Comunitat Valenciana

'Volvió una noche' arriba al Talia amb Beatriz Carvajal i Carlos Santos

  • La comèdia, dirigida per César Oliva, s'oferirà del 30 de maig al 9 de juny.
Cultura.- 'Volvió una noche' llega al Talia para reflejar con humor a padres que buscan 'arreglar' la vida a sus hijos
Cultura.- 'Volvió una noche' llega al Talia para reflejar con humor a padres que buscan 'arreglar' la vida a sus hijos
EUROPA PRESS
Cultura.- 'Volvió una noche' llega al Talia para reflejar con humor a padres que buscan 'arreglar' la vida a sus hijos

Carlos Santos, Beatriz Carvajal, Pedro Segura, Berta Hernández i Daniel Ortiz es pugen del 30 de maig al 9 de juny a l'escenari del Talia de València per a posar sobre les taules 'Volvió una noche', una "comèdia de situació en estat pur", text original del dramaturg argentí Eduardo Rovner, que fa possible la imaginativa trobada entre una mare morta i el seu fill per a posar en relleu l'excessiu control dels pares que tracten de dirigir la vida dels seus descendents fins i tot des de la tomba.

'Volvió una noche' arriba al Teatre Talia adaptada pel director César Oliva, que dirigirà el repartiment i que ha definit l'obra com una "comèdia de situació en estat pur", que fa possible la imaginativa trobada entre una mare morta i el seu fill, en el qual s’"uneix el món dels vius i els morts".

Basada en un tango de Carlos Gardel, l'obra tracta d'una mare que reviu quan el seu fill, que té per costum visitar-la en el cementeri i explicar-li el seu dia a dia, li anuncia que va casar-se i ella sorgeix "indignada" de la sepultura perquè vol conéixer a la núvia per a autoritzar o no les noces.

La comèdia es va representar per primera vegada a Montevideo en 1993 i posteriorment s'ha estrenat a Buenos Aires i escenaris de països com els EUA, Cuba, Mèxic, Israel, Finlàndia, el Brasil, Paraguai o República Checa, mentre que a Espanya, fins ara, únicament s'ha pogut veure en  muntatges universitaris.

"Rovner ens dóna una lliçó de la relació entre pares i fill o mare i fill. Aqueix voler arreglar-li la vida, és el gran motiu dramàtic de l'obra, en la qual apareixen personatges morts i vius a vegades renyits i altres estimats", ha afegit Oliva, a qui li unia una gran amistat amb l'autor, que va morir al mes que s'estrenara l'obra a Espanya en règim comercial, i que estava completament informat i "encantat" amb una obra que li va confessar que havia somiat.

L'obra, en paraules del director, té reminiscències del teatre fantàstic de Noël Coward, el màxim exponent del qual és 'Un esperit burleta' i que va utilitzar també Jardiel Poncela. "El teatre hispanoamericà no té molt arrelament a Espanya, més enllà de representacions esporàdiques com les de Tito Cossa, de Griselda Gambaro o d'Ángel Pavlovsky. Rovner és un autor poc conegut a Espanya, però molt conegut en l'exterior", ha incidit.

Per a la representació a Espanya, el director ha modificat "quantitat de girs argentins", determinats comportaments religiosos i un personatge d'índole costumista que ací ha acabat transformat en el dimoni "perquè està molt més arrelat".

"Els fills han de ser el que vulguen"

Beatriz Carvajal -que interpreta a la mare- ha insistit que és una obra perquè "vinguen mares i fills, o pares i filles, o famílies i que es vegen reflectits en l'obra i el que passa en les seues relacions". Per a Carvajal, els fills han de "ser el vulguen" i "fer el que vulguen i no el que diguen els papàs", una cosa que es reflecteix en l'obra en to humor.

L'ajudant de direcció, Carlos Santos, ha afegit que és una obra en la qual tant pares com fills se senten identificats amb els personatges. "Això facilita la comunicació amb l'espectador perquè si planteges una situació molt aliena al, és més difícil connectar", ha agregat.

"Aquesta situació fa que l'espectador s'identifique amb aqueixa disputa mare i fill i el que els pares esperen dels fills, que és el que crea aqueixa comicitat. Tot el que ocorre és molt versemblant", ha expressat Santos.

En l'actuació també hi ha música en directe que interpreten, Berta Hernández -la futura nora de la mare-; i Santos -que fa el paper de fill en la funció- que integra una banda de boleros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento