Comunitat Valenciana

Puig es marca com a meta per a 2023 que l'atur baixe del 10%

  • El cap del Consell promet "determinació absoluta" en l'exigència d'un millor finançament autonòmic.
  • També assegura que demanara a Les Corts que declare l'emergència climàtica la Comunitat Valenciana.
Puig es marca com a meta per a 2023 que la parada baixe del 10% i promet no ser 'bla' amb Sánchez en finançament
Puig es marca com a meta per a 2023 que la parada baixe del 10% i promet no ser 'bla' amb Sánchez en finançament
GVA
Puig es marca com a meta per a 2023 que la parada baixe del 10% i promet no ser 'bla' amb Sánchez en finançament

El president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, s'ha marcat com a objectiu per als pròxims quatre anys que la taxa d'atur se situe per sota del 10% a la Comunitat Valenciana i ha promès "determinació absoluta" en l'exigència d'un millor finançament autonòmic al president del Govern en funcions i del PSOE, Pedro Sánchez.

"Per descomptat, no anem a ser blans en absolut", ha promès aquest dimarts en una nova edició de les 'Trobades SER' organitzada per Ràdio València en l'Oceanogràfic, preguntat per les seues metes fins el 2023 i per si tornarà a ser necessària una gran manifestació pel canvi de model de finançament, com la del 18N de 2017, si Sánchez continua al capdavant del Govern.

Puig ha subratllat que l'única cosa que pot garantir és "una actitud de determinació absoluta" davant l'infrafinançament, per al que ha instat a "continuar solidificant el pacte de les forces polítiques, sindicals, empresarials i de tota la societat". "Però necessitem que hi haja un Govern a Espanya al més prompte possible", ha recalcat, i també que l'Executiu "assumisca una realitat: no pot continuar aquesta discrepància entre espanyols".

Ha recordat que Sánchez "va dir que la reforma és absolutament necessària" i es va comprometre al fet que "hi haguera o no canvi de model es buscaria una 'solució valenciana'". "No es pot ser equidistant, el PP va governar molts anys i el PSOE porta nou mesos. Cadascun que assumisca la seua responsabilitat. Si hi ha govern, estarà recolzat per les forces progressistes valencianes; anem a tindre molta més força", ha asseverat.

Respecte a si el canvi de finançament ha de ser un pacte entre comunitats o una decisió directa, ha recordat que exigeix un acord del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i una majoria en el Congrés, una cosa que "té la seua dificultat amb la composició actual" però que creu que "es pot aconseguir".

Puig ha tornat a advertir sobre la situació d'"inferioritat" dels cinc milions de valencians per l'infrafinançament i ha recalcat que "no hi ha pressupostos ficticis", en referència a la partida reivindicativa de 1.325 milions d'euros que ha inclòs el Consell aquests anys.

Ocupació i renda

En clau autonòmica, com a reptes de legislatura, ha defès que l'economia "estiga al servici de la millora de l'ocupació" i ha cridat a teixir "una aliança efectiva entre els sectors econòmics i els treballadors perquè el creixement no siga desigual". "Si hem aconseguit baixar quasi deu punts l'atur, ara hem d'arribar per sota del 10%", ha reivindicat.

També ha mostrat la seua intenció de caminar cap a "un espai de convergència de les rendes", perquè la dels valencians s'equipare a la mitjana nacional, i a una millora de la productivitat que incorpore "tots els elements de la gestió mediambiental". En definitiva, "l'aterratge de l'economia valenciana en la 'nova economia'".

Per a aconseguir-ho, ha destacat la petició que impulsarà en Les Corts per a declarar l''emergència climàtica' a la Comunitat Valenciana, un "combat" que creu que correspon a tota la societat, especialment a Europa com a "far" de la lluita contra el canvi climàtic.

"Ara sabem el que passa i tenim una obligació molt gran. Si no ho fem pels nostres fills, per qui? Com podrem mirar-nos a l'espill?", ha manifestat fent seues les paraules que va dir fa uns dies la vicepresidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento