Comunitat Valenciana

El PSOE guanyaria les generals a la Comunitat Valenciana, segons el CIS

  • A aquest partit (11-13 escons), li seguiria el PP (6-7), Cs (5-6) i Vox (3-5), segons l'enquesta.
  • El 78,4% dels enquestats a la Comunitat diuen que aniran a votar el 28A "amb tota seguretat".
28A.- El CIS da la victoria al PSOE con entre 123 y 138 escaños y podría sumar m
28A.- El CIS da la victoria al PSOE con entre 123 y 138 escaños y podría sumar m
EUROPA PRESS - Archivo
28A.- El CIS da la victoria al PSOE con entre 123 y 138 escaños y podría sumar m

La macroenquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) per a les eleccions generals del pròxim 28 d'abril estima que el PSOE guanyarà els comicis a la Comunitat Valenciana en aconseguir entre 11 i 13 escons en el Congrés dels Diputats, seguit des de lluny pel PP, que obtindria entre 6 i 7 i Ciutadans, que colliria entre 5 i 6.

Per darrere se situarien Vox, que aconseguiria entre 3 i 5 escons, Unides Podem, amb 3 escons i Compromís, amb entre un i dos diputats. Així mateix, estima que Pacma podria aconseguir 1 escó.

La Comunitat Valenciana reparteix en aquesta ocasió un total de 32 escons: 15 per la província de València (un menys que en les eleccions de 2016 per pèrdua de població), 12 per Alacant i 5 per Castelló.

En el conjunt d'Espanya, el CIS dóna la victòria al PSOE amb un 30,2% i entre 123 i 138 escons, seguit del PP amb el 17,2% i entre 66 i 76 escons. L'estudi, basat en 16.800 entrevistes, atorga a Ciutadans un 13,6% i entre 42 i 51 escons, a Unides Podem un 12,9% i entre 33 i 41 escons, i al final Vox amb un 11,9% i entre 29 i 37 escons.

En el detall provincial, l'enquesta del CIS assenyala que el PSOE aconseguiria 5 diputats per València (José Luis Ábalos, Ana Botella, Vicent Sarrià, Josefa Andrés i Antonio Quintana); entre 4 i 5 per Alacant (Pedro Duque, Patricia Blanquer, Alejandro Soler, Yolanda Seva i Herick Campos) i entre 2 i 3 per Castelló (Susana Ros, Germán Renau i María Carmen Aguilella). Així, els dos ministres de l'actual Executiu de Pedro Sánchez tindrien un lloc en la Cambra baixa.

El PP, per la seua banda, aconseguiria 3 seients en el Congrés per la província de València (Belén Hoyo, Vicente Betoret i Luis Santamaría); entre 2 i 3 per Alacant (César Sánchez, Macarena Montesinos i Agustín Almodóbar) i 1 per Castelló (Óscar Clavell). Ciutadans obtindria entre 2 i 3 per València (María Muñoz, Vicente Ten i María Amparo Moya), 2 per Alacant (Marta Martín i Ignacio López-Bas) i 1 per Castelló (María Sandra Julia).

Com a quarta força en representació obtinguda se situaria Vox, amb 2 escons per Alacant (Manuel Mestre i José María Sánchez), entre 1 i 2 per València (Ignacio Gil Lázaro i Cristina Esteban) i entre 0 i 1 per Castelló (Alberto Teófilo Asarta).

El CIS atorga 3 escons a Unides Podem, 2 per València (Héctor Illueca i Roser Maestro) i 1 per Alacant (Txema Guijarro) i entre 1 i 2 a Compromís per la província de València (Joan Baldoví i Isaura Navarro). En el cas de Pacma, podria aconseguir entre 0 i 1 escó, en aquest cas per la província de València (Raquel Aguilar).

En les últimes eleccions generals, celebrades el 26 de juny de 2016, va guanyar el PP amb 13 escons, per davant de l'aliança 'A la valenciana' que conformaven Compromís, Podem i Esquerra Unida amb 9 escons -en aquesta ocasió la confluència es limita als dos últims partits- i de PSOE (6) i Ciutadans (5).

Les dades de la macroenquesta del CIS suposarien, per tant, que el PSOE duplica el nombre d'escons en el Congrés tres anys després, el PP els veuria reduïts a pràcticament la mitat, Cs es mantindria, i Compromís i Unides Podem reduirien la seua presència en les seues candidatures per separat.

Intenció de vot

A més de l'estimació d'escons, el 78,4% dels enquestats a la Comunitat diuen que aniran a votar el 28A "amb tota seguretat"; un 9,3 assegura que "probablement sí"; el 5,5, "no amb tota seguretat; el 2,9 probablement no i el 3,9 no ho té encara decidit. Entre els qui pensen votar, el 59,6% té ja decidit el seu vot i un 40,1 no.

Davant la pregunta de quin partit o coalició pensa votar, el 24,2% no ho té encara decidit; un 21,4 diu que al PSOE; un 8,7 a Cs; el 8,6 al PP; el 7 a Vox; el 5,6 a Unides Podem i el 3,3 a Compromís. Codificades les respostes tenint en compte tant la intenció de vot com la simpatia cap a les formacions, el PSOE continua al capdavant (28,6), seguit de Cs i PP (tots dos amb 13), Vox (7,9), Unides Podem (7,3) i Compromís (4,9).

Quant als principals problemes del país, citen l'atur en primer lloc, seguit de la corrupció i el frau, els polítics en general, els partits i la política i els problemes d'índole econòmica.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento