Comunitat Valenciana

La mascletà de Tomás fa tremolar la Plaça amb més de 4.000 detonacions progressives i final "espectacular"

  • La pirotècnia Tomás de Benicarló (Castelló) ha disparat aquest dilluns l'onzena mascletà de les Falles 2019 en la Plaça de l'Ajuntament de València, que ha tremolat i s'ha omplit de fum gràcies a les més de 4.000 detonacions que han augmentat d'intensitat i ritme de forma progressiva fins a arribar a un "fort" terratrèmol de cinc fases, trons en sec i aeris d'avís que han conformat un "acabament espectacular".
Falles.- La 'mascletà' de Tomás fa tremolar la Plaça amb més de 4.000 detonacio
Falles.- La 'mascletà' de Tomás fa tremolar la Plaça amb més de 4.000 detonacio
EUROPA PRESS
Falles.- La 'mascletà' de Tomás fa tremolar la Plaça amb més de 4.000 detonacio

La "sincronització", els "temps marcats", l'"augment progressiu" i la "densitat" de l'espectacle faller han deixat "molt satisfets" els responsables d'aquesta pirotècnia que va desplegar la seua pólvora per primera vegada en el cor de la capital valenciana fa 23 anys. Des d'aleshores, disparen en la Plaça de l'Ajuntament cada 11 de març, una cita a la qual acudeixen centenars de benicarlandos i que és ja un acte més del programa festiu del municipi castellonenc.

"És igual que siga dilluns o diumenge, sempre venim a oferir un gran espectacle, tenim la pressió entre cometes de la gent de Benicarló que vé i fan l'esforç de no haver anat a treballar", ha explicat després de la mascletà un dels propietaris de la pirotècnia Tomás, José Antoni Gregori.

Aquest professional ha destacat que l'execució del dispar "ha ratllat la perfecció" i ha celebrat que el públic "s'ha entusiasmat". "La reacció que val és la que veus a la gent que vé tots els dies, que els marque alguna cosa, que diguen que ha impactat i que has oferit alguna cosa diferent, nova, pense que ho hem aconseguit", ha comentat.

Gregori ha detallat que l'onzena mascletà del calendari faller ha comprès 4.041 detonacions i s'ha perllongat 355 segons, durant els quals s'han disparat 148,600 quilos de pólvora en onze retencions.

COMENÇAMENT "TRADICIONAL" I DESENVOLUPAMENT PROGRESSIU

"M'ha agradat tot, la veritat", ha manifestat aquest professional, que ha indicat que l'espectacle "s'ha començat amb el més tradicional", una traca valenciana i tres fases de tro aeri. "Quan allò ja estava tancant, s'ha fet unes passades de digital, que això sempre és un adorn, i, després, en les retencions de terra, l'acompanyament ha anat augmentant molt progressivament, amb molta contundència i barrejant efectes", ha relatat.

El terratrèmol ha sigut en cinc fases, "pujant i pujant": "Venia

fort de l'última retenció i ha hagut d'acompanyar-se amb més soroll perquè no es note un baixó". Seguidament, hi ha hagut un final aeri l'acabament final del qual ha estat compost de volcans 'cracker' i trons en tot el perímetre de la plaça, per a tancar amb un arravatament de trons terrestres i aeris d'avís.

"El desenvolupament ha sigut progressiu, de menys a més, sense interrupcions, molt marcadet, hem aconseguit enllaçar les seccions de tro en el sòl amb el terratrèmol, que ha eixit a la perfecció i això mai s'aconsegueix, i hem rematat d'una manera espectacular, per a dalt, per a baix, a mitja altura. Això un poc és el que l'ha fet diferent (la mascletà) al que s'ha vist fins ara", ha explicat.

El balcó de la casa consistorial ha comptat aquest dilluns amb la presència del president de Les Corts, Enric Morera i altres representants polítics. En aquesta ocasió, la Fallera Major de València, Marina Civera, i la seua Cort d'Honor han presenciat l'espectacle a peu de carrer, al costat de l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento