Comunitat Valenciana

Posteguillo, Mosse i Haefs, protagonistes del primer Torrent Històrica

  • El festival celebrarà la seua primera edició del 4 al 7 d'abril amb encontres literaris, cinema, teatre i oci familiar.
  • L'objectiu de l'esdeveniment és acostar la cultura als ciutadans posant el focus en aquest gènere.
NACE TORRENT HISTÒRICA, EL PRIMER FESTIVAL DE GÉNERO HISTÓRICO DE LA COMUNITAT V
NACE TORRENT HISTÒRICA, EL PRIMER FESTIVAL DE GÉNERO HISTÓRICO DE LA COMUNITAT V
TORRENT HISTÒRICA
NACE TORRENT HISTÒRICA, EL PRIMER FESTIVAL DE GÉNERO HISTÓRICO DE LA COMUNITAT V

El Premi Planeta de 2018, Santiago Posteguillo, la periodista i escriptora britànica Kate Mosse i l'autor i traductor alemany Gisbert Haefs seran els protagonistes de la primera edició del festival Torrent Històrica, que entre el 4 i el 7 d'abril convertirà aquesta localitat de l'Horta en un punt de trobada per als aficionats a la ficció històrica tant en literatura, com en cinema i teatre.

Així ho han explicat aquest dilluns els codirectors del festival en la roda de premsa de presentació d'aquest esdeveniment, que transcorrerà en diferents espais: l’Auditori, l'Antic Mercat, l'Espai Jove, la Plaça de la Torre i els centres educatius de la Marxadella i Santa Teresa de Jesús, ha detallat l'organització.

L'objectiu de Torrent Històrica, creat pels fundadors del festival VLC NEGRA, és el mateix d'aqueix certamen: acostar la cultura als ciutadans posant el focus en un gènere. En aquest cas, el gènere històric.

El festival arrancarà el dijous 4 amb el vigent premi Planeta amb 'Yo, Julia', Santiago Posteguillo, que apadrinarà el festival i participarà en la jornada inaugural. A més, el periodista Ramón Palomar serà l'encarregat d'entrevistar l'autor de les trilogies sobre Escipión i Trajà.

Sebastián Roa, autor de sis novel·les històriques ('Enemigos de Esparta', Ediciones B, 2108), Raúl Borrás ('Esclavos del Honor', Ediciones B, 2018) i Sergio Villanueva ('El secreto de los nocturnos', Ediciones B, 2019) protagonitzaran l'altra trobada del dijous, moderats pel també escriptor Josep Asensi.

El divendres 5 serà el torn del creador alemany Gisbert Haefs, autor de més de deu novel·les de gènere històric i policíac i profund coneixedor de la llengua i la cultura espanyoles. Mantindrà una entrevista amb l'advocat i periodista valencià, autor de novel·la i assaig i historiador Antonio Penadés.

David B. Gil, periodista, autor de ciència-ficció i novel·la històrica

('Ocho millones de dioses', Suma de Lletras, 2019); Emma Lira, periodista i gran coneixedora de la cultura àrab ('Ponte en mi piel', Espasa, 2019) i Antonio Garrido, enginyer i escriptor ('La última frontera', Planeta, 2015. Premi de Novel·la Fernando Lara) protagonitzaran l'altra trobada de la jornada, que dirigirà l'escriptor i organitzador del certamen Santiago Álvarez.

El dissabte 6, participaran dos mestres de la novel·la històrica nacional, José Luis Corral ('Los Austria. El amo del mundo', Planeta, 2019) i Jesús Maeso ('Comanche', Ediciones B, 2018) compartiran debat amb Alejandro Corral ('El desafío de Florencia', Ediciones B, 2019), alumne avantatjat de tots dos.

Tancarà les trobades amb autors la prestigiosa autora britànica Kate Mosse ('La Ciudad del fuego', Planeta, 2019), autora de mitja dotzena de novel·les històriques que han venut més de set milions d'exemplars traduïts a 37 llengües en més de 40 països. L'historiador valencià i director del L'Iber, Museu dels soldadets de plom, Alejandro Noguera, serà l'encarregat de conversar amb Mosse.

Un diumenge històric en família

La primera edició de Torrent Històrica culminarà amb una jornada popular dominical. El 7 d'abril, els carrers de Torrent acolliran una recreació històrica, on els xiquets també podran escoltar als conta contes i participar en tallers on coneixeran successos del passat. La música i els llibres seran part important de la festa, l'epicentre de la qual serà la Plaça de la Torre. Una gran ocasió perquè les famílies de Torrent puguen gaudir d'un diumenge històric.

El nou festival vol implicar xiquets i adolescents. Per a això, a més de la festa del diumenge, s'han programat durant la setmana diferents activitats. El divendres al matí, els escriptors Gisbert Haefs i Sebastián Roa visitaran diversos centres educatius de Torrent per a compartir amb els alumnes la passió per la història. I el dissabte al matí, els joves podran aprendre jugant amb miniatures històriques i participar en jocs d'estratègia.

A més de la literatura, el nou festival ha programat cinema i teatre. Així, dijous, divendres i dissabte se celebrarà un cicle de cinema en el qual es projectaran tres pel·lícules del gènere. I el dijous es representarà el muntatge teatral 'Història d'una mestra', adaptació de la novel·la homònima de Josefina Aldecoa.

Els escriptors Jordi Llobregat i Santiago Álvarez, fundadors de VLC NEGRA, són codirectors de Torrent Històrica. Llobregat, que té una àmplia experiència professional en desenvolupament local, destaca "l'oportunitat única que Torrent Històrica representa per a situar a Torrent en el mapa nacional i internacional cultural".

Per a ell, "un festival d'aquest tipus és un aparador immillorable, una projecció del que Torrent pretén ser com a ciutat". I subratlla que a Espanya "hi ha una desena de festivals similars; Torrent, ja en la primera edició, se situa entre els millors".

El festival també vol reivindicar el passat de Torrent. Santiago Álvarez ha assenyalat que els fonaments del municipi "s'afonen en el més profund de la història, des dels seus primers pobladors en l'Edat de Bronze, res menys, fins a la seua fundació oficial amb la Conquesta de València". "Per les seues terres han passat ibers, romans, àrabs. La història de Torrent és la història de la nostra Comunitat: quin millor lloc per a impulsar un festival d'aquest tipus?", ha agregat.

Per a Jordi Llobregat, "Torrent Històrica és molt més que un esdeveniment. És, principalment, una festa". "Una celebració de la cultura a la qual tothom està convidat. Vull animar als torrentins i als valencians, en general, que vinguen a gaudir de tot el que ofereix Torrent Històrica". En termes similars conclou Santiago Álvarez: "Torrent ha decidit apostar per portar aqueixa torxa i creiem que ara toca respondre amb el suport dels mitjans i l'assistència del públic", ha agregat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento