Comunitat Valenciana

Les Corts preveuen una diputació permanent per a convalidar decrets

  • Se celebrarà el 10 d'abril i es votaran qüestions sobre policies locals, ajudes a municipis i la regulació de les VTC.
  • El PP ha demanat que comparega la consellera d'Agricultura per a parlar sobre el transvasament Tajo-Segura.
Publicat el decret de dissolució dels Corts Valencianes: eleccions el 28A i no
Publicat el decret de dissolució dels Corts Valencianes: eleccions el 28A i no
EUROPA PRESS - Archivo
Publicat el decret de dissolució dels Corts Valencianes: eleccions el 28A i no

Les Corts Valencianes celebraran, previsiblement, una sessió de la diputació permanent el 10 d'abril, en la qual se sotmetrà a votació la convalidació de tres decrets llei del Consell sobre la interinitat dels policies locals, les ajudes a municipis amb el risc d'endeutament i el que regularà les VTC, aquest últim pendent d'aprovació per l'Executiu.

La Junta de Portaveus d'aquest dimarts ha acordat tornar a reunir-se el dia 2 per a abordar l'ordre del dia de la diputació permanent, atés que el decret sobre les VTC està pendent de ser aprovat aquest divendres pel ple del Consell. L'objectiu és aglutinar totes les qüestions pendents en aquesta convocatòria.

A més, el PP ha sol·licitat que comparega en ella la consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, per a saber "què està fent el Consell" després de la sentència del Tribunal Suprem sobre els cabals ecològics del transvasament Tajo-Segura i "les negociacions que s'estan portant amb el govern central i la posició adoptada davant Castella-la Manxa".

"Volem conéixer quines converses han mantingut, què fan en defensa dels regants perquè ens donen tranquil·litat i que ens facen arribar tota la documentació que sustenta tot el que diu Puig que no succeeix res", ha assenyalat la portaveu adjunta, Eva Ortiz, que ha acusat el president Ximo Puig de permetre al president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, "passar per damunt dels drets dels valencians com una piconadora".

A més, els 'populars' també volen arrancar en eixa convocatòria una "defensa conjunta del transvasament Tajo-Segura", ja que "no només significa aigua de reg, sinó llocs de treball i aigua per a beure" i "és evident que hi ha una discriminació quant als regant del sud-est d'Espanya i la resta" perquè "hi ha llocs on sobra aigua i uns altres on falta".

"El PP sempre ha defès el Pacte de l'Aigua i Narbona i el PSOE són els que han derogat el transvasament i han dit el que no volen per a aquesta comunitat. És un bon moment perquè diguen si van a seguir esperant sense fer res i deixar que el president de Castella-la Manxa passe per damunt dels drets dels regants i també dels ciutadans sobretot els del sud", ha agregat.

Sobre aquest tema, el portaveu socialista, Manolo Mata, ha recomanat al PP que es llija la sentència del Suprem sobre el transvasament ja que "no vol dir que deixe d'arribar ni 1 hm3 d'aigua" i ha incidit que "ara no existeix cap guerra de l'aigua i qui vullga reobrir-la s'està equivocant".

"L'aigua és massa seria per a fer política partidista", ha advertit Mata, i reobrir eixa guerra "és fer-li un flac favor a la convivència natural entre els qui necessitem aigua i els qui ens la han de cedir". Per açò, ha demanat als partits polítics que "traguen les seues mans del tema de l'aigua" perquè està en joc "el futur agrícola, l'aigua per a consum humà i el futur amb el turisme".

"No hi ha cap novetat significativa, el transvasament segueix vigent i és una cosa que cal assumir amb tranquil·litat i traure-ho del debat polític", ha assegurat, recordant que "s'ha duplicat la capacitat de la dessaladora de Torrevieja, que en tres mesos produeix la mateixa quantitat d'aigua del transvasament i proveeix a dia de hui a centenars de milers de persones en el sud d'Alacant".

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha indicat que estudiarà si es pot exercir el control al Consell en una diputació permanent i el que té clar és que no es poden presentar proposicions no de llei o iniciatives legislatives.

A més, ha assenyalat que la sentència "no afecta" els regant alacantins i ha demanat a PP i PSOE, que en qualsevol comunitat, "deixen de fer campanya electoral" amb aquest tema i allunyar-se d'"electoralisme i partidisme" per a intentar "guanyar un grapat de vots en el seu territori".

El síndic de Podem, Antonio Estañ, ha assenyalat que el seu grup es reafirma en la convicció que a curt termini la Comunitat depèn del transvasament i això és una cosa que "ningú posa en dubte" però ha advertit de la necessitat de ser "responsables" i plantejar escenaris a mitjà i llarg termini i "no fiar el treball i la vida en el camp a un únic escenari", impulsant també les dessaladora i no tornant a una guerra de l'aigua.

Mari Carmen Sánchez (Ciutadans) ha demanat no caure en electoralisme en aquest "problema polític que necessita una solució tècnica". Al seu juí, cal "obrir eixe meló" i arribar a un pacte nacional sobre l'aigua, però basat en informes tècnics.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento