriola per les greus inundacions a la Vega Baixa del Segura.
  • Més de 536.000 alumnes es queden sense classe per l'avís roig, vigent a les províncies d'Alacant i València.
  • Els danys en cultius, infraestructures, edificis i vehicles poden ser elevats a l'espera de l'avaluació final.
Vista del río Clariano que se ha desbordado, a su paso por Ontinyent (Valencia), por las lluvias torrenciales producidas por la DANA.
Vista del río Clariano que se ha desbordado, a su paso por Ontinyent (Valencia), por las lluvias torrenciales producidas por la DANA.
Natxo Francés / EFE
Vista del río Clariano que se ha desbordado, a su paso por Ontinyent (Valencia), por las lluvias torrenciales producidas por la DANA.

La DANA o gota freda que porta afectant des del dimecres la Comunitat Valenciana es va empitjorar ahir en el sud de la província de València i en algunes zones d'Alacant. Ontinyent va ser una de les localitats més afectades, ja que els 200 litres per metre quadrat acumulats en poques hores van desbordar el riu Clarià i van obligar a desallotjar a veïns del barri de Canteteria per un vessant.

Afortunadament, no calia lamentar danys personals greus, encara que tres persones havien resultat ferides; com tampoc a Moixent, on també s'havia desbordat el riu Cànyoles, la qual cosa va provocar que els carrers del municipi es convertiren en autèntics canals.

A Ontinyent, la crescuda del riu va obligar a evacuar a 40 persones afectades per la inundació i van ser allotjades en l'alberg municipal, on es quedaran fins que passe el temporal i es valore la situació dels seus habitatges, va informar l'Ajuntament del municipi.

En un comunicat, el seu alcalde, Jorge Rodríguez, va lamentar que els organismes responsables de la conca del Clarià, en aquest cas la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i el Ministeri de Transició Ecològica, no hagen actuat en la protecció de l'entorn.

Els equips sanitaris van atendre i van traslladar a hospitals a tres persones de les rescatades a Ontinyent i Canals (València). Sobre les 10.00 h, el CICU va enviar una unitat de Servei Vital Bàsic al Camí de la Font de la Puríssima, a Ontinyent, per a assistir a un home que havia quedat atrapat per un peu després de caure part de la teulada d'una casa. A més, va mobilitzar una unitat del SAMU i una altra del SVB al centre de salut de Canals, on els sanitaris van portar a dues persones que, pel que sembla, havien quedat atrapades en un cotxe, sobre les 10.40 h.

El que sí que estan produint aquestes pluges torrencials són quantiosos danys materials, encara pendents d'avaluar íntegrament, en infraestructures, edificis, cultius i fins i tot ponts, com un del segle XVI a Aielo de Malferit que va ser atropellat i destruït per la força de les aigües en aquesta localitat de la Vall d'Albaida.

L'alerta roja per pluges torrencials (de 180 litres per metre quadrat en 12 hores i 90 en una hora) continua vigent aquest divendres a la província d'Alacant i en gran part de la de València, segons l'Agència Estatal de Meteorologia. Per això, la Generalitat ha declarat l'Emergència situació 1 per pluges a les comarques valencianes de la Costanera i la Vall d'Albaida, i en tota la província d'Alacant, on els serveis d'emergència han hagut d'habilitar albergs per a acollir a possibles evacuats en els municipis de Redovà, Crevillent, Oriola, Torrevella, Villena, Alcoi, Almoradí, Callosa del Segura i Benejússer.

El municipi alacantí de Beniarrés va ser el que més pluja va recollir ahir en la Comunitat, amb 359 litres en 24 hores, segons dades de l'Agència Estatal de Meteorologia, en els quals també destaquen els 296,4 litres d'Ontinyent; els 259,2 d'Oriola o els 214,2 de Muro d'Alcoi. A Oriola, de fet, el Ministeri de Defensa va desplegar a la Unitat Militar d'Emergències (UME) per a ajudar en tasques d'auxili després de la inundació.

A la comarca de la Vega Baixa, diverses carreteres i línies fèrries romanien anit tallades. La Conselleria d'Educació calcula que uns 536.000 alumnes d'Alacant, València i Castelló es veuran afectats hui per la suspensió de les classes decidida per 132 ajuntaments de les tres províncies davant la previsió de pluges torrencials en una nova jornada de gota freda.

Segons l'últim balanç oficial de la Conselleria, a la província d'Alacant no hi haurà activitat acadèmica en 82 municipis amb un total de 270.000 alumnes afectats. En la de València, 260.000 alumnes de 45 municipis no aniran a classe, mentre que en la de Castelló la xifra es redueix a 6.000 estudiants de cinc localitats. Entre els ajuntaments que han decidit suspendre l'activitat escolar es troben el de la pròpia ciutat de València, Alacant, Gandia, Elx, Dénia, Torrevella, Oriola, Ontinyent, Altea, Alcoi, Sagunt i Manises.

5 PREGUNTES

José Antonio Maldonado: “No té res a veure amb el calfament global”

José Antonio Maldonado el president de l'Associació Meteorològica Espanyola i cap de meteorologia d'Eltiempo.com.

Què és la gota freda?

És un embossament d'aire fred en una altra massa no tan freda. No sempre és sinònim de catàstrofe; perquè hi haja pluges fortes ha de tindre una aportació d'humitat. Ara hi ha una borrasca sobre el Mediterrani.

Per què es produeix amb tanta freqüència en el litoral valencià?

Perquè el Mediterrani està calent: entre mitan d'agost i octubre, la temperatura ronda els 26 o 27 °C. Aquest contrast entre el embossament fred i el mar càlid fa que ascendisca aire carregat d'humitat a gran velocitat, la qual cosa origina les potents precipitacions.

Es produeix la DANA en altres zones del planeta? Sí, pot donar-se en qualsevol part. En l'hemisferi nord, el moviment dels corrents d'aire càlides és en el sentit de les agulles del rellotge, mentre que l'aire fred polar es mou en sentit contrari. No obstant això al Carib, els fenòmens que normalment es formen i afecten la costa aquest dels EUA no entrarien en aquesta categoria. Són ciclons tropicals, encara que també es donen per la temperatura del mar.

Afecta a això el calfament global?

No. La gota freda és un fenomen que porta succeint tota la vida, i no té res a veure amb el calfament global.

Com la compara amb les anteriors?

És forta, però n'hi ha hagut pitjors en la zona de Gandia i Dénia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento