Comunitat Valenciana

Juraments pel feminisme, la "mare Terra" i sobre Bíblia a Les Corts

  • Aquest dijous s'ha constituït el parlament valencià i s'ha elegit Enric Morera president de la cambra.
Juraments pel feminisme, la 'mare Terra' i sobre Bíblia i crucifico obrin la nova etapa en Els Corts
Juraments pel feminisme, la 'mare Terra' i sobre Bíblia i crucifico obrin la nova etapa en Els Corts
EUROPA PRESS
Juraments pel feminisme, la 'mare Terra' i sobre Bíblia i crucifico obrin la nova etapa en Els Corts

Els juraments o promeses dels 99 diputats de Les Corts Valencianes han donat el tret d'eixida a la X legislatura. Alguns parlamentaris s'han eixit de la fórmula habitual per a jurar el seu càrrec advocant pel feminisme o la "mare terra", per part d'Unides Podem, o passant-se una Bíblia verda i un crucifix en el cas dels de Vox.

La sessió constitutiva ha arrancat amb el president de la Mesa d'edat -la provisional de la cambra fins a la constitució de la definitiva-, Vicent Soler (conseller d'Hisenda), com a diputat de major edat amb 69 anys. En el seu discurs, ha posat el focus sobre la urgència del canvi de finançament autonòmic i la defensa de l'autonomia, després del que ha donat pas als juraments.

La nova etapa parlamentària tindrà un caire inclusiu amb una diputada en cadira de rodes -la socialista Laura Soler- i una altra sorda -Pilar Lima, d'Unides Podem-Esquerra Unida-, que han promès el seu càrrec des de la seua cadira i amb l'ajuda d'un intèrpret, respectivament. Lima ho ha fet "perquè les institucions estiguen sempre al servici del costat de la gent", amb la meta d'aconseguir "una verdadera societat inclusiva que complisca amb els drets humans".

En el cas de la resta de diputats, la majoria dels 99 -53 nous i 46 'repetidors'- han optat per la fórmula protocol·lària tradicional de 'Jo jure/promet que, aitant com tindré el càrrec de diputat/diputada acataré la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana sense engany i guardaré fidelitat a la Generalitat'.

Entre els qui s'han eixit d'aquesta fórmula estan els parlamentaris d'Unides Podem, que han promès el seu càrrec "per a continuar per la lluita feminista" (Cristina Cabedo) i "per a seguir treballant per una 'mare terra' viva i en harmonia" (Beatriu Gascó). També han advocat "per les llibertats de la classe treballadora" (Estefanía Blanes) o per a "defendre l'autogovern del País Valencià" (Ferrán Martínez).

Per la seua banda, entre els deu nous de Vox -formació que s'estrena en l'hemicicle- alguns han jurat "per Déu" o "per Espanya", amb la mà sobre una Bíblia verda i un crucifix que s'han anat passant entre ells.

Després dels juraments s'ha donat pas a la votació per a triar el president de Les Corts, amb Enric Morera (Compromís) com a candidat establit per a revalidar en el càrrec per les formacions del Botànic -PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV-. També s'ha presentat a aquest càrrec el portaveu de Vox, José María Llanos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento