Comunitat Valenciana

Margallo creu que Llatinoamèrica ha de tindre el "protagonisme" en una possible intervenció militar a Veneçuela

  • L'exministre d'Afers exteriors José Manuel García-Margallo ha defès aquest dimecres que, si finalment es produeix una intervenció militar per a frenar la crisi de Veneçuela, seria "partidari que el protagonisme corresponga als països llatinoamericans" i no als Estats Units o a la Unió Europea.
Margallo creu que Llatinoamèrica ha de tindre el 'protagonisme' en una possible intervenció militar a Veneçuela
Margallo creu que Llatinoamèrica ha de tindre el 'protagonisme' en una possible intervenció militar a Veneçuela
EUROPA PRESS
Margallo creu que Llatinoamèrica ha de tindre el 'protagonisme' en una possible intervenció militar a Veneçuela

"Una intervenció unilateral a Amèrica Llatina seria extraordinàriament contradictòria, però alguna cosa cal fer, i cal fer-ho prompte", ha asseverat a preguntes dels periodistes en la presentació a València de la iniciativa 'Dia d'Europa' perquè el 9 de maig siga festiu en tota la UE.

Margallo s'ha mostrat "absolutament contrari a una intervenció unilateral d'EUA". "Panamà i Granada són coses del passat", ha subratllat en relació a altres accions militars nord-americanes.

Ara bé, ha advertit que en l'actualitat "és probable que siga (Juan) Guaidó -autoproclamat "president encarregat"- i l'Assemblea Nacional la que demane una intervenció militar", cosa que "canviaria tota la perspectiva en la responsabilitat de protegir" Veneçuela.

"Quan un estat abdica del seu compromís de defendre la seguretat dels seus sobirans, la comunitat internacional no pot romandre impassible", ha reivindicat. Açò sí, ha reconegut que el problema és que ha de ser aprovat per Nacions Unides, amb el consegüent "veto de la Xina i Rússia".

L'exministre ha advocat així per "buscar una altra fórmula" i "donar-li un ultimàtum a Maduro" per a convocar unes eleccions presidencials a Veneçuela mitjançant un "paraigua internacional", ja que ha recordat que actualment hi ha mig milió d'espanyols en aquest país que tenen la doble nacionalitat.

En aquest context, ha insistit que "la comunitat internacional no pot romandre inactiva perquè el que està succeint a Veneçuela es perpetue, amb una manca dels elements més bàsics i un règim que s'oposa a una ajuda humanitària".

Ha recalcat que "no hi ha dos parts iguals" i que "l'únic poder legitime real és l'Assemblea Nacional, no la Constituent" i que "(Nicolás) Maduro és un president il·legítim que està massacrant al seu poble". "Si Maduro no respon, cada minut és una tragèdia més a Veneçuela", ha alertat.

Respecte a la negociació de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero -des de 2016 ha format part dels mediadors del diàleg entre el Govern de Veneçuela i l'oposició-, ha destacat que "va tindre una lleialtat institucional màxima". Però, al seu juí, va arribar "un moment en el qual es va equivocar amb el primer intent de diàleg", per la qual cosa ha recordat que li va aconsellar aleshores que "abandonara la negociació".

IRAN

D'altra banda, sobre l'anunci del Govern d'Iran que deixarà de complir alguns compromisos del pacte nuclear -si els firmants (el Regne Unit, França, la Xina, Rússia i Alemanya) no compleixen en 60 dies la seua promesa de protegir els sectors petrolier i bancari iranià enfront de les sancions nord-americanes-, Margallo ha lamentat que "s'està dinamitant l'ordre liberal internacional".

I el més greu, en la seua opinió, és que "s'està intentant dinamitar des de la Casa Blanca", amb "posicions extremadament perilloses a l'Orient Mitjà". Ha advertit de la divisió del món islàmic en dos branques i el cinturó que es pot crear Iran-l'Iraq-Síria-el Líban-Bahréin".

Per part de la Unió Europea, ha recordat que va ser "protagonista en l'acord amb Iran" i ha confiat que "seguisca sent partidària a mantindre-ho com a depositària i defensora dels valors del nucli de la democràcia liberal".

Més enllà d'Iran, ha lamentat que "falta moltíssim per fer" en política exterior i de seguretat comuna, i ha posat com a exemple que "el primer que va voler fer el projecte europeu va ser crear un exèrcit europeu, que va fracassar en 1954". "Som un gegant econòmic i un nano polític, i els nostres trets de nanisme són més accentuats en la política exterior de seguretat, la qual cosa és gravíssim", ha emfatitzat.

"CAL CONÉIXER TRUMP"

Per la seua banda, la candidata europea del PSOE Inmaculada Rodríguez-Piñero ha coincidit amb la visió del 'popular' i ha recalcat que no hi ha "cap dubte del compromís de la Unió Europea amb mantindre l'acord amb l'Iran". Ara bé, ha assenyalat que el president dels Estats Units, Donald Trump, "s'enfronta a unes eleccions el pròxim any i actua per a recuperar el vot perdut".

"Cal conéixer Trump, i Trump no escolta ningú ni respecta ningú que no siga el mateix", ha asseverat, davant el que ha cridat a "elevar la política al màxim i deixar els debats locals". I sobre Veneçuela, la socialista ha assegurat que tots volen "el mateix: una solució pacífica".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento