Comunitat Valenciana

Sanitat activa l'alerta per calor alta i extrema en zones de deu comarques de la Comunitat Valenciana

  • La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani CEAM, ha activat per a aquest divendres l'alerta sanitària per nivell roig o extrem -temperatures que podrien superar els 41 graus- en zones de cinc comarques de la Comunitat Valenciana: Canal de Navarrés, Foia de Bunyol, la Costera, Ribera Alta i la Vall d'Albaida.

Així mateix, s'ha activat també per a aquest divendres l'alerta taronja -temperatures que podrien superar els 39º- en zones del Racó d'Ademús, els Serrans, La Plana d'Utiel-Requena, La Foia de Bunyol i la Vall de Cofrents-Aiora.

En concret, les zones climatològiques en alerta per calor extrema són la 17, 18 i 19. Quant a l'alerta per nivell taronja s'activa en les zones climatològiques 10, 11, 15 i 16. La previsió per a aquest dissabte és que descendisquen les temperatures.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 17 són Énguera, Bicorb, Bolbait, Anna, Xella, Dosaigües, Millars, Navarrés i Quesa.

De la zona climatològica 18 són els municipis d'Antella, Barxeta, Xàtiva, Sumacàrcer, Cotes, Vilanova de Castelló, Alcàntera de Xúquer, Beneixida, Canals, Càrcer, Cerdà, Estubeny, Gavarda, el Genovés, la Granja de la Costera, la Llosa de Ranes, la Pobla Llarga, l'Alcúdia de Crespins, l'Ènova, Llanera de Ranes, Llocnou d'en Fenollet, Manuel, Novetlè, Rafelguaraf, Rotglà i Corberà, Sant Joanet, Sallent, Senyera, Torrella i Vallés.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 19 són Ontinyent, Beniatjar, Carrícola, Llutxent, la Pobla del Duc, Moixent, Vallada, Agullent, Aielo de Malferit, Aielo de Rugat, Albaida, Alfarrasí, Atzeneta d'Albaida, Bèlgida, Bellús, Benicolet, Benigànim, Benissoda, Benissuera, Bufali, Castelló de Rugat, el Palomar, Guadasséquies, l'Olleria, Montaverner, Montesa, Montitxelvo, Otos, Pinet, Quatretonda, el Ràfol de Salem, Rugat, Salem, Sempere i Terrateig.

A la zona climatològica 10 corresponen Vallanca, Aras de los Olmos, Alpont, Castielfabib, la Iessa i la Pobla de Sant Miquel. Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 11 són Ademús, Toixa, Xelva, les Alcubles, Andilla, Calles, Cases Altes, Cases Baixes, Xera, Higueruelas, Titagües i Torre Baixa.

Les poblacions que corresponen a la zona climatològica 15 són Sinarques, Utiel, Requena, Camporrobles, Setaigües, Benaixeve, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel. De la 16 són Aiora, Xalans, Cofrents, Cortes de Pallars, Xarafull, Teresa de Cofrents i Zarra.

RECOMANACIONS

Aquest augment de temperatures ha provocat que s'active el protocol per a advertir la població sobre els riscos que pot ocasionar aquesta situació. Les indicacions estan dirigides "especialment" als col·lectius "més vulnerables" a la calor: les persones majors, les persones amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, així com xiquets i xiquetes.

Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, usar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o capell. En les cases s'aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s'insta a la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l'excés d'alcohol i les begudes amb molta cafeïna i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento