Comunitat Valenciana

Ampliaran el parc públic d'habitatge per a frenar el preu del lloguer

  • L'alcalde Ribó i el vicepresident Dalmau coincideixen en el “problema seriós” de l'escalada alcista.
  • El Govern local estudiarà la col·laboració amb el sector privat d'altres ciutats europees.
  • Les dues administracions aposten per un gravamen per a sufragar Serveis.
El alcalde de Valencia, Joan Ribó (1i), y el consejero de Vivienda y Arquitectura Bioclimática y vicepresidente segundo de Valencia, Rubén Martinez Dalmau (2i), durante su reunión en el Ayuntamiento de Valencia.
El alcalde de Valencia, Joan Ribó (1i), y el consejero de Vivienda y Arquitectura Bioclimática y vicepresidente segundo de Valencia, Rubén Martinez Dalmau (2i), durante su reunión en el Ayuntamiento de Valencia.
Jorge Gil - Europa Press
El alcalde de Valencia, Joan Ribó (1i), y el consejero de Vivienda y Arquitectura Bioclimática y vicepresidente segundo de Valencia, Rubén Martinez Dalmau (2i), durante su reunión en el Ayuntamiento de Valencia.

Les administracions autonòmica i local apostaran per l'ampliació del parc públic d'habitatge com una de les principals mesures per a combatre l'alça dels preus del lloguer a València, un “problema seriós” tant per a l'Ajuntament com per a la Generalitat. Aquest va ser un dels principals anuncis de la primera reunió de la legislatura que van mantindre aquest dimecres l'alcalde, Joan Ribó, i el vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Rubén Martínez Dalmau.

Tots dos exploraran fórmules com la col·laboració amb el sector privat aplicades en altres ciutats europees com Berlín o París, van recolzar la taxa turística i van advocar per finalitzar els plans de renovació del Cabanyal.

Són alguns dels objectius que Dalmau i Ribó s'han marcat per als pròxims quatre anys, mitjançant la col·laboració entre la Generalitat i el Consistori i amb un alt nivell de coincidència en les “grans línies”, segons van explicar a la conclusió de la trobada, de més d'una hora.

Per part del Consell, Dalmau va mostrar el compromís per “una ciutat sostenible, oberta i que faça realitat el dret a un habitatge digne”, mitjançant la cerca de mesures perquè els lloguers siguen més barats. “Això implica que València mire cap a altres fórmules que s'han plantejat a Berlín o París, de les quals podem aprendre molt”, va exposar. També va apostar per avançar en sostenibilitat, amb mecanismes per a obtindre energia neta i un augment del parc públic d'habitatge per a “atallar l'emergència habitacional”, al costat de la rehabilitació de les quals “no estan en condicions dignes”.

Ribó, per part seua, va posar l'accent en l'alça del preu dels lloguers a València, una cosa de la que es van adonar a meitat de l'anterior mandat i que va motivar nous programes d'ajudes. Les dues parts han quedat a mantindre reunions periòdiques sobre aquesta problemàtica. “Aquests quatre anys hem passat d'un problema d'hipoteques a un problema seriós de lloguer”, va asseverar, i va tirar la vista arrere per a recordar quan l'Ajuntament va entrar “amb molta força” per a defensar als desnonats.

Després van constatar que aquest problema “es va controlar ràpidament mentre estava augmentant el dels lloguers”. Com a causes, l'alcalde va apuntar a l'existència de “molts fons d'inversió que estan apostant pel lloguer”, el canvi de mentalitat i el fet que “una part molt important de la població --no solament els aturats, també els treballadors-- que no es poden ni plantejar comprar un pis perquè no els donaran una hipoteca”.

Al seu judici, és conseqüència tant del mercat laboral com de “la falta de revisió dels acords que va fer el PP”. Això sí, va reconéixer que és un problema “complicat” per al qual veu necessari un parc d'habitatge per a lloguer barat mitjançant col·laboració “pública o mixta”, si bé va remarcar que “no es construeix en 24 hores”. “Compromís vol que hi haja habitatge al més prompte possible a preus assequibles”, va emfatitzar, davant un problema que “es controlaria perfectament si tinguérem el parc de Viena”.

Sobre la taxa turística, el conseller d'Habitatge va garantir “tot” el suport de la Generalitat per a un impost que “ha de ser finalista per a millorar les condicions d'arribada del turista i la transició ecològica: Que València siga la ciutat que tots volem”.

En la mateixa línia, Ribó es va tornar a mostrar com a “fervent partidari” d'aquest gravamen aplicat als consistoris. “És clau per a millorar serveis com a neteja, seguretat o parcs, i fer el turisme més agradable per a la gent que ve i la que està a la ciutat”, va afirmar.

Plaques solars a les terrasses

En matèria d'energia, el Consistori pretén facilitar la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les terrasses per a l'autoconsum de la llum de l'escala. Ribó va explicar que requereix un estudi de la normativa, un acord amb les empreses i un estudi per a la seua implementació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento