Comunitat Valenciana

Dotze departaments i dues vicepresidències en un Consell més “verd”

  • Podem supervisarà les polítiques sobre medi ambient, la qual cosa restarà funcions de coordinació a Oltra.
Acuerdos en la primera reunión para el nuevo Consell: Morera volverá a presidir Les Corts y se evaluará el Botànic
Acuerdos en la primera reunión para el nuevo Consell: Morera volverá a presidir Les Corts y se evaluará el Botànic
Jorge Gil - Europa Press
Acuerdos en la primera reunión para el nuevo Consell: Morera volverá a presidir Les Corts y se evaluará el Botànic

L'entrada d’Unides-Podem EU en l'Executiu valencià que abans compartien PSPV i Compromís ha suposat una cessió de competències per part d'aquestes dues forces polítiques, la qual cosa en última instància ha generat desacords i tensions que han acabat demorant l'acord final fins al mateix dia del debat d'investidura del president de la Generalitat.

La pròxima incorporació de la formació d'esquerres a l'Executiu amb dos conselleries i sobretot amb una vicepresidència de l'àrea mediambiental restarà labors de coordinació a Mónica Oltra, que en la passada legislatura va ostentar l'única vicepresidència.

En l'acord es contempla un Govern amb 12 conselleries (dos més que ara), de les quals el PSPV-PSOE tindrà sis (una més), Compromís quatre (una menys) i Unides Podem-EU s'estrena amb dues: la de Transparència i la d'Habitatge, que tindrà rang de vicepresidència i coordinarà les polítiques “verdes” del Consell. Aquesta vicepresidència, que gestionarà una comissió delegada similar a la que existeix actualment d'Hisenda i Assumptes Socials, l'encapçalarà Rubén Martínez Dalmau, candidat d’Unides Podem-EU a la Presidència de la Generalitat, mentre que Transparència quedaria en mans d'Esquerra Unida (EU).

Els nous integrants del Govern valencià dirigiran també l'Agència Valenciana de Canvi Climàtic i l'Agència Valenciana de l'Energia, que dependran de conselleries gestionades per Compromís. El PSPV i Compromís mantindran, amb alguns canvis competencials i de denominació, les mateixes àrees que gestionaven fins ara, exceptuant les que han cedit als seus nous socis de govern.

Responsables de les àrees

D'aquesta manera, Oltra continuarà sent vicepresidenta i consellera de l'àrea encarregada d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i és probable que Vicent Marzà seguisca al capdavant de la Conselleria d'Educació i Cultura, encara que sense les competències sobre universitats, que passen a les mans dels socialistes.

També està previst que Rafael Climent seguisca al capdavant de la cartera d'Economia, mentre que les competències en Agricultura i Medi Ambient s'especula amb que pogueren assumir-les Mireia Mollà o, en tot cas, una dona d'Iniciativa del Poble Valencià (un dels partits que conformen Compromís).

Els socialistes preveuen mantindre a Vicent Soler com a conseller d'Hisenda; a Gabriela Bravo com a consellera de Justícia i a Ana Barceló al capdavant de Sanitat Universal i Salut Pública. Així, falten per conéixer els noms dels titulars d'Infraestructures i de la nova Conselleria d'Inversió, Desenvolupament i Universitats, així com els encarregats dels càrrecs intermedis de conselleries i organismes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento