Comunitat Valenciana

Podem convida PSPV i Compromís a analitzar el Botànic abans de negociar per a "evitar temptacions personalistes"

  • VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)
Podem convida a PSPV i Compromís a analitzar el Botànic abans de negociar per a 'evitar temptacions personalistas'
Podem convida a PSPV i Compromís a analitzar el Botànic abans de negociar per a 'evitar temptacions personalistas'
PODEM
Podem convida a PSPV i Compromís a analitzar el Botànic abans de negociar per a 'evitar temptacions personalistas'

Podem convida el PSPV-PSOE i Compromís a revisar l'acord del Botànic i analitzar els seus "assoliments i errades" abans d'iniciar la negociació del nou Govern valencià, després de la suma de les tres forces en les eleccions del 28A. Amb aquesta reflexió vol evitar "temptacions personalistes", negociacions partidistes o "colps en el pit" dels líders, així com reforçar els fonaments del Consell i que el nou no "nasca viciat".

La formació morada té la seua avaluació interna "molt avançada" i espera presentar les seues conclusions a la fi d'aquesta setmana, per la qual cosa vol que els altres facen el propi per a convocar la comissió de seguiment abans de la negociació formal del Botànic II, segons han desgranat aquest dimarts en roda de premsa el seu secretari general, Antonio Estañ, i la fins ara portaveu en Les Corts Fabiola Meco.

L'objectiu és que les tres parts facen una "autocrítica" interna dels acords de 2015 i "concretar què es va complir i què va faltar, va fallar, va ser insuficient o no es va plantejar degudament perquè va faltar ficar calendari o perquè va faltar lleialtat als acords". "Només amb la revisió és possible afrontar amb èxit el Botànic II. No podem tirar a caminar amb peus de fang", ha reivindicat l'exdiputada.

Però Podem també pretén que PSPV i Compromís facen aquesta reflexió "en fons i forma" i inicien les negociacions "sense prioritats diferents al que la societat valenciana ha expressat en les urnes". "És el més honest si volem un treball cohesionat i de futur", ha defès Estañ, amb la meta d'"encertar en el diagnòstic, superar els límits i assentar pilars sòlids".

Com "els cicles no poden tancar-se en fals", en la formació morada creuen que és el moment de "tornar sobre els passos donats" i convocar de nou la comissió de seguiment, que recorden que no va tindre una última reunió abans de les eleccions. També aposten per presentar les conclusions a la ciutadania després de remetre-les a la resta de partits.

RECUPERAR SUPORTS

Com a "nucli" de les negociacions, veuen necessari posar l'accent que el Botànic va perdre força el 28A -davant la baixada de Compromís i Podem-, per a "recuperar els suports perduts i avançar molt més en drets socials i en qüestions com la protecció del medi ambient o la democratització de la Comunitat Valenciana".

A manera de balanç, per a la formació morada hi ha "aspectes millorables en tots els eixos", malgrat el "compliment sonat" dels acords. "Si el primer Botànic va suposar esperança i un espai verd de construcció, el segon sense cap dubte ha de teixir i il·luminar polítiques madures que tinguen un impacte real", ha il·lustrat Meco, per a cridar al fet que el canvi "entre en les cases".

Una vegada estiga el nou pacte, en Podem pretenen consultar-ho a les bases. "L'última paraula la tenen els inscrits de la Comunitat Valenciana", ha afirmat el secretari general, que espera aconseguir "el millor programa i el millor compromís" per a passar d'"una legislatura de transició com a model alternatiu al PP" a una de consolidació.

EL QUÈ, NO EL QUI NI EL COM

En qualsevol cas, creuen que "l'important està en el què, no en el qui ni en el com ni on, com en 2015" i que el focus ha d'estar que el govern "funcione com a ú, no a tres". Per a arribar ací, reconeixen que el president en funcions, Ximo Puig (PSPV), ha de ser el que inicie els contactes com a líder de la força més votada.

Precisament sobre la postura de Puig, que aquest dilluns va assegurar que hi hauria govern "amb dos o tres partits", insisteixen en la "predisposició de Podem a entrar en el govern". "No és una decisió de Puig; hem d'asseure'ns a parlar per al millor acord i govern possible", ha puntualitzat Estañ, "amb tota la humilitat i atenent al fet que els vots tenen el mateix valor" i com a "artífexs de gran part de les polítiques més transformadores".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento