El candidat a Les Corts per Alacant José Ciscar va rubricar el document assumint la proposta plantejada per AXFA -Associació d'Afectats per la Xylella fastidiosa a Alacant-, per a modificar els actuals criteris en la lluita contra el bacteri.

Segons han recordat des d'ASFPLANT, la xylella va ser detectada al juny de 2017 en una parcel·la d'ametlers del Castell de Guadalest (Alacant) i, des d'aleshores, "no ha deixat d'estendre's".

L'entitat ha recordat, a més, que Císcar va ser conseller d'Agricultura durant l'últim mandat del PP a la Comunitat Valenciana, i va firmar un document, al costat del president d'AXFA, Francisco Javier Molines, pel qual es compromet, entre altres punts, "a sol·licitar i defendre" davant el Ministeri d'Agricultura i la Comissió Europea "la substitució del pla d'eradicació -és a dir, el que està vigent en l'actualitat- pel pla de contenció" -de la Xylella-, "si el Partit Popular governa la Generalitat Valenciana i disposa de la majoria suficient per a açò", segons s'exposa en l'escrit.

Davant açò, l'associació que agrupa les firmes viveristes valencianes ha alertat sobre "les greus conseqüències que reportarien, tant per a les empreses de l'esmentat sector com per al conjunt de l'agricultura, substituir l'actual pla d'eradicació -basat en l'arrancada dels arbres infectats i de tots els vegetals susceptibles d'estar contaminats en un radi de 100 metres- per un altre fonamentat en la contenció i que implica l'engegada d'un altre tipus de mesures", i que ASFPLANT considera "molt més perjudicials".

Per als viveristes, el pla que propugna el PP d'Alacant i l'associació AXFA, "suposaria en la pràctica ampliar el cordó de seguretat, fixat actualment en cinc quilòmetres respecte al focus on es localitza la xylella, fins a una distància de 30 quilòmetres, incloent els 20 quilòmetres de l'anomenada zona infectada i els 10 de la zona tampó".

"Si prospera eixa tesi, al voltant de 300 firmes viveristes quedarien immobilitzades en eixa zona sense poder exercir la seua activitat durant un període de cinc anys, tal com estableix la legislació europea, la qual cosa podria condemnar moltes d'elles a la seua desaparició", han al·legat.

Així, han considerat que el pas de l'eradicació a la contenció "afectaria de ple" les comarques de la Safor, la Ribera, la Canal de Navarrés, la Costera i es quedaria "a les portes de la ciutat d'Alacant, molt prop de la major concentració de vivers de planta ornamental exemplar d'Espanya".

"Al mateix temps, al voltant de 80 milions de plantes no podrien ser comercialitzades fora de l'àrea de contenció i, en eixe cas, només sota un estricte protocol de bioseguretat. La xifra de negoci del sector viverista que es veuria compromesa amb aquest canvi de criteri en el combat contra la Xylella ronda els 150 milions anuals", han xifrat.

El president d'ASFPLANT, José Vicente Almudéver, considera que "no es pot parlar tan a la lleugera i sense informar-se abans degudament per a arrapar un grapat de vots".

Almudéver ha assenyalat que a Itàlia "on estan aplicant el sistema de contenció en lloc de l'eradicació, el desastre és absolut i el bacteri campa a plaer de forma descontrolada causant un greu perjuí a tot el sector agrari" i ha explicat que la Unió Europea "no contempla ajudes" per a indemnitzacions per arrancada per a aquells països que opten per la contenció en el lloc de fer-ho per l'eradicació.

Consulta aquí más noticias de Alacant.