Comunitat Valenciana

Fins a 91 dones interposen denúncia en l'Oficina de Violència de Gènere en els seus tres primers mesos i cap la retira

  • VALÈNCIA, 17 (EUROPA PRESS)

L'Oficina de Denúncies de Violència de Gènere de la Ciutat de la Justícia de València ha rebut un total de 91 denúncies per part de les dones que han acudit a aquest espai en els seus tres primers mesos de funcionament i cap d'elles l'ha retirada després. A més, els professionals d'aquest espai han realitzat 167 atencions en aquests tres mesos, la qual cosa suposa quasi dos possibles víctimes de maltractament al dia.

Des de la seua engegada el passat 15 d'abril gràcies a un conveni entre la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública i el Ministeri de l'Interior, l'Oficina ha rebut més d'una denúncia al dia.

La consellera Gabriela Bravo s'ha reunit aquest dimecres amb els responsables de l'Oficina per a fer balanç del funcionament de la instal·lació en els seus tres mesos de servici. En aquest sentit, Bravo ha destacat en atenció els mitjans que, més enllà de les xifres d'ateses "és important destacar que cap víctima que s'ha atrevit a fer el pas ha retirat la denúncia".

De fet, de les 167 atencions realitzades, un total de 91 dones han interposat la corresponent denúncia i cap d'elles l'ha retirada després.

Per a Gabriela Bravo, "el fet que es preste una atenció integral a les víctimes -no solament des del punt de vista policial, sinó també jurídic, psicològic i social- fa que les dones superen la por a denunciar, que és el primer pas per a eixir del cercle del maltractament".

De les 76 atencions sense denúncia realitzades en l'Oficina s'inclouen les peticions d'informació o assessorament a familiars, consultes per dubtes en el procediment i, en alguns casos, atencions a dones que ja han presentat denúncia i que tornen per a continuar amb el suport psicosocial. "És important que sàpien que quan s'atreveixen a fer el pas, en aquesta Oficina van a tindre acompanyament des del principi i totes les vegades que necessiten vindre", ha insistit Bravo.

DETENCIONS I ACCIONS DE PROTECCIÓ

A més de l'atenció a 167 dones i la tramitació de 91 denúncies, la dotació policial de l'Oficina ha practicat 32 detencions a presumptes agressors i traspassat per a la identificació i pràctica de diligències a altres 59 presumptes maltractadors.

D'altra banda, aquest espai ha realitzat accions de protecció fins al relleu per part d'altres efectius policials a 47 dones i ha atès altres 47 els casos de les quals havien sigut qualificats com de risc extrem, alt, o mitjà pel sistema Viogen.

El personal de l'Oficina de denúncies també ha prestat 76 assistències d'informació i assessorament tant a possibles víctimes com a familiars de les mateixes. El 80 per cent de les dones ateses venien de la ciutat de València i el 42% d'elles estaven en el tram d'edat comprès entre els 40 i els 49 anys.

A més, l'Oficina reuneix més informació que ajuda a avaluar millor el risc, al mateix temps que l'equip psicosocial brinda suport i protecció a la víctima, la qual, compta amb tots els recursos en un mateix espai, la qual cosa evita que les dones hagen de "peregrinar per diferents dependències judicials i d'assistència social". Tot açò redunda, en definitiva, en què no es retiren les denúncies presentades, destaquen des de la Conselleria.

"VÉNCER LA POR"

Bravo ha insistit en la importància de denunciar doncs, tal com es va constatar en l'última reunió de l'Observatori contra la Violència de Gènere, prop del 80 per cent de les més de mil dones assassinades des que va entrar en vigor la llei no havien presentat denúncia.

En aquest sentit, la titular de Justícia ha destacat que l'alt índex de denúncies de l'Oficina de la Ciutat de la Justícia de València es deu al fet que les dones que allí acudeixen "tenen des del primer moment tot el suport integral perquè se senten segures i poder véncer la por".

"Per açò -ha continuat-, les administracions no solament hem de conscienciar de la importància de la denúncia, sinó que hem de fer que eixe pas siga el més senzill possible i, sobretot, que les dones se senten acompanyades des del primer moment".

L'Oficina de Denúncies està dotada amb un equip policial de dotze agents de la Unitat Adscrita a la Comunitat Valenciana del Cos Nacional de Policia amb formació especialitzada en violència de gènere coordinats per una sotsinspectora.

Compta també amb sis equips psicosocials (cadascun compost per una psicòloga i una treballadora social) per a cobrir tots els torns d'atenció a les víctimes, a més de l'assistència d'un metge forense de l'Institut de Medicina Legal, 23 professionals de l'Oficina d'Assistència a les Víctimes del Delicte de València i els lletrats i lletrades del Torn d'Ofici especialitzats en violència de gènere disposat pel Col·legi d'Advocats de la capital valenciana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento