Comunitat Valenciana

La Fira del Llibre espera enguany 500.000 visitants

  • L'esdeveniment, que se celebrarà del 25 d'abril al 5 de maig en els Jardins de Vivers, s'ha presentat aquest dijous.
  • Està organitzada pel Gremi de Llibrers de València i la Fundació Fira del Llibre de València.
Cultura.- La Fira del Llibre espera uns 500.000 visitants amb una oferta 'compromesa' amb el feminisme i la llengua
Cultura.- La Fira del Llibre espera uns 500.000 visitants amb una oferta 'compromesa' amb el feminisme i la llengua
EUROPA PRESS
Cultura.- La Fira del Llibre espera uns 500.000 visitants amb una oferta 'compromesa' amb el feminisme i la llengua

La Fira del Llibre de València arranca el 25 d'abril la seua 54 edició amb una programació que "es compromet més que mai" amb el feminisme, el dret lingüístic, el col·lectiu LGTBI, la Memòria Històrica, els creadors i els migrants, en un esdeveniment que espera consolidar les xifres de 2018, amb 500.000 visitants i un milió d'euros de vendes.

L'esdeveniment, organitzat pel Gremi de Llibrers de València i la Fundació Fira del Llibre de València de la Comunitat Valenciana, se celebrarà del 25 d'abril al 5 de maig en els Jardins de Vivers. Ha estat presentat aquest dijous pel president del Gremi, Nacho Larraz; l'alcalde de València, Joan Ribó; la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, Carmen Amoraga, i la regidora de Cultura, Glòria Tello.

Durant les quasi dos setmanes comptarà amb la participació de 65 expositors entre llibreries, editorials, institucions i entitats amb fons editorial propi, que estaran presents en 107 casetes; i l'organització ha programat presentacions o firmes d'exemplars amb 65 autors i autores, de literatura castellana i valenciana.

Pel que fa a la programació, el president del Gremi ha ressaltat que la Fira, com el "gran esdeveniment cultural" de València, "no pot ser aliena" a l'escenari de canvi social i incertesa política i els llibreters, com a agents culturals, no poden posar-se "de perfil, ni mirar a un altre costat".

"Enguany, la fira es compromet més que mai com a font de reflexió i en suport d'aquells que veuen perillar els seus drets", ha ressaltat el president del Gremi, i ha desgranat les activitats que es realitzaran per a recolzar el feminisme, el dret lingüístic, el col·lectiu LGTBI, la Memòria Històrica, els creadors i els migrants.

En aquest context, davant els quals qüestionen "el dret de la dona a disposar del cos propi, el paper del feminisme o el propi concepte de violència masclista", el 45,3% de les 428 sessions de firmes -al marge de les programades per l'organització- seran exclusives de dones, enfront del 44,7% exclusives d'homes; acollirà l'exposició 'Nosaltres també', amb il·lustracions relacionades amb la lluita feminista; i la taula redona 'Dons i literatura'.

72% publicats en editorials valencianes

L'esdeveniment es compromet "més que mai" amb els drets lingüístics i el 72,2% de les 428 sessions són d'autors publicats en editorials valencianes. A més, la Fira comptarà amb un homenatge al sociolingüista Rafael Ninyoles, una taula redona sobre igualtat lingüística, així com la presentació del llibre 'Amb tot el dret del món'.

En la mateixa línia, la fira programa també dos taules redones sobre els col·lectius LGTBI: 'La transsexualitat als llibres' i 'Llegim literatura LGTBI', així com la presentació de 'Contes familiars, contes diversos per a famílies diverses'.

Així mateix, l'esdeveniment es compromet amb la Memòria Històrica i programa la taula redona 'La veu de la memòria'; l'exposició 'Ulls', sobre els treballs d'exhumació de la fossa comuna del cementeri de Paterna (València); i la presentació de 'Simplement és professionalitat: Històries de la brigada polític-social de València'.

Llibertat d'informació

De la mateixa forma, la fira es compromet amb la llibertat d'expressió i informació i proposant una taula redona amb motiu del Dia Internacional de la Llibertat de Premsa amb el periodista exiliat Milton Robles i la presentació del lliure 'Exilios cruzados'.

Finalment, quan el Mediterrani ha passat a ser "una gegantesca fossa de la vergonya", la fira es compromet amb els drets de les persones migrants i ofereix una taula redona sobre refugis i drets humans amb la reportera de guerra Ana del Paso.

El titular del Gremi ha destacat que els llibreters sempre han sigut "polítics, però no partidistes" i ha sostingut que la Fira "sempre ha tingut una càrrega política molt gran", encara que ha puntualitzat que el fet de coincidir amb les eleccions generals i autonòmiques del 28 d'abril és una coincidència i que la programació ja estava tancada "fa bastants mesos".

Consolidar les xifres

Entre els 65 autors programats per l'organització per a la presentació o firma d'exemplars, en la 54 edició de la Fira destaquen noms com Rosa Montero, Benjamín Prado, Marta Sanz, Juan Madrid, Máximo Huerta, Manuel Vila, Albert Espinosa, Elisabeth Benavent o Roy Galán.

El cost global està estimat en 360.000 euros. El titular del Gremi ha avançat que esperen consolidar les xifres de 2018, amb 500.000 visitants i un milió d'euros de vendes. Respecte a si es poden superar els números de l'any passat, s'ha mostrat "molt conservador", doncs els dies de facturació més importants són els diumenges i els festius i estan "en espera" de l'impacte que poden causar els comicis.

Concerts i espectacles fins a mitjanit

Paral·lelament, el certamen sobrepassa els límits de l'estrictament literari i s'obri a un altre tipus de manifestacions culturals, com a diversos concerts i espectacles a càrrec del col·lectiu artístic Cero en Conducta, que realitzarà una performance en el passeig durant dos dies, la Banda Municipal de Valènica, la Coral Allegro de l'ONCE i l'Orfeó Valencià Infantil.

El certamen ampliarà així el seu horari habitual durant alguns dies, fins a mitjanit, amb la intenció de "cridar més l'atenció" dels joves i que s'acosten més la fira.

Almenys hi haurà 150 activitats obertes al públic per part d'expositors, editorials i entitats, entre presentacions, taules redones i debats, recitals, espectacles i activitats familiars. En la mateixa línia, acollirà 40 activitats per a alumnes, en les quals participaran 4.300 escolars, distribuïdes en 72 sessions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento