Comunitat Valenciana

Més de 255.000 alumnes sense classe aquest dijous pel temporal

  • Alerta roja en el sud de la província de València i en la d'Alacant per fortes precipitacions.
  • Les pluges torrencials poden aconseguir els 180 litres per metre quadrat en 12 hores.
  • València manté a 460 policies locals i a 60 bombers pendents de les incidències.
Lluvias en Valencia vistas desde la playa de la Malvarrosa, por los efecto de la gota fría.
Lluvias en Valencia vistas desde la playa de la Malvarrosa, por los efecto de la gota fría.
Juan Carlos Cardenas / EFE
Lluvias en Valencia vistas desde la playa de la Malvarrosa, por los efecto de la gota fría.

La DANA o gota freda que aquest dimecres va penetrar en la Comunitat Valenciana no va ser tot el virulenta que s'esperava durant la jornada, encara que per a aquest dijous s'ha decretat l'avís roig en el sud de la província de València i en la d'Alacant per precipitacions fortes que en punts localitzats poden ser torrencials. La situació, “molt adversa”, pot fer que les pluges acumulen 90 litres per metre quadrat en una hora o fins a 180 litres en 12 hores.

Aquest és el pronòstic llançat per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) que ha activat els dispositius d'Emergències dels diferents cossos de Policia, Bombers i de Protecció Civil. L'objectiu últim és previndre i, si escau, atendre les incidències que es vagen produint. Una de les mesures està sent la suspensió de les classes, una decisió que pren cada municipi en funció dels comunicats meteorològics.

Per a aquest dijous, segons la previsió facilitada a les 19.00 hores del dimecres per la Conselleria d'Educació, un total de 84 municipis de la Comunitat Valenciana (79 d'Alacant i cinc de València) han suspés les classes.

En total, 255.403 alumnes es quedaran a casa. No obstant això, es preveu que la xifra puga anar en augment a mesura que els ajuntaments vagen decretant els tancaments.

La d'Alacant és la província més afectada per aqueixa mesura acadèmica: seran 250.291 alumnes de 79 municipis els que es queden sense classe, entre ells els de la capital, Elx, Torrevella, Oriola i Benidorm. Respecte a la de València, la xifra es rebaixa a 5.112 alumnes de cinc municipis: l'Alcúdia, la Font d'en Carròs, Oliva, Ràfol de Salem i el Real de Gandia.

Ja en la jornada d'aquest dimecres, 45.874 escolars es van veure afectats per la suspensió de classes en municipis de les tres províncies. Per a hui, no obstant això, no es preveu que cap col·legi de Castelló tanque, va informar el departament que dirigeix Vicent Marzà. El rector de la Universitat Miguel Hernández (UMH), Juan José Ruiz Martínez, ha suspés els exàmens convocats per a hui, dijous, i per al divendres, davant la situació d'alerta decretada a la província d'Alacant per fortes precipitacions.

També la Universitat CEU Cardenal Herrera ha suspés la seua activitat docent al seu campus situat al seu campus d'Elx. La Universitat d'Alacant també ha cancel·lat l'activitat docent els dies 12 i 13 de setembre. Des de la institució acadèmica es prega que s'extremen les precaucions en els trasllats del personal docent i d'administració PDI i del PAS cap a la universitat i en la tornada i s'adopten les mesures necessàries per a evitar riscos en aquest sentit.

A més, els ports de Sagunt i Gandia es van veure obligats a clausurar el trànsit marítim a causa del fort onatge que impedia el trànsit de les embarcacions.

Pel que fa al dispositiu activat a la ciutat de València, compta amb 460 agents de la Policia Local, 60 efectius de Bombers i 37 voluntaris de Protecció Civil, a més de sis brigades del Cicle Integral de l'Aigua encarregades de les canalitzacions. Les pluges d'aquest dimecres van afectar principalment la província de Castelló i al nord d'Alacant, on la localitat de Murla recollia 79,2 litres per metre quadrat, seguida de Sagunt (València), amb 67,8 litres.

En altres poblacions els registres van ser inferiors: Almenara (63,1), Alfondeguilla (40), Bétera (32,6), Bunyol (28.8), Borriol (28), Guadassuar (26,4), Aeroport de València (11,3) o Castelló (10,2). Des de la Direcció de Serveis Socials de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives s'ha enviat als centres, especialment residencials, indicacions per a afavorir l'evacuació correcta d'aigua i s'ha activat el protocol per a atendre persones sense llar.

Pel que respecta al servei de parcs i jardins, València va ordenar ahir el tancament de tots els parcs amb tanca, així com els horts urbans de Sociòpolis. Així mateix, ha recomanat a la ciutadania que evite passejar per zones arbrades o jardins amb tanca, així com que extremen la precaució en transitar pels carrers que tinguen arbratge d'alineació. Quant a mesures preventives, des de l'Organisme Autònom de Parcs i Jardins s'ha efectuat una neteja de diverses reixetes del Jardí del Túria i s'ha realitzat una posada a punt de motoserres, vehicles i bombes de buidatge.

D'aquesta forma, en aquests moments, tots els efectius disponibles en actiu estan mobilitzats: un total de 180 jardiners i personal d'ofici i huit tècnics d'oficines.

El vicealcalde Sergi Campillo va precisar que, a principis de mes, sempre es repassa la neteja dels passos inferiors urbans per a reduir els riscos d'embossament de les reixetes i embornals. A més, comença l'època de caiguda de fulles, per la qual cosa s'intensifiquen les tasques de recollida.

Consells: no conduir i allunyar-se de rius i ponts

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha realitzat una sèrie de recomanacions davant episodis de pluges fortes. Quan es notifique una preemergència, cal procurar estar informat de l'evolució de la situació a través dels mitjans de comunicació, seguir fonts oficials i no difondre notícies falses que incrementen l'alarma.

És necessari allunyar-se de les riberes dels rius i barrancs i no romandre en els ponts. Es recomana informar-se de la situació abans d'iniciar un viatge, circular preferentment per carreteres principals i autopistes i utilitzar el vehicle sol si és imprescindible. No intentar mai creuar un gual o un lloc inundat.

Si es troba en el camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i pujols, evitant travessar guals inundats. Igualment, cal dirigir-se als punts més alts de la zona. Per a una millor informació, els ciutadans poden consultar la web del 112 CV www.112cv.gva.es i el compte de twitter @GVA112.

Sense telefonades importants

La consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, va afirmar ahir que, durant la nit del dimarts al dimecres, no es van rebre dites importants i la situació “s'ha mantingut dins d'una normalitat”, al mateix temps que va afegir que compten amb 140 policies autonòmics distribuïts en la Comunitat (30 a Castelló, 30 a Alacant i 80 a València), que estan “preparats per a actuar en qualsevol incident”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento