Comunitat Valenciana

Compromís va ser el partit més votat en 57 barris de València, el PP en 16, el PSOE en huit i Ciutadans en tres

  • La coalició de Ribó es fa forta en la perifèria i marca màxims en el Carme, el Pilar i el Saler.
  • Catalá resisteix en part de Ciutat Vella, l’Eixample i el Pla del Real, els feus tradicionals del PP.
  • Els socialistes són els més votats en barris castigats o amb conflictes com Benimàmet, Orriols o Natzaret.
  • Ciutadans manté els seus bastions en zones en expansió de Sant Pau i Ciutat de les Ciències.

Els resultats del 26-M per barris permeten observar, a menor escala, com es van repartir els vots de cada partit a la ciutat de València i la força més votada per zones. A primera vista, l'avanç de Compromís en tots els enclavaments i la baixada del PP han consolidat una València dual també en l'electoral, amb la coalició de Ribó forta en els barris perifèrics i en pedanies, i amb el PP resistint en els seus bastions del centre i en les zones de major renda de la ciutat com a l’Eixample i el Pla del Real.

El PSOE va ser el partit vencedor en barris de l'extraradi amb problemes de degradació o conflictes amb l'Ajuntament, com Benimàmet, Orriols o Ciutat Fallera. Ciutadans, per part seua, va ser la formació més votada en noves zones en expansió com Penya-roja, Ciutat de les Ciències i Sant Pau. En conjunt, la candidatura encapçalada per Joan Ribó va guanyar diumenge passat en 57 barris i pobles, enfront dels 16 de María José Catalá, huit de Sandra Gómez i tres de Fernando Giner. Com a curiositat, va haver-hi un empat en Carpesa (Pobles del Nord) entre Compromís i PP, amb el 30,7% i 209 vots cadascun.

Partido ganador en las elecciones municipales de València por barrios.
Partido ganador en las elecciones municipales de València por barrios.

Aquestes són les principals claus electorals dels barris de València, agrupats per districtes.

1. Ciutat Vella

Els barris de Sant Francesc (41,2%), la Xerea (40,9%) i la Seu (27,6%) continuen votant al PP, encara que en menor mesura que en 2015. Compromís avança i s'imposa en els altres tres: el Carme, on amb el 38,3% aconsegueix el percentatge més alt de tota la ciutat, el Pilar (36,6%) i el Mercat (30,8%).

2. L’Eixample

Compromís guanya al PP en Russafa amb el 30,6% dels sufragis. En canvi els populars continuen imposant-se en el Pla del Remei (46,3%) i Gran Via (36,1%).

3. Extramurs

Compromís i PP guanyen en dos barris cadascun. Ribó ho fa en el Botànic i la Petxina, mentre Catalá venç en la Roqueta i Arrancapins.

4. Campanar

En aquest districte, els barris de Campanar i Tendetes van votar majoritàriament a Ribó, per damunt del 30%. El Calvari va apostar per la socialista Gómez (27,7%), mentre en Sant Pau es va imposar Giner ( Cs), amb el 25,6%.

5. La Saïdia

En tots els barris (Marxalenes, Morvedre, Trinitat, Tormos i Sant Antoni) va véncer Compromís rondant el 30%, malgrat factors com els canvis de línies de l'EMT en la zona.

6. El Pla del Real

El PP perd suports, però segueix com el més votat en els quatre barris: Exposició, Mestalla, Jaume Roig i Ciutat Universitària, amb una forqueta del 30% al 40%. Compromís, PSOE i Vox avancen, i Cs baixa.

7. L’Olivereta

Ribó venç en Nou Moles, Soternes i la Llum, mentre els socialistes ho fan en Tres Forques i la Fontsanta.

8. Patraix

Compromís és el clar vencedor en el districte amb el 30% en tots els barris: Patraix, Sant Isidre, Vara de Quart, Safranar i Favara.

9. Jesús

La coalició valencianista s'imposa en tots els barris de Jesús (la Raiosa, l’Hort de Senabre, la Creu Coberta, Sant Marcel·lí i Camí Real) amb forquetes pròximes o per damunt del 30%.

10. Quatre Carreres

Ribó guanya en cinc dels set barris (Mont-Olivet, En Corts, Malilla, la Fonteta de Sant Lluís i la Punta) amb percentatges del 25% al 30%. El PSOE s'imposa en Na Rovella i Ciutadans en Ciutat de les Arts i les Ciències.

11. Poblats Marítims

Les intervencions municipals en el Cabanyal semblen haver beneficiat a Ribó, que guanya en aquest barri i al Grau, la Malva-rosa i Beteró amb el 30%. De prop li segueix Gómez, que guanya a Natzaret, un barri degradat, però on s'ha anunciat un nou Parc de Desembocadura i la línia 10 de Metro.

12. Camins al Grau

Compromís guanya a Aiora, Albors, la Creu del Grau i Camí Fons. En Penya-roja, zona que dóna a la Ciutat de les Ciències pel nord, s'imposa Ciutadans.

13. Algirós

Victoria de Compromís en tots els barris a l'entorn del 30%: l’Illa Perduda, Ciutat Jardí, l’Amistat, La Bega Baixa i la Carrasca.

14. Benimaclet

Un dels bastions de Ribó, que guanya en Camí de Vera (35,1%) i Benimaclet (30,1%). Allí es projecta un PAI que ha alçat queixes ciutadanes.

15. Rascanya

Igualtat en els barris obrers i amb elevada immigració de Orriols i Torrefiel, que guanyen respectivament PSOE i Compromís. Ribó venç també a Sant Llorenç.

16. Benicalap

Compromís s'imposa al PSOE en Benicalap i els socialistes avancen en el seu feu de Ciuta tFallera.

17. Pobles del Nord

Districte amb majoria del PP, que guanya en Poble Nou, Massarrojos i Borbotó. Compromís ho fa en Benifaraig i Cases de Bàrcena-Mauella. Empat entre tots dos a 209 vots en Carpesa.

18. Pobles de l’Oest

Els socialistes guanyen amb el 32,2% en Beniferri, on s'ha obert el Parc Lineal i que tramita l'Entitat Local Menor. Beniferri és per a Ribó amb el 24,2%.

19. Pobles del Sud

Quatre dels sis barris són per a Compromís (el Forn d’Alcedo, Castellar-l’Oliverar, Pinedo, la Torre i el Saler, amb el 34,3% en aquest últim). El Palmar i el Perellonet són del PP.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento