Comunitat Valenciana

Les queixes pels orins de gossos s'estenen ja a tots els barris

  • Les miccions sobre voreres i mobiliari urbà van a més per la permissivitat de molts amos.
  • El cens caní s'ha disparat un 36% en tres anys i mig i aconsegueix ja els 96.197 animals a la ciutat.
  • La calor de l'estiu augmenta les olors i la sensació de brutícia als carrers.
  • La multa no està recollida de forma expressa en les ordenances, a diferència del cas dels excrements.
Estado de una farola y una acera totalmente cubiertas por orines caninos en València.
Estado de una farola y una acera totalmente cubiertas por orines caninos en València.
20MINUTOS.ES
Estado de una farola y una acera totalmente cubiertas por orines caninos en València.

Fanals, semàfors, arbres, façanes de comerços i habitatges, voreres, cotxes aparcats... Qualsevol element urbà s'ha convertit en potencial ubicació perquè un gos orine. El problema es multiplica quan poc després ho fa un altre i un altre, i així tots els dies. En el mateix lloc, uns metres més endavant o més arrere, com una pluja fina, però no precisament d'aigua.

Aquest fenomen, fruit d'un comportament humà (la permissivitat de molts amos), s'ha incrementat en els últims anys i s'ha estés per tots els barris de València, on les queixes van en augment en paral·lel a l'increment del cens caní. De fet, el nombre de gossos registrat a la ciutat s'ha disparat un 36% en els últims tres anys i mig.

Si a data de 31 de desembre de 2015 eren 70.728 els cans censats a la ciutat, la xifra actual ha escalat fins a 96.197, segons les dades del Registre Informàtic Valencià d'Identificació Animal (RIVIA), que gestiona el Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris.

El ritme de creixement anual en el registre oficial obligatori és de 7.000 animals des de fa tres exercicis. Entitats veïnals i l'Ajuntament posen el focus en la conscienciació perquè, tal com ha succeït en l'última dècada amb la recollida d'excrements, els propietaris es consciencien sobre la necessitat de no permetre als seus animals miccionar en qualsevol cantonada o, en cas de fer-ho, pal·liar els seus efectes netejant-ho.

Estado de una acera de València llena de orines de perros.
Estado de una acera de València llena de orines de perros.

La problemàtica es deixa sentir més amb l'arribada de la calor, ja que la concentració d'orins produeix més olors amb les altes temperatures. Daniel Herrero, vocal de Medi Ambient i Neteja de la Federació d'Associacions de Veïns, considera que és “un problema gros i un tema perenne; sempre ix en les assemblees i es queixen tots els barris”, explica. “Cal demanar més conscienciació als propietaris dels animals, succeïa el mateix amb la recollida de les caques i s'ha millorat molt en els últims anys”, afig.

En diferents reunions mantingudes amb la Regidoria de Residus Sòlids, les entitats veïnals han traslladat la problemàtica creixent dels excrements canins. Àdhuc reconeixent que és un assumpte de difícil solució, insisteixen en la necessitat de llançar més campanyes de conscienciació i a exercir major pressió policial, amb agents de paisà si fóra necessari. Fins i tot, en el cas de la zona de Morvedre Zaidía, es van queixar que els orins dels gossos han deteriorat fanals degut a aquest efecte corrosiu del líquid.

En aquest sentit, la solució no passa únicament per denunciar els mals comportaments, sinó també per oferir alternatives. L'anterior responsable de Medi Ambient del Consistori, Pilar Soriano, va arribar a apuntar la idea de portar una botella d'aigua per a diluir els orines. Una altra possible solució, encara en fase d'expansió, és la implantació de zones de socialització de gossos als parcs i jardins de la ciutat.

Aquesta iniciativa, que consisteix en el clos de recintes per a soltar als gossos, pot reduir la presència de deposicions als carrers si els seus amos es preocupen que les facen allí. De fet, estan equipats amb papereres amb bosses per a recollir i tirar la femta.

En els últims quatre anys, el Govern municipal ha creat 18 zones noves i ha reformat altres 11. La intenció és continuar apostant per aquests espais separats que no interfereixen en la utilització de les zones verdes pel conjunt d'usuaris i ofereixen infraestructures a les famílies amb gossos més enllà del pipican.

L'alcalde de València, Joan Ribó, va anunciar durant la passada campanya electoral la creació de zones de socialització de gossos en cada barri. Mentrestant, els propietaris de comerços i plantes baixes ideen les seues pròpies solucions, com col·locar botelles d'aigua o productes químics a les cantonades per a evitar les miccions dels gossos.

Des de la Federació de Veïns demanen intensificar les campanyes municipals de conscienciació sobre la neteja de l'espai públic. Entitats ciutadanes i Ajuntament coincideixen que no es tracta d'un problema de més o menys neteja. “S'han augmentat els mitjans, però no és més net el que més neteja, sinó el que menys embruta”, afirma Herrero. Una frase que també ha pronunciat l'alcalde de València, Joan Ribó, cada vegada que se li ha preguntat per la neteja urbana.

Ambigüitat de la normativa

Quant a les possibles sancions, les actuals ordenances no recullen de forma explícita la forma de conducta respecte a les miccions dels gossos. Encara que el sentit comú dicta que els animals no haurien de poder orinar sobre voreres, cotxes, fanals o façanes, la veritat és que la majoria de propietaris els permeten fer-ho, encara que també hi ha qui els introdueix en escocells d'arbres o els porta a descampats.

Les disposicions que recollia l'Ordenança sobre Tinença d'Animals quant a la recollida d'excrements van ser derogades en incloure's en un apartat específic en la norma de Neteja Urbana. Aquesta ordenança recull, en el seu article 19, que els propietaris “són directament responsables” de “qualsevol acció que ocasione brutícia en la via pública, produïts per animals de la seua pertinença” i els obliga a “la reparació immediata de l'afecció causada”.

No obstant això, parla d’”impedir que facen les seues deposicions” en la via pública i “recollir i retirar els excrements”, però no específicament dels orins. Si ja és complicat que un agent de la Policia Local puga sancionar a l'amo d'un animal que defeca en una vorera, el buit normatiu en el cas dels orins dificulta encara més el control.

Algemesí avisa en els fanals

Però, més enllà de la multa, hi ha ajuntaments que s'han posat a la feina amb aquest tema. A Algemesí van llançar fa quatre mesos la campanya ‘El pipi em destrueix’ per a posar fi als problemes de convivència que suposa la invasió d'orins canins. El Consistori ha omplit els fanals amb missatges per a conscienciar als amos del “greu problema” que suposa l'efecte “altament corrosiu” de les miccions i que cada any suposen un cost per a les arques públiques. L'Ajuntament recomana diluir les miccions canines amb tres parts d'aigua i una de vinagre a manera de desinfectant natural.

En xifres

96.197 gossos hi ha censats actualment a la ciutat de València.

7.000 animals més s'han registrat anualment des de 2015 en el Rivia.

2 ordenances, la de tinença i neteja, regulen les normes sobre animals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento