Comunitat Valenciana

Els accidents de treball van augmentar un 6,3% en 2018 en la Comunitat Valenciana

  • Els sinistres laborals van créixer fins als 48.161 l'any passat; els serveis, on més es registren.
  • CCOO-PV apunta com a causes l'absència de prevenció, la falta de formació i les externalitzacions.
  • Les baixes per malalties professionals, quasi totes per lesions múscul-esquelètiques, van pujar un 25%.
Un trabajador de la construcción, en un andamio.
Un trabajador de la construcción, en un andamio.
EUROPA PRESS - Archivo
Un trabajador de la construcción, en un andamio.

Dos homes van resultar ferits dijous passat en caure des de diversos pisos d'altura després de despenjar-se la bastida sobre el qual treballaven en la localitat valenciana de Canet d'en Berenguer. Aquest és un dels últims accidents laborals registrats en la Comunitat, en concret en el sector de la construcció, el que més es va incrementar l'any passat.

La sinistralitat en el treball va augmentar en 2018 en la Comunitat Valenciana coincidint amb el descens gradual de l'atur i el lleu augment de la taxa d'ocupació. Les dades recopilades pel Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CESCV) en el seu últim informe Indicadors Econòmics, Laborals i Socials indiquen que el nombre d'accidents de treball va pujar un 6,3% en el conjunt de l'autonomia en 2018, fins als 48.161 casos.

La gran majoria dels sinistres van ser lleus (el 99%) i va haver-hi 62 mortals (un 17% més). En xifres totals, els accidents es donen sobretot en el sector serveis (27.998), encara que on més van créixer va ser en la construcció, seguida de la indústria (7,6%) i els serveis (5%). Només van baixar (un 2,2%) en agricultura.

Aquestes són les principals magnituds de la sinistralitat laboral en la Comunitat Valenciana entre gener i desembre de 2018, un període en el qual els accidents greus i mortals van augmentar per damunt de la mitjana, un 10% i un 17% respectivament. Les dades es van donar en un context de reducció de la taxa d'atur en l'últim trimestre de 2018 del 2,5% respecte al mateix període de l'any anterior i d'un lleu augment del 0,4% de la taxa d'ocupació, segons recull el mateix informe.

El secretari d'Acció Sindical de Comissions Obreres del País Valencià (CCOO-PV), Daniel Patiño, afirma que les dades de sinistralitat laboral de 2018 resulten "multicausals" i apunta a tres fonamentals: l'"absència de mesures preventives en multitud d'activitats de gran intensitat de mà d'obra", la "falta d'inversions en formació i informació" i el model de "desfragmentació productiva (externalitzacions, subcontractacions...)". En aquest últim apartat, afirma que el 20% dels morts "prestaven els seus serveis per a empreses subcontractades" amb dèficit de mesures de prevenció.

El representant sindical també alerta d'increment d'accidents laborals in itinere (és a dir, en el trajecte de casa al treball o viceversa) i recorda que el 28 d'abril, a més d'eleccions generals i autonòmiques, se celebra el Dia Internacional de la Salut i Seguretat Laboral amb l'objectiu d'aconseguir "entorns segurs i un treball decent".

Més malalties professionals

Les baixes per malalties professionals van pujar un 25% en 2018, fins a les 1.263. Les més nombroses són les del sector serveis (751), encara que van pujar més les d'indústria, un 32,4%. Segons Patiño, en la majoria de casos les provoquen agents físics i es tracta de lesions múscul-esquelètiques.

Des de CCOO-PV denuncien el "infrarregistre" que es produeix respecte a malalties que, al seu judici "tenen un clar detonant en l'origen laboral i són reconegudes com d'origen comú". En aquest punt destaquen el càncer, "atés que és pràcticament residual el reconeixement d'aquesta malaltia (la de major causa de mortalitat en la població) com a origen laboral "malgrat els nostres esforços en els jutjats i algunes victòries respecte a l'amiant".

No obstant això, assegura que fa falta "un sistema més rigorós a l'hora de derivar cap a l'origen laboral malalties que tenen un clar detonant com la qualitat de l'aire en les empreses i la utilització de productes d'enorme impacte en la salut", entre les quals destaca "empreses industrials del plàstic o confecció, tints, fins a alguns productes que es continuen utilitzant en la neteja des d'habitacions d'hotel, fins i tot en el sector sanitari".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento