Comunitat Valenciana

La Fiscalia escriu als 151 alcaldes dels municipis amb més incendis per a recordar-los la seua obligació de prevenció

  • MADRID/VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
Un agent del SEPRONA en tasques de vigilància d'incendis forestals
Un agent del SEPRONA en tasques de vigilància d'incendis forestals
GUARDIA CIVIL - Archivo
Un agent del SEPRONA en tasques de vigilància d'incendis forestals

La Fiscalia de Medi ambient i Urbanisme ha escrit a 151 alcaldes de zones amb alta incidència d'incendis forestals de sis comunitats autònomes per a informar-los que farà un seguiment de la seua actuació en aquesta matèria i no descarta obrir una "investigació penal concreta" si no compten amb un pla de prevenció d'incendis per a aquestes àrees i torna a produir-se un nou sinistre.

El passat mes de juliol va obrir un expedient i va demanar informació sobre l'existència de plans de prevenció i gestió d'incendis forestals a 151 municipis amb alta recurrència de sinistres i, fins al 31 de gener de 2019, amb quasi el 25 per cent va respondre assenyalant que compta amb un pla de prevenció. Altres 47 municipis ho té en tramitació; altres 13 compten amb un pla però està antiquat i ho estan actualitzant.

La resta, o no té pla (19), o no compta amb ell però ho tramitarà o bé no han respost (16) fins al 31 de gener d'enguany. No obstant açò, des de la Fiscalia han precisat a Europa Press que des d'eixa data algun dels municipis afectats està contestant.

Després d'arreplegar les respostes, el fiscal de Medi ambient i Urbanisme, Antonio Vercher, va enviar una carta al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la qual "alerta de la situació dels 151 consistoris de Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia. L'escrit també va ser remès a les autoritats competents i als ajuntaments a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Vercher "alerta" en l'ofici remès a Europa Press d'aquesta manca i demana que "facen efectives" les actuacions de prevenció a les quals obliga la normativa d'incendis forestals, ja que considera que la prevenció d'incendis és "una qüestió de naturalesa estrictament administrativa".

En aquest context, recorda que en l'obligació de la Fiscalia General de l'Estat de previndre els incendis forestals, en la primera mitat de 2018 es va obrir un expedient per a conéixer la situació d'aquests plans als quals estan obligats els consistoris espanyols. No obstant açò, de cara a la previsibilitat d'ocurrència d'incendis forestals durant l'estiu de 2018, es van centrar en els municipis amb major probabilitat.

Així, insisteix que segons la legislació espanyola "tots" els municipis amb superfície forestal hauran de redactar un pla de prevenció d'incendis en el qual es regulen les activitats i usos susceptibles de generar un incendi forestal i que dissenye les infraestructures de prevenció necessàries sobre este tema.

Els objectius d'aquests plans són reduir la probabilitat que succeïsca un incendi; minimitzar els temps de detecció i resposta davant l'extinció i reduir la perillositat de l'incendi forestal una vegada produït.

Vercher admet que la casuística en la producció dels incendis forestals és d'una "complicació i varietat extraordinàries" el que complica la prevenció i l'extinció i, al mateix temps, "justifica plenament" l'elaboració d'aquests plans.

Així mateix, recorda que cada any es realitzen "ingents esforços", materials i humans a previndre i lluitar contra el foc fins que és "difícil" abordar la matèria des d'angles "diferents i nous" i açò "obliga les autoritats a replantar "aspectes que pogueren llançar alguna llum" en la cerca de la desitjada eficàcia.

El fiscal reflexiona que per molt que s'invertisca "any rere any" a lluitar contra el foc, "fa l'efecte" que repetir una vegada i una altra el mateix plantejament s'obliden "aspectes tan essencials" com són els "obligats" plans de prevenció i la seua "lògica incidència" en l'aparició i disminució dels incendis.

NO TINDRE UN PLA POT SER CAUSA D'INVESTIGACIÓ PENAL

En aquest context, l'ofici del fiscal veu "oportú" avisar els Ajuntaments que la Fiscalia farà un seguiment sobre aquesta qüestió i "no oculta la possibilitat" que l'absència d'un pla de prevenció d'incendis puga analitzar-se "des del punt de vista causal en una investigació penal concreta".

Açò seria així en la mesura en què la Fiscalia puga valorar la falta d'un pla de prevenció com un "factor coadyudante" en la producció, extensió o difusió d'un incendi forestal concret".

És a dir, que si en un incendi en sòl forestal es detecta que el municipi al que pertany no comptava amb un pla de prevenció, açò podria considerar-se com una causa en l'incendi.

"Aquesta Unitat considera que és la seua haver d'alertar les autoritats competents a fi d'enfortir i fer efectives les actuacions preventives que traça la normativa d'incendis forestals", conclou Vercher.

El fiscal va remetre l'ofici per carta al ministre Planas, així com un als alcaldes dels municipis afectats a Galícia (63) -34 a La Corunya i 29 a Pontevedra-; Comunitat Valenciana (53) -24 a València, 22 a Alacant i 7 a Castelló-; Andalusia (16 -tots a Almeria-, Catalunya (12) -a Tarragona- i Múrcia (7) acompanyat d'un text que tenia en compte les particularitats de les comunitats autònomes.

GALÍCIA: PRINCIPAL AFECTADA

En concret, la carta als 63 alcaldes gallecs, a la qual ha tingut accés Europa Press, recorda que d'acord a la llei gallega d'incendis assenyala expressament que la coordinació i gestió del planejament municipal de prevenció i defensa contra incendis forestals competeixen als alcaldes i que l'elaboració, execució i actualització d'aquest plantejament "té caràcter obligatori".

Sobre este tema, va remetre el 9 de juliol de 2018 a cada municipi gallec en qüestió que, d'acord amb les dades que disposa la Fiscalia, "ha patit un important nombre d'incendis, molts d'ells intencionats", perquè informara sobre aquests plans o l'absència d'ells a la major rapidesa i deixa "clar" que "existeix obligació d'elaborar-los".

Després de l'escrit, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha respost Europa Press que va rebre l'escrit de la Fiscalia a la fi de febrer i que li l'ha remès als alcaldes en una circular emesa a principis de març.

En tot cas, afegeixen que es tracta d'una circular de caràcter informatiu però que a aquests efectes, la FEMP "no és l'òrgan supervisor".

Si bé, afegeix que la FEMP ja ha rebut consultes per part d'alguns consistoris per a ampliar la informació sobre este tema i que des de la Federació es "promourà" que els municipis elaboren els plans de prevenció d'incendis i així complisquen la llei.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento