L'alimentació sostenible es converteix en la nova 'marca València'
L'alimentació sostenible es converteix en la nova 'marca València' AGENCIAS

La reina Letizia presideix aquest dilluns la presentació del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Sostenible (Cemas), un òrgan que atorga protagonisme internacional a la ciutat de València de la mà de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO).

Des de les 19.00 hores en l'edifici La Base de la Marina, l'acte comptarà amb les intervencions del director general de FAO, José Graziano da Silva; el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l'alcalde de València, Joan Ribó.

A la presentació també assistirà una àmplia representació de la Generalitat i altres autoritats valencianes, representants diplomàtics i d'organismes internacionals relacionats amb l'alimentació o activistes per l'alimentació sostenible com el Premi Nobel de la Pau Edward Rubín.

El Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible suposa un impuls a nivell mundial del protagonisme de la capital del Túria, en permanent col·laboració amb la FAO, en l'àmbit de l'alimentació, segons destaca l'Ajuntament. Es tracta d'una iniciativa conjunta del Consistori i la FAO, i fructifica dos anys després que València exercira com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible.

L'activitat del Cemas, amb seu en La Marina i dirigit per Vicent Domingo, es desenvoluparà fonamentalment en dues àrees de treball: gestió del coneixement i comunicació. La primera se centrarà en la captació i catalogació de les múltiples iniciatives orientades a establir sistemes alimentaris locals sostenibles per a les ciutats de tot el món.

En el vessant de comunicació, l'objectiu és la divulgació i sensibilització sobre totes les qüestions vinculades a l'alimentació, nutrició, lluita contra la fam, canvi climàtic i sistemes alimentaris sostenibles.

De la capitalitat a l'estratègia

Durant l'any de capitalitat, la ciutat va reafirmar la seua implicació, amb la participació d'universitats i instituts tecnològics, en assumptes relacionats amb l'alimentació a escala global, la seguretat alimentària, l'agricultura o la dieta mediterrània.
En 2016, l'alcalde de València i el director general de la FAO van signar un memoràndum a Roma que establia diverses formes de col·laboració entre la ciutat i l'organització. Com a principal conseqüència, el centre mundial inicia la seua marxa aquest dilluns sota la presidència del mateix Joan Ribó.

El Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible comença a desenvolupar la seua activitat després que altres ciutats optaren a albergar-lo i connecta amb la voluntat del màxim responsable de la FAO de descentralitzar l'activitat d'aquesta organització de Nacions Unides. En definitiva, atorga a València "protagonisme permanent en el panorama internacional en un àmbit de tanta rellevància i permanent actualitat com el de l'alimentació sostenible".

Una extensa llista de convidats

Entre els convidats a l'acte, a més de la pràctica totalitat dels regidors de València, estarà el delegat del Govern en la Comunitat, Juan Carlos Fulgencio; l'ambaixador d'Espanya a Itàlia, San Marino i FAO, Alfonso Dastis; el conseller d'Hisenda, Vicent Soler; la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà; el director de la FAO d'Espanya, Enrique Yeves, o l'activista per l'alimentació sostenible Vandana Shiva.

Altres assistents seran el representant de la ciutat de Bristol (Regne Unit), Asher Craig; el representant del Ministeri de Treball, Salut i Consum de Gran Bretanya, Karin Schindler; l'alcaldessa de Tunísia, Souad Ben Abderrahim; representants de nombrosos ajuntaments europeus com el de París; espanyols, com el de Barcelona, i de la Comunitat Valenciana, com Sagunt i Godella (València) o Dénia i Elx (Alacant); presidents d'organitzacions agràries i consells reguladors i representants del sector cooperatiu, l'empresa pública Mercasa o universitats.

Consulta aquí más noticias de València.