Comunitat Valenciana

Puig advoca per l'"apoderament" del municipalisme i espera aprovar la pròxima legislatura la llei de governs locals

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha defès aquest dijous l'"apoderament" del municipalisme, aplicant el principi de subsidiarietat "fins a les últimes conseqüències", i ha manifestat que espera que en la pròxima legislatura es puga aprovar la llei de governs locals en Les Corts.
Puig advoca pel 'apoderament' del municipalisme i espera aprovar la pròxima
Puig advoca pel 'apoderament' del municipalisme i espera aprovar la pròxima
SER
Puig advoca pel 'apoderament' del municipalisme i espera aprovar la pròxima

Així s'ha pronunciat Puig en la seua intervenció en la trobada 'El repte del municipalisme, 40 anys d'història dels ajuntaments democràtics' organitzat per la Cadena Ser i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), en el qual han participat, entre d'altres, els tres presidents provincials (Toni Gaspar, Javier Moliner i César Sánchez) i els tres alcaldes de les capitals (Joan Ribó, Amparo Marco i Luis Barcala).

Puig ha sigut l'encarregat d'organitzar el fòrum i ha ressaltat que es pose sobre la taula el municipalisme en un moment com l'actual que el debat institucional "només està centrat en la qüestió territorial autonòmica". Així, ha ressaltat que l'Estat té tres pilars -l'administració local, l'autonòmica i la central- i "des de la lleialtat de tots ells es pot construir un país pròsper i avançat".

Ha recordat les primeres eleccions municipals democràtiques de 1978, des de les quals les ciutats i pobles "han patit una enorme transformació" i ha recordat que "hi havia tanta il·lusió com inexperiència, ja que ningú havia sigut alcalde democràtic". Eixa il·lusió, ha dit, va servir per a "superar els problemes que van sorgir". "No es pot mai perdre la memòria, i la democràtica és fonamental", ha indicat.

Puig ha recalcat que hui, 40 anys després, i "malgrat els hándicaps i dèficits, és una història d'èxit" i els ajuntaments tenen com a repte de futur ser "protagonistes actius del desenvolupament econòmic i social" dels pobles i ciutats.

A la Comunitat Valenciana, ha explicat Puig, hi ha una "enorme diversitat i complexitat" atés que quatre ciutats concentren el 31% de la població, 65 ciutats de més de 10.000 habitants més del 73% i en quasi la mitat dels municipis només viu l'1,8%. Açò "exigeix una mirada plural, diversa, buscar fórmules per a la cohesió social i territorial" i mesures per a combatre la despoblació.

Des de la responsabilitat autonòmica, ha animat els responsables municipals presents a treballar junts per a "oferir millors servicis" als ciutadans i aconseguir "una suma d'identitats, que és el que fa potent un país".

"Ací estem tots per a millorar la vida de les persones", ha dit Puig, que ha recordat que ell mateix ha sigut alcalde durant 17 anys i "una persona que ha sigut alcalde mai deixa de ser-ho". De fet, ha bromejat en assegurar que a vegades li confonen pel carrer com "l'alcalde Ribó" i ha destacat que "no hi ha res més gratificant que ser alcalde o alcaldessa de la teua ciutat". "Jo, com a president, vull ser també l'alcalde de tots vosaltres", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento