Denuncien la "intimidació racista" a una dona en un locutori de València al crit de "viva Franco"
Denuncien la "intimidació racista" a una dona en un locutori de València al crit de "viva Franco" CEDIDA

En la gravació es veu en un locutori de la capital valenciana una dona, que recalca en diverses ocasions que és espanyola, discutint amb una altra clienta, pel que sembla de nacionalitat colombiana. L'escena es desenvolupa a més en presència d'una menor d'edat i altres usuaris del local.

El vídeo -publicat en Instagram el dimarts i d'un poc més de quatre minuts de durada- ha superat ja el milió de visualitzacions i s'acompanya d'un text de la persona que ho grava en el qual explica que les imatges van ser registrades eixe mateix dia en un locutori de València.

"Tú te vas, como salga Vox, volando", se sent dir una de les dones a l'altra, que li demana en diverses ocasions que respecte que hi ha una xiqueta present, la seua neboda. A açò, respon que es troba a Espanya. "España una, España libre. Arriba España, arriba Franco y viva Vox", dice, abans de tornar a fer referència al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE).

En un altre moment del vídeo, es dirigeix a l'autor de les imatges que li retrau el seu comportament: "Yo soy española, así te vayas de España y pidas limosna y te vayas con un avión y te den de paracaídas una bolsa de Mercadona. Arriba Franco y arriba Espanya, y tú te vas a salir 'voxlando'", afig.

L'usuari que ha publicat el vídeo demana compartir les imatges i assegura que la xiqueta "estava molt espantada davant aquesta desagradable disputa" i que quan les va defendre de la dona va ser escopit en la cara.

MOVIMIENTO CONTRA LA INTOLERANCIA: "NO ÉS UNA COSA PUNTUAL"

Per la seua banda, Movimiento contra la Intolerancia ha manifestat a Europa Press que està en procés de contactar amb la dona increpada per a elaborar una denúncia. Ha qualificat els fets com a "intimidació racista" i ha advertit que aquest tipus d'actituds xenòfobes no són "una cosa puntual i excepcional".

"Si no s'actua amb més fermesa i recursos per a conscienciar i no només actuar a posteriori part de la societat adoptarà certs prejuís que es van agreujar durant la crisi i segueixen en l'actualitat, i que normalment porten aparellats que es desenvolupen actituds com la d'aquesta senyora", lamenten.

A més, Movimiento contra la Intolerancia ha posat en valor que "com a ciutadans hi ha un deure d'actuar" i que la "primera comesa" si es presencia un atac o intimidació racista és "ajudar la víctima". Si no és possible, demanen "generar la denúncia i poder presentar-se com a testimoni, que no es quede la paraula d'un contra la d'altre". "És un deure social que ha de manifestar-se en aquest sentit", ha defès.

Des de l'organització, preguntats per si han parlat amb la víctima, han assenyalat que "estan en açò" i que es "està en procés de poder elaborar" una denúncia.

Finalment, han recalcat que "tots som persones i si ens deixem portar pels prejuís açò es pot convertir en un enfrontament d'identitats". "Si volem un clima de convivència i tolerància hem de respectar l'altre, sempre en un marc de drets i dignitat de la persona, llevar-nos del cap estereotips absurds que no tenen base. És fonamental per a evitar que aquest tipus d'actituds seguisquen creixent i es generalitzen", han conclòs.

VOX DIU QUE "NO TÉ RES A VEURE"

Arran de la difusió d'aquestes imatges, Vox ha manifestat, a través d'un comunicat, que "no té res a veure amb eixes declaracions, que no es tracta de cap persona que represente VOX", i que tampocsap "si ha succeït realment o es tracta d'un muntatge". En el cas que siga "real", aquesta formació assegura que condemna els fets, "com no podia ser d'una altra manera".

Consulta aquí más noticias de València.