Comunitat Valenciana

La política, el feminisme i Catalunya protagonitzen les falles d'especial

  • Un total nou comissions competeixen amb els seus monuments en la màxima categoria de les festes.
  • L'Ajuntament continua amb la seua aposta per l'art urbà amb el disseny dels grafiters PichiAvo.
Fallas.- Feminismo, Cataluña, personajes fantásticos y sátira política pueblan l
Fallas.- Feminismo, Cataluña, personajes fantásticos y sátira política pueblan l
EUROPA PRESS
Fallas.- Feminismo, Cataluña, personajes fantásticos y sátira política pueblan l

El feminisme, la situació de Catalunya, personatges mitològics i de l'imaginari fantàstic i sàtira política nacional i local són alguns dels temes protagonistes en els monuments de la Secció Especial -la màxima categoria- de 2019 de les Falles de València. Un any més, no falten el color, la crítica i els equilibris impossibles.

Les comissions que competeixen enguany en la categoria especial són Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal, la vigent campiona; Plaça del Pilar; Monestir de Poblet-Aparicio Albiñana; Na Jordana; Cuba-Literat Azorín; Exposició-Micer Mascó; Sueca-Literat Azorín; Almirall Cadarso-Conde Altea, i Regne de València-Duc Calàbria.

Sota el lema 'El musical', la falla de Convent Jerusalem, elaborada per Pere Baenas, intentarà revalidar el títol. Segons el president de la comissió, Paco Segura, "es tracta d'un recorregut pels grans musicals de la història", on estan representats des dels primers cabarets a obres tan reconegudes com 'El Rei Lleó', 'El Fantasma de l'Opera' o 'Grease'.

El punt crític i satíric el posen els protagonistes dels musicals, que en aquest cas estan representats per polítics espanyols. Per exemple, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, és l'estrela de 'Jesucrist Superstar' mentre que Inés Arrimadas (Cs) i Oriol Junqueras (ERC) fan el paper de 'La Bella i la Bèstia'. Per part seua, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, representen el número de 'Money, Money'.

L'artista Paco Torres és l'autor de 'Qui mou els fils?', el monument de Plaça del Pilar encapçalat per un gran titellaire que representa "com els diners i la política ens mouen als mes pobres", segons explica el seu delegat d'Activitats, Toni Gandia.

En ella apareixen, entre altres, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, intentant moure els fils d'una fallera major mentre, al seu torn, tira d'ell un representant del col·lectiu faller. També està representat el conflicte català a través d'una fàbrica de manipulació genètica independentista que tracta de crear al "català perfecte".

El moviment feminista també està present a través de falles com la d'Almirall Cadarso-Conde Altea, que sota el lema 'Votes for women' ha decidit prescindir de ninots de polítics i famosos per a dedicar-se exclusivament a representar la lluita de les dones. L'obra de Manolo Algarra, no obstant això, no abandona la sàtira i representa escenes com una senyora carregant amb un enorme llast de tasques domèstiques que s'enfronta a un home grassó armat amb un escut de la Champions League.

També la comissió de Regne de València-Duc de Calàbria ha decidit apostar per la causa feminista amb 'Plantant batalla', una falla de Sergio Musoles. Com explica el president, Vicente Hèrcules, es tracta de representar "les lluites que lliura la dona dia a dia" a través d'un conjunt de guerreres gregues i amazones, però tampoc manca la crítica a altres temes, com la brutícia dels carrers a València o a polítics com Donald Trump.

'París ben val una falla' és el títol del monument presentat per Na Jordana i dedicat a la capital francesa. Tal com explica el president, Pere Borrego, "el leiv motiv és l’absenta, que ve a València a buscar a la seua cosina la cassalla". No falten els representants polítics que es donen cita en un saló parisenc, i fins i tot la televisió pública valenciana, À Punt, s'ha colat entre els ninots de l'artista Toni Pérez.

Monestir de Poblet-Aparicio Albiñana aposta per una obra de Carlos Carsí titulada 'Juga, juga... I vorás' en la qual el protagonista, un vell artesà jubilat, es dedica a arreglar tots aqueixos joguets que s'han anat trencant a causa dels mals de la societat. D'altra banda, Exposició-Micer Mascó, sota el lema 'Vaig nàixer al Mediterrani', es llança a homenatjar la cultura marítima amb un monument de David Sánchez Llongo.

Finalment, Sueca-Literat Azorín es presenta amb un treball de Vicente Llácer, 'Morts de por', on fantasmes, vampirs, bruixes i altres personatges dels contes de terror són els protagonistes, mentre que la comissió de Cuba pretén materialitzar els nostres somnis i malsons en una falla de Vicente Martínez titulada 'Somiar'.

Art clàssic i urbà en el monument municipal

La Falla de l'Ajuntament, fora de concurs, enguany repeteix la seua aposta per l'art urbà i després del treball d’Okuda en 2018 va de la mà dels artistes fallers Latorre i Sanz en col·laboració amb els grafiters PichiAvo. Dedicada a 'La Pau', l'obra del dramaturg Aristòfanes, el monument conjuga els motius i cànons estètics de l'art clàssic amb el grafit urbà més característic del nostre temps generant un resultat original i molt acolorit.

No solament de colors, sinó també d'olors, està formada la falla infantil de la corporació municipal, que juga amb els sentits. Sota el lema 'Paradeta de flors núm. 14', aquesta obra dels artistes 'Cap de Suro' (Ariadna González i Xavi Gurrea) és un homenatge als llocs de flors que han sobreviscut al llarg dels anys en la Plaça de l'Ajuntament. La 'falleta' compta a més amb banda sonora composta per a l'ocasió per l'artista Carmela en Drama, pseudònim de Mamen Escriche.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento