Els estudiants valencians s'uneixen als ‘Fridays for Future’
Els estudiants valencians s'uneixen als ‘Fridays for Future’ PORTAVOCES DE FRIDAYS FOR FUTURE EN VALENCIA

Estudiants valencians se sumen al moviment internacional 'Fridays fot Future' que reclama "mesures contundents contra el canvi climàtic" i criden a participar en la Vaga del 15 de Març -que aquest divendres secundaran prop de 100 països i més de 1.300 ciutats-, amb una concentració en la Plaça de la Verge de València a les 12.00 hores per a alertar davant l'"emergència climàtica".

Però el moviment "no pararà" ací. A partir d'ara, tots els divendres es concentraran en aquesta mateixa plaça a la mateixa hora, en el que denominaran "divendres de desobediència" i animen a participar tant a estudiants universitaris com de secundària.

Així ho han anunciat els portaveus valencians d'aquest moviment, inspirat en l'activista sueca, Greta Thunberg, de 16 anys, que des del passat estiu protesta cada divendres enfront del Parlament de Suècia per a reclamar mesures urgents contra el calfament global.

Des de 'Fridays for Future', els joves valencians conviden a sumar-se al moviment a tots aquells que ho desitgen: "al final tots respirem el mateix aire", ha apuntat Alba Calonge, una dels seus portaveus. No obstant això, recorda que són un moviment "apolític", per la qual cosa demana que aquells partits que acudisquen "s'abstinguen de logos i simbologies" pròpies.

"Estem lluitant pel nostre futur”

Amb aquestes mobilitzacions, els joves exigeixen "justícia climàtica". "Estem lluitant pel nostre futur. Sense futur no tindrem una vida digna" i en aquests moments "ens juguem els nostres futur", ha advertit.

En aquest sentit, ha posat de relleu la necessitat que s’"impliquen" altres sectors, com per exemple el professorat, que té la possibilitat de "transmetre l'amor per la naturalesa" i d’"educar en el medi ambient des de xicotets".

"El planeta no ens pertany. Hem de compartir-lo", ha apuntat el també portaveu Juan Antonio Oliver. "S'han de prendre decisions ara o esperar que siga massa tard", ha alertat. En aquest sentit, ha recordat l'informe d'Avaluació del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides que apunta que "queden onze anys abans que la situació siga irreversible".

Així, ha exigit que, per a començar es complisquen els Acords de París, encara que "insuficients", tampoc no s'han complit. En cas contrari, ha augurat: "som generacions sense futur". Segons Oliver, "estem en un moment clau de la nostra història. No és una qüestió política, és una qüestió de supervivència".

Demanen “mesures i responsabilitats”

Amb la Vaga del 15M i els "divendres de desobediència", 'Fridays for Future' demana als polítics "mesures i responsabilitats". "Ja n'hi ha prou" de passivitat, ha remarcat.

Es tracta d'una "lluita compartida" ha apuntat el també portaveu del moviment valencià, Max Geiger. L'activista ha explicat que 'Fridays for Future’ ja s'ha organitzat en assemblees als campus universitaris valencians i s'està estenent als instituts.

En les xarxes socials, el moviment valencià -que es va començar a organitzar fa tres setmanes i que va convocar la seua primera concentració el divendres 1 de març-, compta amb més de 700 seguidors en Instagram, més 500 en Facebook i més de 300 en Twitter. A través del seu web, www.juventudxclima.es, anima a informar-se sobre les seues pròximes accions i a sumar-se a la seua "lluita per la naturalesa".

Consulta aquí más noticias de València.