Comunitat Valenciana

València torna a la rutina amb obres en més de 80 carrers i el transport públic recupera la freqüència de pas habitual

  • Els treballs estan relacionats amb col·lectors, cablejat, enjardinament i infraestructures.
  • El volum de rases obertes en la via pública ha caigut un 36% a la ciutat respecte a la setmana passada.
  • L'Ajuntament aprofita la caiguda del trànsit a l'agost per a escometre les labors amb menys molèsties.
Las obras de la futura línea 10 de Metrovalencia a la altura de la avenida Amado Granell.
Las obras de la futura línea 10 de Metrovalencia a la altura de la avenida Amado Granell.
20MINUTOS.ES
Las obras de la futura línea 10 de Metrovalencia a la altura de la avenida Amado Granell.

La tornada a la rutina per a milers de valencians arriba aquest dilluns, primer dia laborable de setembre, després de les vacances d'estiu, i ho fa amb nombroses obres encara en execució als carrers. Aquests treballs, que es desenvolupen durant el mes d'agost per a minimitzar les molèsties aprofitant la caiguda del trànsit, s'allarguen a vegades durant els primers dies de setembre, la qual cosa pot complicar el trànsit en forma de desviaments o embossos.

Segons les dades publicades en la pàgina web de l'Oficina de Coordinació d'Obres de València (Ocoval), per a aquesta jornada hi ha previstes rases en 84 trams de carrers repartits per tota la ciutat. Encara que la xifra és considerable, suposa un 36% menys que la setmana passada, quan l'organisme encarregat d'autoritzar els guals i rases d'obres va registrar 130 treballs en diferents localitzacions. Aquestes actuacions tenen a veure amb la instal·lació de canalitzacions d'aigua, electricitat o gas, amb la construcció de noves infraestructures (com a jardineria) o amb la renovació de voreres.

Un dels principals impactes d'aquesta activitat es produirà en el trànsit, que a partir d'aquest dilluns es veurà incrementat de forma exponencial. De fet, els registres d'intensitat de trànsit motoritzat del Servei de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament d'anys anteriors llancen augments de fins al 50% respecte a agost en les principals artèries de la ciutat.

Un dels punts amb major activitat d'obres és l'avinguda Jacinto Benavente, en l'eix que va des de la plaça d'Amèrica fins a l'avinguda Peris i Valero. Allí, el Cicle Integral de l'Aigua està escometent la canalització d'una nova canonada, unes obres que, segons el termini anunciat per Ocoval, s'allargarà fins al 30 de novembre.

Algunes vies importants es troben amb zones inhabilitades per l'obertura de rases per a diversos treballs. És el cas de Peset Aleixandre, Primado Reig, Fernando Abril Martorell (bulevard sud) o Tres Forques.

Un altre punt destacat és l'avinguda Amado Granell, on, a l'altura del Col·legi de Metges, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) està executant les obres del túnel de la nova línia 10 de Metrovalencia que connectarà els traçats subterrani i en superfície. Aquestes labors, que també inclouen la instal·lació de vies en superfície i la construcció d'una parada tramviària al costat del poliesportiu de Quatre Carreres, van provocar la setmana passada el tall a la circulació en sentit cap a l'encreuament amb l'avinguda Germans Maristes, la qual cosa va arribar a afectar també les línies 14 i 35 de l'Empresa Municipal de Transports (EMT).

En el mateix districte, les obres d'enjardinament del viari en el PAI de Quatre Carreres, que van començar la setmana passada, suposen l'obertura de rases als carrers Ángel Villena, Pintor Sabater, Pintor Gassent i Juan Ribera Berenguer. Al carrer Escultor José Capuz (barri de Monteolivete), s'està procedint a la renovació de voreres, i està previst que els treballs, que van començar a mitjan agost, finalitzen aquest pròxim divendres, segons el termini estimat pels serveis municipals.

Respecte a les obres d'urbanització, destaquen les del carrer Eivissa, al Grau, on també s'està executant la reforma del mercat municipal. Dues places de barri com a Arquebisbe Olaechea (Sant Marcel·lí) i la de Sant Sebastià (Botànic) estan sent convertides en zona de vianants, la qual cosa suposa una afecció temporal a la mobilitat a causa de les obres. En el Cabanyal, les principals escomeses tenen a veure amb treballs de canalització d'Iberdrola als carrers del Rosari i José Benlliure, d‘Emivasa al carrer de la Reina i del Servei d'Habitatge al carrer Sant Pere.

D'altra banda, també s'han concedit nombrosos guals per obres, sobretot en els sectors actualment actius, com els de Patraix, Nou Campanar i Benicalap Nord, i les màquines treballen a tot drap en el PAI Font de Sant Lluís, entre l'Hospital La Fe i la V-30, encara que es tracta d'una zona encara sense accessos que s'està urbanitzant per complet.

EMT i metro reprenen les seues freqüències de pas

La normalitat torna també aquest dilluns al transport públic amb la recuperació de les freqüències de pas habituals després de les vacances d'estiu, període en el qual s'apliquen retallades en tots dos serveis com a conseqüència de la baixada d'usuaris.

En el cas de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), aquest diumenge va finalitzar el servei especial de platges, que ha potenciat i en alguns casos prolongat el recorregut de 14 línies (12 diürnes i dues nocturnes) cap a la façana marítima.

Metrovalencia, per part seua, aplica des d'aquest dilluns el servei ordinari després de dos mesos (juliol i agost) amb l'anomenat servei intermedi en vigor, que equival al d'un dissabte de la resta de l'any, amb una reducció de combois en circulació del 10% al 30%. El tramvia també recupera la seua freqüència de pas habitual.

Canvis en les grans vies

L'Ajuntament ha reordenat l'encreuament de les grans vies Marqués del Túria i Germanies amb el carrer Russafa. La principal novetat és que els cotxes no poden girar cap a aqueix carrer des del túnel (sí els taxis i EMT) i tampoc a Marqués del Túria des de Regne de València.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento