Comunitat Valenciana

Escola reclama el requisit lingüístic en l'Administració perquè és "una necessitat"

  • "No pot ser compatible treballar en les administracions públiques i desconéixer una de les dos llengües", recalquen.
FUNCIONARIO, OFICINA, TRABAJADOR,
FUNCIONARIO, OFICINA, TRABAJADOR,
EUROPA PRESS - Archivo
FUNCIONARIO, OFICINA, TRABAJADOR,

Escola Valenciana ha demanat que s'introduïsca, "sense més ajornaments ni excuses", el requisit lingüístic que assegure coneixements de la llengua valenciana en la funció pública perquè, a la seua paréixer, no és un mèrit, sinó "una necessitat".

Així ho ha manifestat l'entitat cívica en un comunicat en el qual, a més, recorda que "des de fa més de 30 anys defèn la incorporació de la plena competència en valencià, amb caràcter previ a les oposicions, a tots els treballadors i totes les treballadores de les administracions públiques, siguen empleats de l'Estat espanyol o de la Generalitat Valenciana". Açò implica, recalquen, "que totes les persones que vullguen treballar en les administracions públiques valencianes hauran de tindre coneixements de valencià".

Per a Escola, es tracta d'una reivindicació històrica que torna a estar present en el manifest de les Trobades 2019 perquè la primera iniciativa que ha de sorgir del marc d'igualtat lingüística ha de ser incloure la competència lingüística en l'Estatut de la Funció Pública Valenciana perquè forme part de la caixa de ferramentes del funcionariat que treballa en les nostres administracions".

L'entitat argumenta que el coneixement instrumental de llengües és "un ingredient inseparable de la qualitat en la prestació de serveis públics i un factor que millora l'atenció personal als seus usuaris i a les seues usuàries".

"No és estrany -prossegueixen- demanar que les funcionàries i els funcionaris tinguen competència en valencià i en castellà, les dos llengües oficials del País Valencià, i fa falta una espenta per a potenciar el valencià en l'àmbit administratiu, amb la introducció plena de la capacitació lingüística per a contribuir a la normalització".

A més, Escola defèn que el coneixement de valencià està "lligat al bon servei, per la qual cosa, els treballadors que no són competents en valencià no garanteixen el dret de la ciutadania de ser atesa en els dos idiomes oficials". "No té sentit i no pot ser compatible treballar en les administracions públiques valencianes i desconéixer una de les dos llengües", recalquen.

"No es parteix de zero"

D'altra banda, apunten que el 70% del funcionariat té algun títol de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià, per la qual cosa "no es parteix de zero".

I conclouen: "En un món globalitzat, saber llengües és equivalent a ser competent i parlar valencià en les administracions no ha de ser un mèrit, és una necessitat per a desenvolupar la llengua en tots els àmbits".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento