Comunitat Valenciana

CESMCV denuncia que Sanitat incompleix els seus propis decrets en rebutjar "sistemàticament" la lliure elecció de metge

  • El Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) ha denunciat aquest dimecres que la Conselleria de Sanitat incompleix els seus propis decrets en rebutjar "sistemàticament" les peticions dels pacients de la lliure elecció de metge.
Imatge d'arxiu d'un metge
Imatge d'arxiu d'un metge
ARCHIVO
Imatge d'arxiu d'un metge

"Ens arriba un goteig incessant de valencians als quals se'ls està denegant les sol·licituds de canvi de metge, tant en atenció primària com en especialitzada", ha denunciat CESMCV, que assegura que, amb açò, "la Conselleria està vulnerant els seus propis decrets, en aquest cas, el 74/2015, de 15 de maig, del Consell, que arreplega el dret de la lliure elecció de metge".

Segons insisteix el sindicat en un comunicat, "la lliure elecció de metge és un dret reconegut en aquesta norma per a qualsevol pacient de la Comunitat Valenciana". "El decret arreplega que podrà exercir 'el dret a la lliure elecció tota persona que ostente la condició d'assegurat o beneficiari del Sistema Nacional de Salut i estiga en possessió de la targeta sanitària individual, expedida per la Conselleria amb competències en matèria de sanitat'", ha afegit.

No obstant açò, el Sindicat Mèdic denuncia que aquest dret no s'està exercint. "Estem veient com no és real, pel que Sanitat està incomplint els seus propis decrets", lamenta i cita com a exemple el cas d'una valenciana de 73 anys que ha sol·licitat canvi d'especialista per a ser tractada en el servei d'Angiologia i Cirurgia Vascular de l'Hospital La Fe, referent en la patologia que pateix.

CESMCV explica que la pacient va adjuntar en la seua petició el corresponent informe del metge de família que constata un empitjorament de la seua malaltia "però s'ha desestimat la seua sol·licitud emparant-se en l'apartat 2 de l'article 10", al·legant eixe rebuig en quan el professional de medicina d'atenció primària o especialitzada siga responsable de l'atenció sanitària d'un nombre de persones "que excedisca de la població assignada per metge o la llista d'espera, en aquest cas quedaria vulnerada la garantia d'una assistència sanitària de qualitat".

No obstant açò, per al sindicat, es tracta d'una explicació "banal" i que deixa aquesta usuària "sense el dret a la lliure elecció de metge". Els altres motius que arreplega el decret per a denegar la petició són, "quan no concórreguen els supòsits contemplats en el present decret, quan no se salvaguarde la bona relació professional sanitari-pacient o a la vista de la motivació continguda en l'informe del professional sanitari o servei d'atenció especialitzada l'elecció de la qual s'ha sol·licitat".

"La realitat és que moltes peticions de lliure elecció de metge, bé siga en primària o bé en especialitzada, estan sent denegades amb el conseqüent perjuí per al pacient que ho sol·licita per una o una altra raó", conclouen des de CESM-CV.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento