Puig demanarà el dimarts una solució "immediata" per a les entrega a compte

  • "És absolutament necessari per a garantir la tresoreria i el bon funcionament de les arques" públiques, diu.
  • "El to reivindicatiu l'hem mantingut, governe qui governe", ha reiterat el cap del Consell.
  • "Comptàvem amb algunes partides que no s'han produït per Ciutadans (Cs), PP i els independentistes", ha criticat.
Puig atén als mig després de reunir-se amb el president de la Diputació de Castelló, José Martí
Puig atén als mig després de reunir-se amb el president de la Diputació de Castelló, José Martí
TWITTER GENERALITAT VALENCIANA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una reunió dimarts que ve amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a la qual exigirà una solució "immediata i legal" per a les entregues a compte a les comunitats autònomes perquè "és absolutament necessari per a garantir la tresoreria i el bon funcionament de les arques" del Govern valencià.

Així s'ha expressat aquest dimecres el president en roda de premsa, on ha explicat que oferiran diferents solucions al Govern, encara que ha puntualitzat que "pareix" que l'Executiu l'està trobant. L'acte ha tingut lloc després de reunir-se amb el president de la Diputació de Castelló, José Martí.

Puig ha garantit que no ha mostrat "cap tebiesa" davant del Govern en funcions de Pedro Sánchez en aquesta matèria de finançament. "El to reivindicatiu l'hem mantingut, governe qui governe", ha subratllat, i ha recalcat que no hi haurà "cap retallada en els interessos generals dels drets dels valencians".

El president ha destacat que el camí "apropiat" és "des del diàleg i la reivindicació", que considera que és el que han fet "sempre, amb tots els governs" i ha sostingut que el Consell garantirà "absolutament" els drets socials dels valencians.

"No hi haurà cap retallada en els interessos generals dels drets dels valencians. Els avanços socials que s'han produït a la Comunitat Valenciana en els últims anys estan absolutament consolidats i, a partir d'ací, assumim la responsabilitat de govern", ha explicat.

Referent a açò, ha assenyalat que el "necessari" és la voluntat política de trobar una solució per a les entregues a compte i ha afegit "que no haja Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) té conseqüències". "Comptàvem amb algunes partides que venien reflectides en els PGE que no s'han produït per Ciutadans (Cs), PP i els independentistes", ha criticat.

"Els que van destruir el millor pressupost de dècades per a la Comunitat són els menys indicats per a demanar responsabilitats a la Generalitat", ha denunciat, al mateix temps que ha afegit que cal "mitigar" els problemes derivats de la falta de PGE.

Retallades de 400 milions d'euros sobre 22.000

Per açò, la Conselleria d'Hisenda està elaborant una proposta per a, "mantenint el fonamental", derivar algunes partides al pròxim exercici. "Estem parlant d'entorn de 400 milions d'euros d'un pressupost de 22.000 milions. No és cap drama, però és molt problemàtic per a la Comunitat que no s'hagen aprovat els pressupostos", ha lamentat.

Respecte a la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), Puig ha reiterat que no s'ha de fer "partidisme" amb aquesta qüestió, ja que tots els grups parlamentaris de Les Corts han de tindre una "posició unànime".

Així mateix, ha assegurat que mai ha dit que no vulga la celebració d'eixe CPFF però ha recalcat que el que pretén és que es resolga el problema, i per a açò mantindrà el dimarts la reunió amb Montero. Segons com resulte eixa trobada, ha dit, "buscarem altres vies si no hi ha solució satisfactòria", entre les quals no solament està la del CPFF sinó que existeixen "altres més interessants i efectives", que no ha concretat.

Qüestionat per la posició d'altres líders socialistes, com l'expresidenta d'Andalusia Susana Díaz, que han reclamat el CPFF i si creu que s'està "quedant a soles" en no demanar la reunió d'aquest òrgan, Puig ha precisat que "l'ordre ací sí que altera el producte".

"No he dit que no vull que hi haja un CPFF, em pareix bé; el que vull és resoldre el problema, que és el principi d'aquesta qüestió. Vaig a tindre el dimarts la reunió i buscarem altres vies si no hi ha una solució satisfactòria, no solament la del CPFF, hi ha altres més interessants i efectives", ha sostingut.

Acord de finançament "unànime"

Preguntat per si s'està actuant amb partidisme entre els socis del Botànic II, Puig ha apuntat que respecta totes les opcions dels partits, però ha puntualitzat que li agradaria que l'acord sobre el finançament fora "estable i amb una posició unànime de tots els grups, perquè és fonamental per al futur dels valencians".

"Dins del govern és lògic que puga haver-hi diferents opinions en moments determinats; mentre jo siga president, hi haurà un govern i demane que no s'actue amb partidismes. El que ens uneix en aquesta qüestió és molt més que el que ens separa", ha garantit.

"Defendre el mateix ara, abans i demà"

Respecte al problema estructural per a canviar el model de finançament, Puig ha assenyalat que no hi ha cap interlocutor i ha afegit que el Govern en funcions no pot definir un altre model.

"En l'estructural, anem a defendre el mateix ara, abans i demà, el problema valencià és el mateix i s'ha de resoldre. Davant el nou govern d'Espanya, la Generalitat tindrà un posicionament clar en la defensa d'un sistema just de finançament, inversions justes i el deute històric", ha sostingut.

En aquest context, ha indicat que la inestabilitat política a Espanya afecta la Comunitat i ha precisat que si el 23 de setembre -últim dia per a la possible investidura de Sánchez- hi ha Govern "canvia la situació", ja que hi hauria "un interlocutor clar".

"Si no hi ha Govern i hi ha eleccions al novembre, hi haurà un espai d'absoluta inestabilitat, des de la perspectiva de conformació d'un pressupost -autonòmic-, que treballarem, però òbviament no és el mateix que tinguem un pressupost que estiga basat en els mateixos termes que els PGE no aprovats, que en uns altres PGE d'altres formacions polítiques que estiguen més allunyats", ha expressat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento