Comunitat Valenciana

Puig avança “canvis” i fixa per a la setmana que ve la negociació

  • El president vol tindre a punt el nou Govern valencià a principis de juny i acurtar la interinitat.
  • La primera reunió del nou Consell serà amb els agents socials per a donar un missatge d'estabilitat.
  • Puig diu que serà un “Govern únic” encara que el formen tres partits i “per a tots els ciutadans”.
  • Oltra insisteix a abordar primer les polítiques i després les persones que gestionaran les àrees.
  • Les converses perfilaran si en cada conselleria hi ha càrrecs de diversos partits o es canvia el model.
28A-A.- Pedro Sánchez Felicita A Ximo Puig: 'La Comunitat Valenciana También Ha Votado Futuro. ¡Enhorabuena, President'
28A-A.- Pedro Sánchez Felicita A Ximo Puig: 'La Comunitat Valenciana También Ha Votado Futuro. ¡Enhorabuena, President'
PSOE
28A-A.- Pedro Sánchez Felicita A Ximo Puig: 'La Comunitat Valenciana También Ha Votado Futuro. ¡Enhorabuena, President'

El president de la Generalitat en funcions i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, va avançar aquest dimecres que la pròxima setmana començaran els contactes per a formar govern i va apuntar que hi haurà “canvis”. Per part seua, la vicepresidenta del Consell i líder de Compromís, Mónica Oltra, creu que ara és moment de parlar del contingut de l'acord: “Primer el contingut, després el com i el qui gestiona” cada àrea. En tot cas, l'”única opció possible” és un nou pacte del Botànic, va defensar.

Tots dos es van pronunciar en aquests termes durant la manifestació de l’1 de Maig a València, on van coincidir després de les eleccions autonòmiques i generals del passat 28 d'abril, en ser preguntats pels pactes per a formar Consell i si hi haurà reedició del Botànic.

La intenció de Puig, apuntada en la Comissió Executiva del PSPV del passat dimarts, és tindre a punt el nou Govern valencià a principis de juny per a acurtar una possible situació d'interinitat i apostar per l'estabilitat, no solament política, sinó també econòmica i social.

En aquest sentit, Puig va llançar aquest dimecres un guant a sindicats i empresaris en anunciar que la primera reunió de la pròxima legislatura serà amb els agents socials “per a projectar un nou temps d'estabilitat, diàleg social i honradesa”.

Per al secretari general del PSPV-PSOE, “la millor solució per a la Comunitat Valenciana és que allò que ha funcionat bé fins ara, continue i millore” perquè “no es tracta de fer un continuisme sinó d'avaluar el moment polític i definir com som més útils per a la societat”.

D'aquesta manera, va assegurar que ha d'haver-hi “un govern progressista clarament, però al mateix temps governant per a tots els ciutadans hagen votat el que hagen votat”, ja que, segons va asseverar, “no podem perdre el que s'ha guanyat en convivència i concòrdia, hem d'aprofundir en aqueix diàleg permanent amb totes les forces polítiques estiguen o no en el govern”.

Per al cap del Consell, “el fonamental és que serà un govern únic, encara que estiga format per diversos partits amb una responsabilitat compartida” i va emplaçar a “parlar amb tots els interlocutors per a definir la millor arquitectura del Consell tenint el camí fet fins ara com el millor aprenentatge”.

Puig va manifestar que “la pròxima setmana es poden començar els contactes per a formar un nou govern perquè el dia 16 ja es constitueixen Les Corts”, encara que va admetre que “encara estem lluny de qualsevol combinació des de la perspectiva del govern” perquè primer “s'ha de parlar amb tots els interlocutors i partits i decidirem quina és la millor arquitectura” de l'Executiu autonòmic.

Per part seua, la vicepresidenta de la Generalitat i líder de Compromís, Mónica Oltra, va insistir que l'”única opció possible en Les Corts Valencianes és un nou pacte del Botànic” i “seguir amb les polítiques que s'han desenvolupat durant els últims quatre anys.

Al seu judici, ara és el moment “del què, després el com i després el qui. Primer el contingut i després com i qui gestiona les àrees”.  “Hem de treballar el nou pacte del Botànic; l'única opció possible en Les Corts Valencianes i que suma és un nou pacte del Botànic i seguir amb les polítiques que hem fet aquests quatre anys”, va dir.

Oltra va agrair el “suport dels ciutadans i ciutadanes” que l'ha fet possible, als qui va dir “que estiguen tranquils” i que “poden estar orgullosos del seu vot” diumenge passat en les eleccions del 28-A.

La investidura del cap del Consell, a inicis de juny

Les Corts Valencianes eixides de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril es constituiran el pròxim 16 de maig, i el nou president de la Generalitat es votarà entre el 31 de maig i el 4 de juny, segons el que s'estableix en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat i el Reglament de la Cambra autonòmica.

El decret de dissolució de les Corts i de convocatòria electoral va fixar la sessió constitutiva del nou Parlament autonòmic el 16 de maig de 2019, a les 10.30 hores, quan els diputats electes prometran o juraran els seus càrrecs, i es triarà la Mesa de les Corts i al president d'aquesta institució.

A partir d'ací, els grups parlamentaris tindran un termini de dotze dies per a presentar davant la Mesa de la Cambra les propostes de candidats a presidir la Generalitat, la qual cosa s'allargarà fins al 28 de maig.

Transcorregut aqueix termini, la Presidència de les Corts, sentida la Junta de Portaveus, fixarà la data de celebració del ple d'investidura entre els tres i els set dies següents, proposant com a candidat o candidata a qui en les consultes realitzades haja obtingut major suport per part dels grups polítics.

Això suposa que el ple d'investidura del pròxim president de la Generalitat tindrà lloc entre el 31 de maig i el 4 de juny. En la sessió, el candidat proposat exposarà a la Cambra, sense límit de temps, el programa polític de govern del Consell que pretén formar i sol·licitarà la confiança de les Corts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento