Comunitat Valenciana

Els metges valencians es mobilitzen de nou aquest dijous per a reclamar més mitjans en atenció primària

  • Els metges i la resta de professionals de l'atenció primària valenciana, convocats pel Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV), es mobilitzaran de nou aquest dijous per a reivindicar "més mitjans materials i humans" que permeten mantindre "l'atenció de qualitat" en el primer nivell assistencial.

Segons el secretari general del sindicat, Andrés Cánovas, aquestes mobilitzacions tindran continuïtat si no s'atenen les seues demandes i, al marge de les convocades per a l'11 d'abril, no descarta que "augmenten d'intensitat en un futur proper".

Les concentracions, de deu minuts, es realitzaran a les 12.00 i les 18.00 hores davant les portes dels centres sanitaris, coincidint amb la pausa dels treballadors. Per a Cánovas, les mobilitzacions ja realitzades estan sent "un èxit" perquè els metges noten en el dia a dia "que la falta de mitjans materials i humans amenaça el correcte desenvolupament" de la seua tasca, la qual cosa repercuteix en la ciutadania.

"Des de fa anys estem posant tot de la nostra part perquè eixes mancances no es noten, però és necessari que la Conselleria de Sanitat complisca amb la seua obligació i ens facilite el necessari. Es tracta que els discursos i paraules grandiloqüents sobre el suport a la Primària es traslladen a la realitat", ha agregat el responsable, que ha demanat a la societat que "siga comprensiva i participe de les reivindicacions dels professionals, ja que són les seues".

Respecte a les principals reclamacions del col·lectiu mèdic, CESMCV-SAE va elaborar fa uns mesos un decàleg d'exigències per a la dignificació de l'Atenció Primària a la Comunitat Valenciana, davant la necessitat d'"adoptar solucions serioses i realistes en defensa de la sanitat pública i del professional" per a contrarestar "el progressiu deteriorament i abandó d'Atenció Primària al que s'ha arribat en els últims anys en la nostra Comunitat".

Entre les mesures contemplades, destaca la necessitat d'un pressupost finalista corresponent al 25 per cent del total consignat a Sanitat, contingents de 1.300 pacients per als metges de família i 900 per a pediatres, i temps adequats per a l'atenció a pacients. Així mateix, s'aposta per la creació d'una Direcció General d'Atenció Primària per a millorar la coordinació d'aquest nivell, de la qual dependrien directament les Direccions d'Atenció Primària.

També s'exigeix que es garantisca que l'atenció urgent o no demorable no interferisca en l'activitat programada i, per a açò, "s'hauran d'habilitar dispositius d'urgències extrahospitalàries les 24 hores o integració dels facultatius d'Atenció Continuada en els EAP perquè assumisquen la demanda no programada". Des de la central s'insisteix en la importància de deixar constància que "Emergències mai interromprà l'activitat programada del metge o pediatra d'Atenció Primària".

Per a millorar l'organització, incideix en la necessitat d'una "reducció real de la burocràcia en consulta" i per a açò es proposen diverses accions com establir la figura de l'auxiliar de suport en consulta, adequar el programa informàtic per a extraure en la mesura que siga possible tota l'activitat burocràtica de la consulta i eliminar algoritmes i circuits redundants.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento