Comunitat Valenciana

La citricultura valenciana demana “respecte” a Europa

  • Una manifestació recorre els carrers de València per a exigir preus dignes i la revisió de l'acord UE-Sud-àfrica.

Una manifestació va recórrer aquest diumenge el centre de València per a “defensar” la citricultura valenciana i exigir a la Unió Europea (UE) el “respecte i dignitat” que el sector “mereix”, al mateix temps que va reclamar per als agricultors “un preu digne pel fruit del seu treball i el seu esforç”. La protesta, convocada per Plataforma per la Dignitat del Llaurador, va partir de l'Estació del Nord sobre les 11.00 h cap a la Delegació del Govern.

Els participants, encapçalats per una pancarta que va exigir “respecte i dignitat”, van corejar consignes com “Taronja Valenciana Dignitat", "Taronja valenciana mai maltractada" i "Taronja valenciana no sud-africana”. A més, van mostrar cartells amb els missatges “Defensem el camp per la dignitat dels agricultors, La collita penjant i, ara, qui ens ajuda? i La política agrària espanyola i europea ens afona”, entre altres.

A la convocatòria es van sumar més de 100 localitats de tot l'arc mediterrani i 18 organitzacions agràries per a “demanar als representants polítics que protegisquen els interessos dels productors, el teixit industrial i a la ciutadania”. A més, van assistir el president de les Corts, Enric Morera; el candidat de Compromís en les eleccions generals, Joan Baldoví; o la candidata número dos per Unides Podem-EUPV al Congrés, Roser Maestro, entre altres.

El portaveu de la Plataforma, César Estañol, va assenyalar en declaracions als mitjans que els agricultors pretenen “defensar el que és de tots en la Comunitat Valenciana, el paisatge, la salut alimentària dels nostres consumidors, la salut vegetal del nostre territori”. Va reivindicar que a l'agricultor “li arribe un preu digne pel fruit del seu treball i el seu esforç”.

Mobilitzacions com aquesta són, al seu judici, l'”única forma de transmetre als representants polítics que isquen de les urnes” i incloguen les exigències del sector en el seu programa electoral. Per part seua, Joan Baldoví va demanar que es faça “una revisió de l'acord amb Sud-àfrica” perquè no es va realitzar un “estudi de l'impacte en la taronja valenciana”. Segons va afirmar, aquesta és “la pitjor campanya de tota la història, i és conseqüència directa dels acords que s'han pres a Europa”.

Un decàleg de reivindicacions 

Els citricultores valencians han elaborat un decàleg amb les seues principals reivindicacions, entre les quals es troba “la implantació de controls a fitosanitaris als productes que provinguen de tercers països de fora de la UE”.

“Nosaltres creem un producte lliure de plaguicides que siguen nocius per a la salut i, no obstant això, estan permetent entrar qualsevol producte, de qualsevol país, que damunt de no ser soci europeu, farà que s'acabe amb la citricultura en la Comunitat”, va dir el representant de l'entitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento