Comunitat Valenciana

Denuncien que dos policies d'Alacant van instar un valencianoparlant a usar l'espanyol per no entendre "el seu dialecte"

  • La Plataforma per la Llengua ha presentat davant l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat i davant l'Ajuntament d'Alacant dos escrits en els quals denuncia que dos policies locals van instar un ciutadà valencianoparlant a usar el castellà perquè no entenien el seu "dialecte", en un context en el qual els agents li estaven denunciant per una qüestió de trànsit.
València.- CSIF insta a replantejar l'examen a policia de La Pobla en aprovar el primer exercici 3 de 113 aspirants
València.- CSIF insta a replantejar l'examen a policia de La Pobla en aprovar el primer exercici 3 de 113 aspirants
ARCHIVO
València.- CSIF insta a replantejar l'examen a policia de La Pobla en aprovar el primer exercici 3 de 113 aspirants

En l'exposició de fets, en el document dirigit a l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, Plataforma per la Llengua ha relatat que els fets es van produir el passat dia 10 a les 12.00 hores en el carrer Reis Catòlics. Pel que sembla, l'home denunciat va donar la seua direcció en valencià i un dels agents li va etzibar: "No li entenc, parle'm en espanyol".

Així, segons es relata, l'home va insistir en el seu dret a parlar en valencià, i l'agent, "amb la col·laboració passiva" de l'altre policia, li va insistir: "A Alacant, l'idioma oficial és l'espanyol" i "no entenc el seu dialecte".

Plataforma per la Llengua ha subratllat que l'ús del valencià "produeix plens efectes jurídics" i ha recalcat que per usar la llengua vernacla no pot produir-se "discriminació o exigència de traducció".

Així mateix, l'entitat ha sol·licitat l'obertura d'un procediment disciplinari contra els dos agents per "incompliment de les seues funcions com a policies", per "actuació sense neutralitat ideològica" i "amb discriminació sobre l'ús del valencià". Així mateix, els aconsellen realitzar un curs de valencià.

Per la seua banda, a través de l'Oficina de Drets Lingüístics, Plataforma per la Llengua ha denunciat una situació per "discriminació ideològica" i manifestant "prejuís ideològics". "Fets impropis de treballadors de l'administració pública de l'Ajuntament d'Alacant", assenyalen i lamenten que els agents van actuar "contra els drets lingüístics d'un ciutadà i contra les lleis vigents".

SENSE CONEIXEMENT DELS FETS

Per la seua banda, la regidora portaveu i d'Educació, María del Carmen de España, preguntada aquest dimarts pels fets, ha assegurat que desconeixia l'"altercat" i ha recalcat no tindre constància d'altres fets semblants.

Amb tot, ha insistit que des de la Regidoria d'Educació es realitzen "moltes" activitats per a "promocionar la llengua". "No tenim res en contra del valencià i seguirem realitzant les activitats necessàries per a promocionar-la", ha al·legat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento