Comunitat Valenciana

Denuncien que la fauna salvatge "arrasa deu hectàrees a la setmana" en Aras de los Olmos

  • Cristóbal Aguado, exigeix que "les administracions s'impliquen a fons i assumisquen les responsabilitats”.
  • AVA-Asaja demana que es reconega el "paper fonamental" dels caçadors  i que "no es criminalitze" la seua funció.
Daños en campos de la localidad
Daños en campos de la localidad
AVA-ASAJA
Daños en campos de la localidad

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) exigeix solucions urgents als danys provocats per la fauna salvatge en camps de dacsa verda i cereals de Aras de los Olmos (València), amb "deu hectàrees arrasades a la setmana" per cérvols, senglars, cabirols, muflons i cabres munteses.

Davant aquesta situació, l'entitat denuncia la "indefensió" que pateixen els agricultors enfront de la superpoblació de fauna salvatge, amb una estimació de danys que podrien superar el 10% de cultius herbacis a la comarca valenciana de l'Alt Túria.

En la zona es planta dacsa farratgera, alfals i altres cereals per a l'alimentació del bestiar, uns cultius on els propietaris "no tenen eines per a lluitar contra la fauna silvestre que saqueja les seues explotacions", lamenta l’entitat.

De fet, el responsable de la sectorial d'oví-caprí, Antonio Miguel Álvaro, assegura que ha perdut ja més de 50 hectàrees de collita que destinava a l'alimentació del seu bestiar. Això es deu al fet que "la sequera en pastures provoca que la caça major vaja als terrenys agrícoles a menjar al no tindre aliments en la muntanya".

La problemàtica s'agreuja, segons l'organització, perquè "cada vegada hi ha menys caçadors, la població de la fauna silvestre no para de créixer i no hi ha depredadors naturals per a aquestes espècies".

Encara que la situació en l'Alt Túria és "veritablement alarmant", AVA-Asaja adverteix que els perjudicis "s'estenen per tota la Comunitat", amb avisos per danys de conills i senglars a les comarques valencianes de Vall d'Aiora, Cortes de Pallars, Camp de Morvedre, Camp de Túria, La Costera, Utiel-Requena, Ribera Alta, Vall d'Albaida, l'Horta Nord, l'Horta Sud i la Safor.

Per a frenar aquest problema, el president de l'associació, Cristóbal Aguado, ha exigit que "les administracions s'impliquen a fons i assumisquen les responsabilitats pertinents que permeten aconseguir una població estable, equilibrada i compatible amb els interessos del medi rural".

Les seues peticions són un major control de les espècies invasores dels cultius, millores en la cobertura i les indemnitzacions de l'assegurança de danys per fauna silvestre, ajudes econòmiques per a instal·lar mecanismes de control i compensacions que facen front a les pèrdues que "pateixen els agricultors any rere any".

"No criminalitzar" als caçadors

També demanen que es reconega el "paper fonamental" dels caçadors en el control de poblacions i "no es criminalitze la seua funció". En qualsevol cas, AVA-Asaja recomana als afectats que denuncien la situació per a "deixar constància del greu problema que assola al camp valencià".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento