Comunitat Valenciana

Puig aposta per convertir el Museu dels Ciències en "centre de referència internacional del canvi climàtic"

  • El 'president' i candidat socialista, Ximo Puig, ha anunciat aquest dilluns la seua intenció de convertir el Museu dels Ciències Príncep Felipe de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València en "centre de referència internacional sobre el canvi climàtic" si guanya les eleccions autonòmiques del 28 d'abril, perquè siga "el primer gran museu vinculat directament al canvi climàtic".
Museu dels Ciències
Museu dels Ciències
GVA - Archivo
Museu dels Ciències

Així ho ha avançat en l'obertura de la jornada 'Com afrontar el canvi climàtic' organitzada pel PSPV-PSOE en la Facultat d'Economia de la Universitat de València. Amb aquesta aposta, pretén situar el canvi climàtic en l'"agenda quotidiana" i que tinga una major visibilització ciutadana. "Altres generacions van poder mirar cap a un altre costat, però nosaltres ja no podem", ha advertit.

Però ha defès que "qualsevol canvi ha de ser un canvi cultural" i que la problemàtica ha d'arribar a la mentalitat de la ciutadania per "responsabilitat ètica". Per a açò, vol convertir el Museu dels Ciències en "punt de referència en aquest debat, que ha de ser intens i permanent", en aliança amb les universitats, la Unió Europea i altres administracions i les empreses.

El seu objectiu és que funcione com un museu que "sume coneixement i conversa pública" a manera de "centre cultural d'alt nivell que mostre a la ciutadania els problemes i la comprometa a adoptar solucions".

Sota aquest prisma, ha cridat a "afrontar la responsabilitat de la Comunitat respecte al planeta". "Els valencians per nosaltres mateixos no podem canviar l'esdevindre de la història, però sí canalitzar-la una mica amb l'aportació responsable de cadascun per a deixar-ho en les millors condicions a les futures generacions", ha asseverat.

Puig ha reivindicat així que "cal prendre totes les mesures possibles des de ja mateix", després d'un hivern de sequera "dramàtica i lamentable" malgrat les pluges d'aquests dies, i que és necessari superar les "visions negacionistas" sobre el canvi climàtic. En el cas de la Comunitat, ha destacat que està més afectada pel procés de desertització en estar en el sud d'Europa.

Si governa després del 28A, ha promès que l'Estratègia del Canvi Climàtic i Energia fins el 2030 -aprovada fa unes setmanes pel Consell- tindrà un "reforç considerable" en matèries com l'energia eòlica i fotovoltaica, l'autoconsum, la mobilitat sostenible, la producció ecològica, la recuperació de parcs naturals, el reciclatge i la meta 'residus zero', la rehabilitació de vivendes amb criteris eficients i una política efectiva de prevenció d'incendis, "catastròfics per a la Comunitat".

Els seus tres pilars d'acció són la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, l'augment de les energies renovables i la millora de l'eficiència energètica. "Els pròxims deu anys seran vitals per a guanyar la batalla del canvi climàtic", ha emfatitzat, i ha advocat per avançar en la implantació de l'Acord del Clima de París: "No es pot fer ni un pas arrere".

TRUMP I EL COSÍ DE RAJOY

Puig vol continuar aquesta línia en aliança amb el Govern d'Espanya i la UE, doncs creu que una estratègia comuna és "absolutament imprescindible". "Europa, que és l'esperança dels valors il·lustrats, ha de ser capaç de tindre més potència per a plantar cara a aquells que tenen una mirada cap a arrere, com (Donald) Trump -president dels Estats Units- i els seus aliats".

I ha ironitzat: "No sé si quedarà algú més a Espanya a part del cosí de (Mariano) Rajoy que no entenga aquesta realitat", en referència a quan l'expresident del Govern va qüestionar els efectes del canvi climàtic en 2007 en al·ludir a un primer seu catedràtic de física en la Universitat de Sevilla per a afirmar que el calfament global "no pot convertir-se en el gran problema mundial".

Durant la jornada han participat experts en l'estudi contra el canvi climàtic i a favor de la sostenibilitat, com el director de la Càtedra Unesco de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, Pere Fullana, que ha defès la necessitat de repensar models d'actuació "el més sostenibles possible" així com "repartir les idees del problema".

En la mateixa línia, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha advocat perquè la institució és un centre de formació i "creació de consciència" sobre el canvi climàtic i la seua resposta i la secretària de Medi ambient del PSPV, Maria Diago, ha cridat a canviar el paradigma per a fer front a la "catàstrofe mediambiental".

Al debat s'han sumat el doctor en Enginyeria de Camins i professor d'Urbanisme Joan Olmos, la professora en Didàctica Amparo Vilches i el biòleg i expert en Desenvolupament Sostenible Ricardo Almenar. Finalment, el sotssecretari general del PSPV i cap de llista als Corts per València, Manolo Mata, ha tancat l'acte reivindicant que no es pot "fer ni un pas arrere en la lluita per un planeta sa per a les futures generacions".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento