Comunitat Valenciana

Benimàmet demana a Ribó que actue per a declarar la pedania Entitat Local Menor

  • Blas García lamenta que acabe la legislatura i no es complisquen "les promeses d'Ajuntament i Generalitat".
  • També han remés un escrit a l'Advocat de la Ciutat per a defensar que la petició es troba "dins del marc legal".
Parque Lineal de Benimàmet
Parque Lineal de Benimàmet
AJUNTAMENT DE VALÈNCIA - Archivo
Parque Lineal de Benimàmet

La Comissió Promotora del Nou Municipi de Benimàmet ha demanat a l'alcalde de València, Joan Ribó, que actue d'ofici en el pròxim ple de l'Ajuntament per a agilitar i fer efectiva la declaració d'aquesta pedania de la ciutat com a Entitat Local Menor.

Així es recull en la carta remesa al primer edil, amb data 14 de març, pel president de la citada entitat, Blas García, que lamenta que "s'acaben els plens i la legislatura" i que "no s'actue" per a atorgar aquesta consideració a Benimàmet malgrat "les promeses d'Ajuntament i Generalitat".

"Davant l'avançament de les eleccions autonòmiques ens veiem en l'obligació de demanar-li que tinga a bé actuar d'ofici en el pròxim ple. És vosté qui té majoria per a iniciar el procés i així que es pronuncie la Generalitat, que és qui té les competències transferides del Govern central" per a pronunciar-se respecte a l'Entitat Local Menor, assenyala l'escrit remés a Ribó al qual ha tingut accés Europa Press.

En aquesta carta, presentada per registre d'entrada en el consistori, el president de la Comissió Promotora del Nou Municipi recorda a l'alcalde el "suport" manifestat perquè Benimàmet faça passos cap a l'autogovern i l'autogestió. "Vosté ens va donar suport i ens va il·lusionar, no solament a la comissió de Benimàmet Poble sinó a tot el poble", indica García.

Així, assenyala que l'"oportunitat brindada" pel responsable municipal a aquesta entitat i als qui donen suport a les seues reivindicacions "ha sigut l'única cosa que hem tingut en aquests vint-i-dos anys de lluita" en favor de la independència de Benimàmet o de l'assumpció de competències per a poder autogestionar-se.

"Nosaltres som veïns i no tenim un altre interés que la millora de la nostra població", subratlla el president de la comissió, que apunteu que si l'expedient de segregació plantejat per aquesta entitat "no fóra substancial" per a fer realitat la seua petició acceptaria que es tinguera en compte "qualsevol altra petició" en aquest sentit.

Blas García es refereix així a l'escrit presentat en 2008 per veïns d'aquesta pedania per a sol·licitar la consideració d'Entitat Local Menor, un document que roman viu i que possibilita treballar i fer passos en aquest sentit per part de l'administració local i autonòmica.

"Si el nostre expedient no fóra substancial, no tindríem inconvenient algun en què es realitzara amb qualsevol altra petició sol·licitant l'Entitat Local Menor presentada per algun dels col·lectius interessats en aquesta consecució", afirma Blas García en la carta enviada a Joan Ribó.

El president de la comissió promotora assenyala a l'alcalde que "l'important per a tots els veïns és aconseguir l'Entitat Local Menor jurídica pròpia" -el que li atorgaria capacitat d'autogovern, d'elegir alcalde i de tindre pressupostos per a gestionar- i que "això es veiera realitzat gràcies al seu govern".

"Dins del marc legal"

La Comissió Promotora del Nou Municipi de Benimàmet ha remés també a l'Advocat de la Ciutat un altre escrit -al febrer, amb anterioritat a l'enviat a l'alcalde- per a defensar que la petició d'aquest col·lectiu es troba "dins del marc legal, tant en la sol·licitud" com per "el suport subsidiari dels 4.879 veïns" que amb les seues "signatures davant notari" recolzaven la seua reclamació.

García explica que amb aquesta missiva respon a l'informe, sol·licitat pel PP i per la regidor no adscrita, Mª Dolores Jiménez, i emés per l'Advocat de la Ciutat de València" que "ha sigut desfavorable a les nostres peticions respecte a l'encaix, en la legislació actual, per a la tramitació de Benimàmet com a Entitat Local Menor Jurídica pròpia".

El PP i Jiménez sol·licitaven encarregar a l'Assessoria Jurídica municipal "un informe detallat, complet i exhaustiu" sobre l'encaix que la legislació actual vigent recull per a aquesta tramitació en virtut de l'expedient presentat per la Comissió Promotora del Nou Municipi de Benimàmet al juliol de 2001.

L'Advocat de la Ciutat precisa en la seua resposta, consultada per Europa Press, que llavors es va plantejar "petició formal" per a "constituir un nou municipi per segregació del de València" i que es va iniciar l'expedient en aquest sentit però no "procediment per a la creació de l'entitat local menor". Així, assenyala que aquests tràmits són diferents.

"Totes dues coses"

Per part seua, García, que defensa la vigència de la petició de Benimàmet Poble, apunta en la seua carta que amb les seues signatures "els veïns demanaven la segregació total amb separació de municipi i territori històric o Entitat Local Menor-Jurídica Pròpia" i sosté així que se sol·licitaven "totes dues coses".

Igualment, a més de recordar la "pèrdua de l'expedient" per part del consistori i criticar-la, el president afirma que "tant a l'Ajuntament anterior com la Generalitat es van pronunciar només sobre la segregació total del municipi denegant-lo" però sense fer-lo "sobre la petició d'Entitat Local Menor" i dóna per "viu" el procés.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento