Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana va registrar 530 agressions a sanitaris en 2018, la majoria verbals i en Atenció Primària

  • La Comunitat Valenciana va registrar l'any passat 530 agressions a professionals sanitaris, de les quals el 78 per cent van ser verbals i el 22% físiques, amb major incidència en l'àrea d'Atenció Primària i més cap a les dones. La taxa d'incidència va ser de 9,6 agressions per cada 1.000 treballadors, superior a la registrada en 2017 (8,4), a causa de l'increment de la declaració de les agressions verbals, ha explicat la Conselleria en un comunicat.
Metge
Metge
FLICKR - Archivo
Metge

Sanitat ha destacat que les dades de l'any passat incorporen els del departament de salut de la Ribera, que va passar a formar part de la xarxa pública sanitària després del procés de reversió, per la qual cosa les dades absolutes entre 2017 i 2018 "no són comparables".

Les dades s'han donat a conéixer en la I Jornada sobre Agressions a Personal Sanitari, que ha inaugurat aquest dijous la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en el Col·legi de Metges d'Alacant (COMA), juntament amb la subdelegada del Govern a Alacant, María Araceli Poblador, i la presidenta del COMA, María Isabel Moya.

"Cada vegada som més intolerants davant la intolerància. Cada any detectem més i cada any ens atrevim a denunciar més, i el que abans resolíem en silenci, ara ho col·loquem com un assumpte de màxima importància que ens concerneix a tots", ha afirmat Barceló.

La consellera s'ha referit al paper dels col·legis de metges, els col·lectius professionals, sindicats i associacions i ha dit que la col·laboració entre tots "ens ha de conduir a l'eradicació de la violència en els nostres centres sanitaris"

MAJOR RISC EN PRIMÀRIA

De les 530 agressions en l'entorn sanitari comunicades al llarg del 2018, 118 van ser agressions físiques (22%) i 412 verbals (78%). El patró és similar al de l'any anterior: encara que les agressions afecten tots els grups professionals, el risc és major en Atenció Primària i se segueix observant una dimensió de gènere.

Destaca l'augment de la declaració de les agressions entre el personal facultatiu, sobretot les verbals. No obstant açò, el risc de ser agredit físicament es concentra entre el personal zelador i els Tècnics de Cures Auxiliars d'Infermeria (TCAE), seguit del personal d'Infermeria.

Per nivell assistencial, en 2018 se segueix observant major risc d'agressió en Atenció Primària que en Especialitzada, risc que es xifra en 2,5 vegades major.

En l'àmbit de Primària són més freqüents les agressions al personal facultatiu i al de taulell, mentre que en Especialitzada són més freqüents en personal d'Infermeria i TCAE.

DIFERÈNCIES PER GÈNERE

Se segueixen observant diferències de gènere en les taxes d'agressió. Tal com es va observar en 2017, en la majoria dels grups professionals la taxa d'agressions és major en el cas de les dones. Entre el personal facultatiu el risc d'agressió és quasi el doble en elles que en ells en l'àmbit de Primària. Sobre el tipus d'agressió patida, aquesta diferència de gènere s'observa en les agressions verbals però no en les físiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento