Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana va reciclar 167.755 tones d'envasos en 2018, un 4,3% més que l'any anterior

  • L’autonomia se situa per damunt del creixement experimentat a escala nacional, segons Ecoembes.
  • L’entitat té en marxa projectes com 'Up cycling the Oceans', amb el que es recuperen residus del fons de mars.
Unos niños apoyando el reciclaje de plásticos.
Unos niños apoyando el reciclaje de plásticos.
ECOEMBES - Archivo
Unos niños apoyando el reciclaje de plásticos.

La Comunitat Valenciana va reciclar 167.755 tones d'envasos domèstics en 2018, un 4,3% més que l'any anterior i cada valencià va separar els 10,6 kg d'envasos en el contenidor groc per al seu posterior reciclatge, la qual cosa va suposar un augment del 14% respecte a 2017, per damunt del creixement a nivell nacional. El compromís dels ciutadans valencians amb el reciclatge d'envasos "ha seguit en augment", conclou Ecoembes.

A més, la quantitat d'envasos de paper i cartó que els valencians van separar en les seues llars també va experimentar un considerable augment en créixer un 13% respecte a 2017- de nou per damunt de la mitjana nacional-, gràcies a que cada ciutadà va separar en el contenidor blau 13,3 kg.

"Aquestes dades reflecteixen que els valencians estan més informats i compromesos, que en 2018 van tindre menys dubtes i van sentir menys barreres a l'hora de separar en el contenidor adequat envasos que abans tiraven al fem, permetent així un millor reciclatge. Aqueix compromís, al costat de la col·laboració de les administracions locals i empreses de la regió, és el que ha fet possible que s'hagen pogut reciclar 167.755 tones d'envasos", ha indicat el gerent d'Ecoembes en la Comunitat Valenciana, Jordi Pietx.

Aquestes xifres "són resultat de l'esforç realitzat per la Generalitat, els municipis i Ecoembes a través del Pla d'Acció iniciat en 2017 per a optimitzar de forma constant el sistema de reciclatge", assenyala des de l'organització.

Així, en 2018 "es van instal·lar 738 nous contenidors grocs i 547 nous contenidors blaus a la regió gràcies al que ja hi ha un total de 39.753 contenidors grocs i blaus i el 99% dels valencians tenen accés al reciclatge d'envasos".

Així mateix, es van fer millores en les rutes de recollida i es van posar en marxa iniciatives amb diferents administracions locals, com la jornada duta a terme amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies sobre gestió de residus amb un centenar de municipis participants.

"Gran esforç"

També l'any passat "es va fer un gran esforç perquè el reciclatge s'adaptara als hàbits de consum dels valencians i que aquests pogueren reciclar allà on estigueren".

En aquest sentit, Ecoembes va portar la recollida selectiva d'envasos a llocs com a festivals de música de la regió, estant en 12 d'ells; a set instal·lacions esportives com l'estadi del València CF o el del Llevant UD; a aeroports com el d'Alacant-Elx o a esdeveniments esportius de la talla de la Marató de València. En total, es van instal·lar més de 2.400 papereres grogues i blaves en esdeveniments i centres públics.

A això se li sumen els més de 1.100 locals del canal Horeca (establiments d'hostaleria i restauració) que ja compten amb recollida selectiva, així com els acords subscrits amb entitats com Hosbec (Associació Empresarial Hotelera de Benidorm i la Costa Blanca) gràcies al qual 72 hotels compten amb més de 840 contenidors per a fer recollida selectiva.

Una regió compromesa contra el fem marí

En els últims anys, l'acumulació de residus en els fons marins s'ha convertit en una de les principals amenaces de la biodiversitat marina. Desafortunadament, la costa valenciana no és aliena a aquest problema i es troba també en una situació delicada en aquest sentit.

Per a atallar aquest problema, Ecoembes col·labora al costat de la Fundació Ecoalf des de 2015 en el projecte 'Up cycling the Oceans' amb un doble objectiu. El primer d'ells, recuperar els residus marins del fons de mars i oceans amb la finalitat de transformar-los en matèria primera útil per a altres sectors, en concret, convertir-los en fil de primera qualitat que servisca per a fabricar teixits. El segon objectiu, conscienciar als ciutadans de la gravetat del problema d'abandonar fem en els entorns naturals.

En concret, l'actuació de 'Up cycling the Oceans' en la Comunitat Valenciana durant 2018 va estar present en els ports de Castelló, Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Borriana, València, Gandia, Cullera, la Vila Joiosa, Santa Pola, Calp, Dénia, Xàbia i Altea, gràcies a la col·laboració de 955 pescadors al capdavant de 210 vaixells d'arrossegament que van aconseguir alliberar els fons marins de 69.100kg de fem.

D'altra banda, per mitjà del Projecte Allibera, una iniciativa de l'ONG Seo/Birdlife al costat d'Ecoembes, destinada a combatre la basuralesa en tots els entorns naturals -més enllà del marí-, es va aconseguir mobilitzar a més de 1.100 persones en més de 45 punts de la Comunitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento