Comunitat Valenciana

L'arribada de famílies refugiades eleva fins a 1.000 les racions de menjar que reparteix cada dia Casa Caridad València

  • L'entitat benèfica va aconseguir en total les 435.802 atencions en 2018, la xifra més alta dels últims quatre anys.
  • El tancament de fronteres d'Itàlia i Grècia deriva a València a matrimonis amb fills de l'Est, Sud-amèrica i Àfrica.
  • L'ONG, que també ha detectat un repunt de joves, fa una crida a la solidaritat valenciana.
La entidad benéfica ofrece, además de servicios básicos, el apoyo de trabajadores sociales.
La entidad benéfica ofrece, además de servicios básicos, el apoyo de trabajadores sociales.
20MINUTOS.ES
La entidad benéfica ofrece, además de servicios básicos, el apoyo de trabajadores sociales.

Els perfils de la pobresa i de l'exclusió estan canviant a València, no solament per la pròpia evolució econòmica i social de la ciutat, sinó per factors externs relacionats amb els moviments migratoris i la situació internacional. Així ho han explicat aquest dimecres els responsables de Casa Caridad, una entitat benèfica privada que atén cada dia a centenars de persones en els seus centres, tant des del punt de vista de l'alimentació i l'allotjament com de la integració.

Aquesta nova tipologia d'usuaris té a veure amb l'arribada de famílies, un perfil que estava desapareixent dels menjadors i albergs socials. Es tracta d'unitats biparentals, amb dos o més fills, que arriben a València procedents de països d'Europa de l'Est, Llatinoamèrica o Àfrica sol·licitant protecció internacional.

Segons ha afirmat el president de l'entitat, Luis Miralles, el tancament de fronteres a Grècia i Itàlia "suposa més arribades per a sol·licitar asil i ajuda" a Espanya de persones que busquen "una segona oportunitat" després de fugir de la guerra o la fam.

Per exemple, el número d'atesos en el menjador social es va incrementar un 44% en 2018, fins a aconseguir la mitjana de 300 persones ateses al dia, o el que és el mateix, unes 1.000 racions diàries entre desdejunis, dinars i sopars. En el conjunt de l'any, va repartir 327.741 racions d'aliments, un 8,4% més. El nombre d'estrangers va augmentar un 66% i ja representen el 71% dels usuaris del menjador, enfront del 29% d'espanyols, que també han pujat, però molt menys.

Per nacionalitats, les que més creixen són Geòrgia (que s'ha multiplicat per 12), Ghana (x5), Rússia, Ucraïna, Cuba i Colòmbia (x4) i finalment Hondures, el Senegal i Veneçuela (x2).

Les 300 persones ateses cada dia en el menjador social estan lluny del rècord aconseguit en 2009, en plena crisi, quan es va arribar a 640. Aquella situació va provocar fins i tot problemes de seguretat a les portes de la històrica seu del Passeig de la Petxina de València, segons Miralles, qui ha dit que estan "una mica preocupats" perquè la xifra va créixer mes a mes en 2018 i també ho està fent enguany.

Cristina Sánchez, treballadora social de Casa Caridad, explica que les famílies que sol·liciten protecció internacional arriben a entitats benèfiques i allí es mesclen amb persones en risc d'exclusió social, malgrat que en moltes ocasions presenten problemàtiques molt diferents. Es tracta de famílies "que als seus països estaven normalitzades i s'han vist expulsades. Un alberg ací no és el lloc més adequat per a elles", afig Miralles.

Sánchez també ha al·ludit a altres perfils, com el de persones amb problemes cronificats (mentals o d'addiccions) que viuen al carrer, el de persones majors soles que presenten problemes per a pagar el lloguer, sobre els quals ha incidit en la necessitat de previndre possibles caigudes en la marginalitat, i finalment joves de 18 a 30 anys sense treball que acudeixen al menjador social, un grup que s'ha triplicat entre 2014 i 2017.

A més, ha citat el problema de l'accés a l'habitatge, que no solament afecta a les persones sense llar, sinó també als qui ha definit com a "treballadors pobres".

En conjunt, l'entitat va realitzar l'any passat 435.802 atencions amb persones desfavorides, un 7,6% més que en 2017 i el doble que fa cinc anys, malgrat la lleu millora de la situació econòmica. Al marge del servei de menjador, els dos albergs van aconseguir una ocupació del 100% de les seues 159 places, amb 44.363 pernoctacions.

Crida a la solidaritat

Per a poder continuar prestant els seus serveis, que també inclouen escoles infantils (amb 166 xiquets atesos), un centre per a convalescents en Benicalap o un assessorament individualitzat i integral per a la reinserció social (amb un 4,3% més d'atencions en 2018), Casa Caridad ha posat en marxa una campanya, #votacontralapobreza, que busca apel·lar a la solidaritat de la societat valenciana "per a mantindre i augmentar la nostra acció social", ha manifestat el seu president. En l'actualitat, compta amb 3.860 socis i la col·laboració de 153 empreses.

Miralles, que ha recordat que només el 30% dels 4,5 milions de pressupost procedeixen de les administracions públiques, ha demanat als diferents partits que es presenten a les eleccions "que confien en les entitats que sabem fer les coses", al mateix temps que ha lloat la gestió de la regidora de Benestar Social de València, Consol Castillo, i ha criticat la reducció de la subvenció de la Generalitat des dels 400.000 als 360.000 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento