Comunitat Valenciana

El presumpte dissenyador de la xarxa Erial va donar a Zaplana al pàrquing d'un tanatori el "relat" per a retornar fons

  • VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)
L'expresident de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana, acudeix a firmar al
L'expresident de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana, acudeix a firmar al
Francisco Martínez - Europa Press
L'expresident de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana, acudeix a firmar al

Francisco Grau, considerat pels investigadors dissenyador de la xarxa societària de la qual se servien els suposats implicats en la trama del cas Erial, va entregar a l'expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana, investigat en la causa, un document al qual es referien en les seues converses com al "relat" i que contindria el disseny de la tornada a Espanya de fons procedents de suposats suborns. L'entrega es va produir al cotxe de Grau, a l'aparcament d'un tanatori proper a Alacant al qual havia acudit a un funeral.

Segons plasmen els investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en un informe incorporat al sumari del cas, al qual ha tingut accés Europa Press, el "relat" del qual parlaven els investigats en les converses telefòniques intervingudes -i que hauria entregat a Zaplana el 8 de maig del 2018- es correspondria amb un document intervingut a l'exdirigent 'popular' en l'escorcoll de la seua vivenda, i que es trobava a l'interior del maletí personal de l'exministre.

El document arreplegaria "esquemàticament part del procés de tornada dels fons" repartits en societats a l'estranger i procedents de suposats suborns per les concessions del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana i de les ITV.

En concret, l'informe reflecteix una telefonada entre Zaplana i Grau en la qual es fa referència a allò que l'expresident valencià denomina com a "relat", que hauria sigut confeccionat per Grau. Aquest últim es mostra "reticent a enviar-li-ho" a l'expresident i tots dos queden que li faria entrega de forma personal i d'igual manera ho faria amb el presumpte testaferro de l'exministre, Joaquín Barceló.

De la xarrada, els investigadors conclouen que Zaplana hauria de "dur a terme algun tipus de gestió" relacionada amb el "relat", atés que comenta a Grau en relació al document: "M'ho dónes abans que jo parle". "Quan ens vegem", li insisteix Grau.

Així, per la forma en què els investigats es referixen al document, la circumstància que eviten remetre'l per correu i concerten una cita per a, aparentment, entregar-lo, a més de les persones que tindrien relació amb aquest escrit i dels indicis recopilats, els agents apunten que "podria correspondre's amb un dels documents intervinguts durant les diligències d'entrada i escorcoll efectuades els dies 22/05/2018 i 23/05/2018".

Concretament, creuen que es tracta del document trobat durant l'escorcoll del domicili particular de Zaplana a València, on es va localitzar un document en el qual es descriu "part del procés de tornada dels fons".

L'esquema es trobava a l'interior del maletí personal de l'expresident de la Generalitat i arreplega la constitució d'una de les mercantils investigades per part del presumpte fiduciari Joaquín Barceló, les ampliacions de capital efectuades per part de la firma també investigada Imison International, intencions de negocis i la constitució d'una altra empresa amb la intenció de dur a terme inversions immobiliàries a la localitat alacantina de la Vila Joiosa.

També els seus accionistes i percentatges, formes de finançament i avaluació urbanística i, finalment, la dissolució d'Imison, passant a ser titular de la seua participació les luxemburgueses Misnely i Disfey, l'últim titular de les quals és Fernando Belhot, presumpte testaferro uruguaià.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento